Kako da?

Kako da napišeš sastav za 5?

Profesionalni pisac je amater koji nije odustao – Richard Bach

Udanašnjem društvu postoji predrasuda da je pisanje nešto za šta je neophodno imati talenat i što se ne može naučiti. To je delimično tačno, međutim, uz upornost, trud i veru u sebe, malo stvari na svetu je nemoguće postići. Put do uspešno napisanog sastava na pismenom zadatku je dug, ali dostižan.

 1. Uvod – treba da uvede u priču i da odmah zainteresuje čitaoca. Jedna od najčešćih grešaka prilikom pisanja uvoda jeste ponavljanje tipičnih rečenica, odnosno nedostatak maštovitosti i originalnosti. Umesto toga, potrebno je igrati se rečima i stvoriti nešto svoje, a ne koristiti rečenice sa interneta.
 2. Zaključak – mora da bude upečatljiv i da zaokruži celinu. Poželjno je da se u zaključku iskoristi neki citat ili rečenica iz naslova. Cilj je da bude kratak i jasan, kao i da, uz dozu neizvesnosti, ostavi prostor čitaocu da nastavi priču u svojoj glavi.

  Kvalitet, ne kvantitet!
 3. Citati – dobar citat uvek može da upotpuni priču, naravno, ukoliko se dobro uklapa u istu. Takođe je znak da autor puno čita, što je veliki plus pri pisanju pismenog zadatka.
 4. Kvalitet, ne kvantitet – česta je zabluda da što je zadatak duži, to je bolji. Naprotiv, često su kraći radovi efektniji, a idealna dužina sastava ne postoji.
 5. Lični pečat originalnost igra ključnu ulogu u svetu pisanja. Stoga, neophodno je da u svoje delo uneseš svoje misli, osećanja i razmišljanja. Vremenom, stvorićeš sopstveni stil pisanja i biti prepoznatljiv/a po tome.
 6. Opisi – deskriptivnost je neverovatno važna, jer se na taj način stiče poverenje čitalaca i bude se emocije u njima. Kada god je moguće, treba koristiti što više atributa i sinonima.
 7. Bez opterećenja – iako je pismeni zadatak vremenski ograničen, potpuno je pogrešno opterećivati se i stresirati. Umetnost ne treba forsirati, a opušten mozak bolje razmišlja. Ukoliko uslovi to dozvoljavaju, slušanje lagane muzike može poboljšati koncentraciju.
 8. Čitanje – dobre knjige daju ti  primer i pomažu da vidiš u kom pravcu želiš da se razvijaš kao pisac. A one manje dobre ukazuju na greške koje treba izbeći. Zato, čitanje je najveće uživanje koje sebi možeš priuštiti, ali ujedno i ogromna korist u stvaralaštvu.
 9. PisanjeMožda ne možeš lepo da pišeš svakog dana, ali uvek možeš da urediš lošu stranicu. Praznu stranicu ne možeš urediti – Richard Bach. Sve u svemu, vežba je ključ, a svakim novim radom nauči se nešto novo. 

  Dobar pisac je i dobar slušalac.
 10.  Izađi iz zone komfora – Ukoliko uvek pišeš na teme iz gradiva, preuzmi rizik i bavi se slobodnom temom i izražavanjem svojih emocija. Informiši se o nekoj manje poznatoj temi i iskoristi je za svoj zadatak. Pisanje je jedno veliko istraživanje i upoznavanje sveta oko sebe.
 11.  Dobar pisac = dobar slušalac = dobar posmatrač – ”Kao pisac, pokušavaš da slušaš ono što drugi ne govore i da pišeš o tišini” – N.R. Hart. Zadatak pisca jeste da se osloni na svoja zapažanja, jer potencijalna priča može biti bilo gde.
 12. Niko kao ti – Mislim da su novi pisci preopterećeni time da je sve već rečeno ranije. Naravno da jeste, ali ne sa tvoje strane – Asha Dornfest.

Jedina osoba koja može ispričati priču iz tvog ugla si ti. Niko nije ti i to je tvoja moć.

Pisati znači osloboditi se okova i lanaca, a ne biti u kavezu. Da li to sada shvataš?

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shud Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
shud
Guest

pomoglo