Kako da?

Kako da napraviš neobične kolače za obične dane?

Smešaš par sastojaka, uložiš malo truda, veštine i eto, stvoriš nešto ukusno. Na putu si da napraviš čudo. Zar ti se ne čini prelako?

Većina nas je detinjstvo provela na kolačima i slatkišima koje su naše mame i bake pravile. Bilo da su to torte ili keksići, oni bi uvek lepo ispali. Ali kako im to uspeva? Verovatno misliš da je sama priprema teška i da zahteva puno vremena. Da li si ikad probao/la da ih napraviš? Ako nisi do sad, verujem da je pravo preme da se oprobaš u kuvanju. Kolači sa cimetom su divan izbor za prvi put. Još lepše je ako ih praviš u društvu. Uz par saveta, lako ćeš se snaći ako prvi put stupaš na teritoriju kuhinje. Pored sastojaka, potrebno je još samo dobro raspoloženje.

Priprema kolača; foto: Veljko Janković

Recept za pripremu je naravno lagan, a ovo su sastojci za testo:

  • 300 g mekog brašna
  • 100 g margarina
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • kesica vanilinog šećera
  • kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 4 kašičice meda

Priprema kolača

  • U jednu veliku posudu stavi 100 g margarina na sobnoj temperaturi, dodaj 100 g šećera. Muti mikerom dok se lepo ne sjedini. Nakon toga, dodaj jedno jaje i muti dok sadržina ne postane za nijansu tečnija. Kada se sve sjedini, dodaj 4 kašičice meda i nastavi sa mućenjem
  • U drugoj posudi pomešaj sve čvrste supstance kao što su brašno, prašak za pecivo, cimet i vanilin šećer. Vrlo je bitno da se na početku odvoje čvrsti sastojci od tečnih kako bi se na kraju sve lepo sjedinilo.
  • U prvu posudu sa tečnom smesom kreni da dodaješ po kašiku praškaste smese. Ne zaboravi da smanjiš brzinu na mikseru zato što smesa postaje gušća. Odmah nakon nekoliko kašika moraćeš da zaprljaš ruke zato što je smesa gusta i spremna za mešenje. Kada sjediniš ostatak smesa će postati glatka. Ostavi je da odmori nekih pola sata. Smešaš par sastojaka,uložiš malo truda,veštine i eto, stvoriš nešto ukusno. Na putu si da napraviš čudo. Zar ti se ne čini prelako?
Foto: Veljko Janković
  • Sada kreće zabavniji deo. Podesi rernu na 180 stepeni da bi se zagrejala dok razvlačiš testo. Pospi brašno po radnoj površini kako se testo ne bi zalepilo i razvuci ga oklagijom. Možeš da koristiš razne modlice za kolače ili jednostavno čašu. Bitno je da pre toga modlicu pospeš brašnom kao se testo ne bi zalepilo.
  • Izvučene kolače stavi na pleh, ali ne zaboravi papir za pečenje. Pleh ubaci u rernu i peci ih 10-15 minuta zavisno od debljine. Ako želiš hrskave kolače, testo razvuci tanko. Bitno je naravno da paziš kolače da ne zagore, svaka rerna je drugačija. Kolači će biti gotovi kada veoma malo porumene na krajevima.

Kada napraviš kolače, ostaje ti samo da uživaš uz šolju čaja do prozora dok napolju veje sneg. Sada će ti obični zimski dani biti šareniji. Prepusti se užitku!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *