Kako da

Kako da napraviš svoj parfem?

Danas je parfem svima dostupan i veoma jeftin, ali ga retko ko pravi još uvek. Postoji bezbroj načina, i najbolje od svega - uopšte nije komplikovano!

Svi znamo priču da je parfem nastao kod Francuza u srednjem veku kada su ljudi smatrali da je kupanje opasno. Na taj način se navodno skida površinski sloj kože koji treba da zaustavi prodor bakterija. Kralj je tražio način da se reši neprijatnog mirisa i tako u Francuskoj počinje da se razvija parfemska industrija. Ipak, parfem je nastao mnogo ranije, pa su se tako njime koristili još u Mesopotamiji, Egiptu, Grčkoj… Rimljani su se mirisali čak tri puta dnevno i miris je za njih predstavljao statusni simbol. Nakon njih dolaze Italijani, ali Francuzi ga usavršavaju.

Danas je parfem svima dostupan i veoma je jeftin, ali ga retko ko pravi još uvek. Postoji bezbroj načina, i najbolje od svega – uopšte nije komplikovano!

Parfem sa mirisom lavande; foto: Jana Cekić

Kako da napraviš parfem od latica cveća?

Trebaće ti:

 1. nekoliko cvetova;
 2. plastična kutija sa poklopcem ili neka teglica;
 3. tkanina, materijal koji će ti poslužiti za ceđenje;
 4. bočica u koju ćeš staviti parfem.
 • Odaberi cveće koji ti se najviše dopada. Ruža je klasika, ali ti svakako možeš da koristiš i više raznovrsnog cveća. Iščupaj mu latice. Ne bi bilo loše da te latice malo i ugnjaviš rukom ili istucaš u avanu, mada to nije neophodno.
 • Tkanina koju češ koristiti treba da bude nešto veća od kutije. Stavi tkaninu u kutiju tako da joj vire ivice. Preko nje stavi latice i poklopi je poklopcem.
 • Postoji nekoliko varijanti za ovaj korak: latice možeš preliti vodom ili uljem (bademovim ili kokosovim).
 • Sada sledi čekanje. U odnosu na to šta odabereš, razlikuje se koliko dugo ćeš morati da čekaš da latice puste svoj sok. Sa vodom je potreban 1 dan, nakon kog ćeš moći da izvadiš tkaninu u kojoj je cveće i prokuvaš vodu. Sa uljem je potrebno oko nedelju dana.
 • Nakon toga samo prespi parfem u bočicu i to je to!
Priprema parfema sa eteričnim uljima; foto: Jana Cekić

Kako da napraviš parfem sa eteričnim uljima?

Trebaće ti:

 1. eterična ulja po želji;
 2. jojobino ulje;
 3. bočica u koju ćeš staviti parfem.
 • Kod ove vrste parfema je neophodno da znaš da se kod kombinovanja eteričnih ulja konačni miris sastoji od tri note:
  • gornja nota: ona se oseća u momentu kada naprskate parfem i traje oko 2 sata nakon čega ispari. Za nju se najčešće koriste ulja bazilike, žalfije, korijandera, eukaliptusa, grejpfruta, limuna, limete, pomorandže, peperminta
  • srednja nota: ona određuje miris parfemu pošto ga ima najviše i traje nekoliko sati. Tu spadaju ulja crnog bibera, peršuna, komorača, kleke, lavande, ruzmarina, kamilice, majčine dušice
  • bazna nota: ona će se najduže zadržati i ima ulogu da fiksira ostale note kako bi duže trajale. To su ulja ruže, cimeta, jasmina, đumbira, karanfilića, tamjana, smirne, pečulija, sandalovog drveta
 • Naravno, nije neophodno da dodaješ 10+ vrsti, dovoljna je i samo jedna ukoliko ti se tako sviđa. Ne zaboravi da praviš onako kako se tebi dopada.
 • Osnovni recept je da na 10 ml jojobinog ulja ide 15 kapljica eteričnog ulja (gornja nota čini 5-20%, srednja nota 50-80% i bazna nota isto 5-20%).

Na tebi je da odabereš koji način ti najviše odgovara, a naš savet je – eksperimentiši što više! Samo tako ćeš znati koja kombinacija mirisa ti se najviše sviđa i postići najbolji rezultat – imaćeš svoj originalan parfem!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare