Kako da

Kako da pobegnem od kuće za vreme karantina?

Izaći napolje nakon 17h i osetiti ukus slobode nikad se nije činilo slađe nego sad, jer ipak je zabranjeno voće najslađe.

Svakodnevica kroz koju trenutno prolazimo između zidova naših soba i dalje je nešto novo i nepoznato. Do sada smo delimično uspeli da se upoznamo sa prednostima i manama života u samoizolaciji, ali izgleda kao da niko nije zadovoljan novonastalom situacijom.

Ako si odgledao/la već sve serije i filmove koji postoje i ako pored online nastave žudiš za novim saznanjima, onda možeš lako i besplatno doći do njih putem interneta, i barem virtuelno izaći iz svog doma.

Ako si zaljubljenik u pozorište i muziku, evo nekoliko ideja:

Osim što Jugoslovensko dramsko pozorište možeš virtuelno obići, ono nudi i snimke predstava. Od četvrtka 26. marta počeli su sa emitovanjem predstava na Youtube kanalu na ovom linku i sajtu jdp.rs. Predstave će se emitovati četvrtkom, a petkom (u 21h), subotom (u 21h) i nedeljom (u 18h i 21h) bićeš u mogućnosti da gledaš reprize. Nova predstava Bure baruta na repertoaru je premijerno 2. aprila, a 9. aprila možeš uživati u predstavi Skakavci.

Pozorište Atelje 212 takođe ostaje sa svojom publikom i u ovim vremenima. Svakog utorka, četvrtka i subote sa početkom u 20h na njihovoj Facebook stranici biće emitovani snimci predstava. U planu za 4. april je Filumena Marturano.

Narodno pozorište u Beogradu nudi širok repertoar predstava i opera koje možeš pratiti svakog dana na njihovom zvaničnom Youtube kanalu. Predstave će biti emitovane u 21h, a među njima se mogu naći opere Pepeljuga, Koštana ili predstava Izbiračica.

Jedna od najprestižnijih operskih kuća na svetu, Metropoliten Opera, svakog dana pruža priliku za uživanje i šansu da barem na kratko otputujete u Njujork. U subotu 4. aprila u Verdijevom Magbetu možete gledati i slušati našeg sunarodnika Željka Lučića u jednoj od glavnih uloga. Na sajtu ove operske kuće, objavljeno je da je ekonomski pogođena ovom pandemijom i ima fond za prikupljanje sredstava u koji može biti uključena svaka osoba željna da pomogne.

Ako vam se dopada ova ideja da višak slobodnog vremena provedete slušajući klasičnu muziku, na sajtu radio stanice Classic FM nalazi se dugačak spisak sa link adresama drugih mnogobrojnih operskih kuća ili filharmonija, koje virus ne sprečava da se povežu sa svojom publikom.

Uđi u svetske muzeje

Svima nama koji smo oduvek hteli da šetamo ulicama Pariza, sada je dostupno da osetimo delić te veličanstvene prestonice. Možete posetiti muzeje Versaj ili Luvr. Versaj nudi prezentacije gde na pojedinim možete čuti i vodiča. Luvr nam čak dozvoljava da u 360°, šetamo pojedinim hodnicima muzeja.

Oni koje London više privlači, pravi su srećnici, jer The British Museum nudi fenomenalan prikaz onoga što se nekog lepšeg dana uživo može videti. Ovaj originalno i maštovito napravljen sajt na vremenskoj lenti, se bavi različitim temama, od umetnosti do religije, i tako slikovito objašnjava njihov razvoj na različitim kontinentima.

Za još putovanja ovakve vrste, predlažemo muzej Rijksmuseum u Amsterdamu, koji takođe nudi pregled u 360°.

Što se tiče onih koji bi da imaju pregled muzeja na srpskom jeziku, preporuka je Narodni muzej gde se mogu slušati predavanja ili videti hodnici i izložbe ovog muzeja.

Za školu van škole

Najuticajniji američki univerziteti, među kojima su Harvard, Jejl, Prinston i drugi, nude priliku da besplatno pristupimo preko 450 online kurseva. Ukoliko ste zainteresovani da dobijete neki sertifikat, taj užitak ćete najverovatnije morati da platite, ali su barem predavanja nekih od najboljih predavača na svetu besplatna.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare