Kako da

Kako da putuješ za manju količinu novca?

Saznaj sajtove koji nude najjeftiniji prevoz avionom ili autobusom, pristupačan smeštaj i kako da uštediš novac za hranu, piće i obilaske po gradu.

Sigurno si maštao/la o upoznavanju novih destinacija i kultura. Od najglasnijih do jednostavnih i mirnih zemalja, svaka poseduje nešto što je čini jedinstvenom. Iako putovanja pričinjavaju zadovoljstvo, mnogi ih smatraju skupim i nedostižnim. Ne moraš da budeš bogat da bi putovao. Troškovi koje imaš na putovanju dele se u 3 kategorije : prevoz, smeštaj i ostalo. Neki kažu da, ukoliko sve troškove svedeš na minimum, tvoje putovanje biće jeftinije nego život u sopstvenoj državi.  

Sajtovi za najjeftiniji prevoz

Transport od tačke A do tačke B u većini slučajeva može da košta dosta. Zašto? Razlog za to je činjenica da većina ne zna par trikova kako da uštedi novac. Postoji dosta korisnih web sajtova koji su odlični za pronalazak povoljnijih avionskih, autobuskih i voznih karata. Ti sajtovi takođe mogu pronaći dobre popuste, koji se inače retko mogu naći. Neki od sajtova na kojima možeš da potražiš najpovoljnije letove su Skyscanner, Adioso, Google flight, Scotts cheap flight, Momondo.

Savet – ukoliko se uloguješ na ove sajtove, oni će ti slati na email popuste koje retko možeš pronaći sam/a. Naravno, avion nije uvek najpovoljnija opcija. Tu su takođe autobus i voz, a sajtovi na kojima se mogu naći prevozi po celom svetu jesu Seat61, Eurolines pass esp summer i Bussabout.

Hotel, hostel ili pak smeštaj kod drugih ljudi?

Smeštaj je veoma bitan deo putovanja. Cena smeštaja je uglavnom najveća u odnosu na ostale troškove putovanja. Ukoliko si otvoren/a za nove ljude i nove kulture, najbolje je izabrati hostel kao svoj smeštaj. Hosteli uglavnom imaju sobe sa dosta kreveta i zajedničkim kupatilom. Oni se mogu pronaći na sajtovima Hostelz i HostelWorld . Smeštaj u hostelima će ti uštedeti puno novca. 

Ukoliko se ipak osećaš neprijatno da deliš sobu sa ljudima koje ne poznaješ, postoji način da nađeš jeftiniji hotel. Sajtovi koji su najkorisniji su Booking , Rome2Rio i Trivago . Iako na ovim sajtovima možeš naći i skuplje smeštaje, postoji dosta jeftinijih ponuda.

Tu su i potpuno besplatne opcije, gde možeš biti smešten/a kod drugih ljudi. Oni tebi daju smeštaj i hranu, dok ti njima omogućiš da upoznaju drugu kulturu. Ova opcija je odlična za uštedu, ali preporučljivo je da dobro istražite ljude koji vas primaju. Sajtovi na kojima možete ovo da nađeš su CouchSurfing i BeWelcome .

Kako uštedeti novac za ostalo?

Sastavni deo putovanja jesu hrana, piće, posete muzejima… Hranu i piće imaš kao ponudu u hotelima, ali se često više isplati da to sam/a obezbediš. Najisplativije je kupovati hranu u supermarketima i pripremati, ukoliko za to ima uslova, jer je hrana u restoranima znatno skuplja. Ukoliko želiš da probaš tradicionalno jelo, a opet ne potrošiš mnogo novca, postoji sajt i za to. EatWith ti može pronaći najpovoljnije restorane širom sveta, a daje ti i mogućnost rezervacije.

Što se tiče obilazaka grada i muzeja, postoje trikovi kako da obiđeš sve što te zanima, a da ne potrošiš puno. Prvo, uvek pitaj da li postoji popust za mlade. U većini muzeja postoje popusti za decu i srednjoškolce, a jako je bitno da svaki popust maksimalno iskoristiš. Zatim, dobro istraži sve. Ne možeš uvek naći povoljne cene odmah, već je potrebno da malo prokopaš po internetu. Na kraju, iskoristi mogućnost besplatnih obilazaka. Sajtovi Free Tour i Voyable ti nude dosta njih, gde je većina čak potpuno besplatno.

Izjava da samo bogati putuju je mit. Uz dobru organizaciju, dovoljno hrabrosti i volje da otputuješ, sigurno ćeš uspeti. Ako se dovoljno potrudiš i poslušaš neki od saveta gore, imaćeš nezaboravno putovanje za malu količinu novca. Probaj!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare