Kako da

Kako da se offline detoksuješ?

Mladi današnjice žive izuzetno brz život. Mnogo vremena provedeno sa telefonom u rukama nije dobro po naše zdravlje. Offline detoks upravo pomaže da se opustimo, a da ne koristimo nikakve elektronske uređaje.

U današnjici je život bez telefona i ostale tehnologije nezamisliv. Takav način života posle dužeg vremena prouzrokuje stres i negativnu energiju. Pored toga, može uticati na zdravlje i znatno smanjiti pokretljivost i vid. Svako treba da priušti sebi offline detoks s vremena na vreme. Na taj način se pune baterije za sledeće životne izazove. Mnogi stručnjaci su utvrdili da je takav život sa povremenim odmorom od svega kvalitetniji nego konstantni rad.

Offline detoks je zapravo pročišćenje uma i vraćanje sebi. Popularna psihologija kaže da je čovek duhovno i vibracijsko biće. Ovim postupkom se ljudi približavaju sebi i ovim detoksom održavaju motivaciju za dalji rad. Kao i za sve u životu, i za ovo su potrebne granice i disciplina. U suprotnom će to prerasti u lenjost i imaće kontra efekat. U nastavku možeš pročitati neke od aktivnosti koje se ubrajaju u offline detoks.

Odmor bez korišćenja telefona

Društvene igre                       

Igranjem društvenih igara sa porodicom ili prijateljima jačaš povezanost sa ljudima. U okruženju gde je sve više online kontakata ovaj savet će biti lek. Uz samo igranje će tu biti smeh i raznorazne priče. Bolje ćeš upotnati okruženje i možda ćeš saznati nešto novo. Zavisno od toga s kim igraš, možeš i bolje upoznati porodicu ili prijatelje. Izbor društvenih igara je veliki. Među najpopularnije svakako spadaju UNO, Monopol, Zanimljive geografije…

Knjiga

Čitanje knjige je odlična aktivnost iz više razloga. Tako se bogati rečnik, šire vidici i razvija mašta. Bitno je ostaviti telefon po strani. Nekad zbog silnih notifikacija može odvlačiti pažnju . Čitanjem ćeš se opustiti i na nekoliko minuta ćeš posetiti neki novi svet. Sa razlogom kažu Čitaj i postaćeš svetski putnik. Sigurno ti neko od bližnjih može preporučiti neku dobri knjigu. Danas postoje mnogi blogovi koji se bave recenzijama knjiga. Takođe, bitno je reći i da čitanje knjiga smanjuje anksioznost, koja je često prouzrokovana konstantnim boravkom na društvenim mrežama.

Čitanje poezije – odličan način da se detoksuješ

Meditacija

Za ovaj korak je obavezna tišina. Jedino tako se mogu umiriti misli i disanje. Početnicima može da bude veoma teško da kontrolišu svoje misli i uravnoteženo dišu. Zato je najbolje pustiti preporučene snimke meditacija preko interneta ili stalno ponavljati jednu te istu reč dok ona ne izgubi smisao. Dobra stvar kod meditacija je što mogu da se rade u bilo kojem položaju. Suština je da se zaustave misli i odmori telo.

Vežbanje

Primenjujući ovaj korak zaista se brzo može stići do zadovoljstva i željenog izgleda. Za svaki pokret i aktivnost je telo zahvalno. Vežbanjem se povećava pokretljivost i energija, samim tim se stiče i disciplina. Najuporniji opstaju pri ovom koraku zato što im je u glavi sam cilj i uživaju na putu do njega.  Pored teretana, vrlo dobro se može trenirati i kod kuće. Potrebna je samo dobra volja i želja za promenom.

Istraživanja pokazuju da fizički rad pomaže i pri učenju. Premda zvuči kontradiktorno, ukoliko se pauza u učenju iskoristi za vežbanje, mozak će biti odmorniji za dalji posao. Mnogi upravo koriste tu kombinaciju kako bi izvukli maksimum iz zadatog vremena – naizmenično vežbaju i uče. Zadovoljstvo nakon uspešnih sesija potpomaže i psihičkom zdravlju. Napredak i zadovoljstvo zbog uspeha doprinose lučenju dopamina, poznatog i kao hormon sreće.

Sređivanje sobe

Što je čistija soba, takav će biti i um. Bacanjem nepotrebnih stvari i promenom rasporeda se oslobađaš  od starih stega. Ovu aktivnost potencira i Marina Abramović jer smatra da čišćenjem spoljašnjeg prostora dolazi do unutrašnjeg pročišćenja. Važno je dobro rasporediti svoje vreme i uskladiti se sa ostalim obavezama. Tokom sređivanja se možeš inspirisati za neki novi izgled sobe ili raspored. Igraj se sa svojim prostorom, najbitnije osećati se dobro u njemu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare