Lifestyle

Kako je prošao online probni završni ispit?

"Od profesora možeš da dobiješ pomoć , ali mnogo toga ćeš morati da naučiš bez njih, sam u svojoj sobi "

Usled vandredne situacije i karantina, svakodnevni život se ne može zaustaviti. To, između ostalog, uključuje i probnu malu maturu za učenike osmog razreda. Ove godine, mala matura je rađena po istom principu kao i ranijih godina, osim što je bila u online formatu.

Pre nego što je došlo do ove situacije, svi osmaci su očekivali da će probni prijemni raditi u svojim školama i imati dosta priprema sa nastavnicima kako bi što bolje uradili. Do toga zbog vanrednog stanja nije došlo i mnogima od njih je online probni prijemni bio jako čudan jer su se nadali da će sve ovo proći dok ne dođe vreme za njega.

Prvo sam se osećala dosta čudno i bila sam zbunjena zato sto je sve ovo nešto novo i drugačije za mene. Takođe sam bila veoma uzbuđena jer zaista nisam znala šta će da me čeka. Zadaci mi nisu bili teški jer smo se dosta pripremali sa nastavnicima i smatram da su prilagođeni našem uzrastu. Svidelo mi se što smo radili na ovakav način i očekujem dobre rezultate, kaže Milica Obradović.

Po podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoj, probnu online maturu je radilo više od 91% od ukupnog broja osmaka, što je oko 63 hiljade đaka. Po ovim statistikama, najviše učenika je rešavalo test iz maternjeg jezika (preko 63 hiljade). Takođe, iz Ministarstva smatraju da rezultate ovog testa ne mogu uporediti sa rezultatima od ranijih godina, imajući u vidu tip i vrstu testova.

Za mene ovaj probni prijemni nije bio baš lak. Imao sam tremu da ću loše odraditi jer je bilo nekih nerazumljivih pitanja. Ovakav probni prijemni nisam očekivao pa mi je bilo čudan jer sam ga radio preko interneta, kaže Milan Tadić.

Kako je bio spreman sistem na veliki broj đaka?

Usled preopterćenosti sistema, mnogi osmaci su imali problem pri prijavljivanju ili učitavanju pitanja. Zbog ovakvih problema mnogi đaci nisu stigli da završe test za predviđeno vreme.

Probni prijemni za mene nije bio težak. Bila sam samo nervozna jer je sistem jako sporo radio i brinula sam se da neću stići da uradim sve zadatke. Ovo je za mene bila veoma dobra provera znanja i zadovoljna sam rezultatima, kaže Jana Lalić.

Po mišljenjima nastavnika, đaci su se odlično snašli sa ovom verzijom probnog prijemnog. Njihov savet je da na pravom prijemnom pažljivije čitaju i obrate pažnju dobro na tekst zadatka i šta se tačno traži.

Iskustvo sa probnim prijemnim mi je bilo pomalo stresno. Neko vreme nisam mogao da se ulogujem zbog tehničkih problema na sajtu što me je bilo zabrinulo. Najteži su mi bili zadaci iz matematike jer su obuhvatali gradivo svih razreda. Kad su u pitanju preliminarni rezultati svi su stigli isto veče sem kombinovanog testa kojeg su poslali sutradan ujutru. Smatram da online probni prijemni nije verodostojan prikaz znanja zbog mogućnosti varanja, kaže Darko Kovačević.

Po rezultatim nakon odrađenog probnog prijemnog ispita prosečan broj tačnih odgovora je sličan kao i ranijih godina, pa mnogi smatraju da nije bilo prepisivanja ili pomaganja. Mišljenje osmaka je da će se pravi rezultati videti na prijemnom za koji još nije određeno kada će se realizovati.

Probni prijemni nije bio mnogo težak. Pošto sam radio od kuće bio sam opušten i nisam imao tremu. Jedino što me je plašilo to je bila činjenica da jednim pogešnim klikom mogu da ostanem bez svog testa. Rezultatima sam zadovoljan i ostaje mi da se pripremam za pravi prijemni koji nam uskoro dolazi, kaže Lazar Mirković.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare