Kako da

Kako najlakše naučiti strani jezik?

Uz malo strpljenja i volje, novi jezik moći ćeš lako da savladaš u ovih pet koraka.

Znanje novog jezika daje pasoš vašoj duši da nesmetano putuje van nacionalnih granica. Učenjem novog jezika upoznajemo novu kulturu, nove ljude i osećamo se bogatije i ispunjenije.

Istina je da učenje stranog jezika nije nimalo lako. Zahteva mnogo vremena, pažnje i posvećenosti. Iako nam u početku može biti teško, uz malo strpljenja i volje možemo lako naučiti novi jezik u samo 5 koraka!

Koristi aplikacije za učenje jezika

Ako učiš strani jezik od kuće od velike pomoći će ti biti aplikacije. Jedna od najpopularnijih je Duolingo, koja nudi preko 20 jezika za učenja. Pored nje možete koristiti i HiNative, Mondly, Busuu

Postavi sebi cilj koliko ćeš vremena provesti u učenju preko neke aplikacije i već kroz par nedelje primetićeš kako ti je sve lakše. Učenje preko aplikacija je izuzetno korisno, jer pored novih reči i pojmova koje ćeš naučiti, učićeš i preko slika, raznih vežbi, koje pomažu našem mozgu da zapamti nešto novo.

foto: pexels.com

Piši na tom jeziku

Kako bi obogatio/la svoj rečnik potrebno je da znaš što više reči i da kreneš da pišeš. Pisanje dnevnika, priča ili bilo kakvo pisanje na stranom jeziku može biti od izuzetne pomoći, jer dok pišemo ne prevodimo ili razmišljamo unapred, već pišemo ono što znamo. Na kraju možeš videti koliko si zapravo zapisao/la, a ukoliko neku reč ne znaš uvek možeš pogledati u rečnik i zapamtiš je za sledeći put.

Gledaj filmove i serije

Još jedan odličan način da usavršiš strani jezik je preko filmova i serija. U početku možeš gledati sa prevodom na srpski, a kasnije sa prevodom na jezik koji učiš. Primetićeš koliko reči zapravo znaš, a nakon odgledanog filma ili serije uvek možeš pogledati značenje reči koje su ti bile nepoznate. Na taj način imaćeš priliku da čuješ ljude čiji je to maternji jezik, i biće ti mnogo lakše da naučiš kako se akcentuju, odnosno izgovaraju određene reči.

foto: pexels.com

Okruži se stranim jezikom

Ovo nije uvek najzgodnija i najpristupačnija metoda, jer podrazumeva okruženje sa osobama čiji je to maternji jezik ili odlazak u državu čiji jezik želiš da naučiš. Zato možeš upisati časove ili otići na kurs koji će ti dosta pomoći jer ćeš okružiti sebe sa ljudi koji imaju ista interesovanja kao ti. Takođe, možeš krenuti na razne radionice u svom gradu, slušati podkastove ili pokušati da nađeš nekog u svojoj školi ko uči ili govori isti jezik kao ti.

Pričaj

Jedan od najboljih saveta za učenje stranog jezika je da nikad ne pričaš ili čitaš u sebi. Kada pričaš na glas možeš da čuješ sebe, način na koji izgovaraš određene reči i da li radiš nešto pogrešno. Izdvoji dnevno sat vremena za čitanje nekog teksta ili knjige na glas. Trudi se da ga u toku dana upotrebljavaš što više možeš.

Iako se učenje novog jezika može činiti teškim i zahtevnim, uz malo truda i ambicije možeš postići sjajne rezultate i biti bogatiji za još jedan jezik i kulturu!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare