Kako da

Kako pažljivo gledati film?

Nekad je baš kraj onaj koji objašnjava ceo film pa se potrudi da ostaneš strpljiv i dođeš do njega.

Nakon što si našao/la sajt na kom želiš da pogledaš neki film ili otišao u bioskop sa istim ciljem, sledi najbitniji deo. Gledanje filmova mnogima služi kao zanimacija i odmor, ali profesionalno gledanje filmova iziskuje malo više energije i angažmana.

Jako je bitno, pre svega, znati šta je film i istinski razumeti film kao umetnost. Bitno je i znati kojim se sve trikovima služe režiseri i čime hoće da nam skrenu pažnju sa mana tog filma.

Jezik filma je termin iz filmske teorije i označava skup pravila koje određeni filmski postupci (montažni, stilski) sa sobom nose. Kao i svaki jezik, ovaj termin je usko vezan za nešto što se može nazvati gramatika filmskog jezika. To je pokušaj da se načine, objasne i sistematizuju pravila filmskog stvaralaštva.

Za sve vrste komunikacije sa publikom, režiseri koriste brojne montažerske i stilske postupke, pa tako veliku ulogu u filmu imaju muzika, paleta boja koja je zastupljena, izgled glumaca, scenografije, dužina kadra itd…

Baš zbog te perfidnosti režisera koji kao mađioničar priča priču i dozvoljava da vidimo samo ono što on želi, profesionalni gledalac mora da bude spreman i da ne nasedne ni na jedan trik!

Bez odgledanog trejlera, pođi u avanturu zvanu gledanje filma.

Prvi korak je da svaku distrakciju, predmet ili osobu koja bi mogla da ti smeta udaljiš na tih par sati dok traje film. Prekidanje kontinuiteta, koji je jedan od osnovnih kriterijuma kod procene vrednosti filma, pokvariće ti utisak i narušiti vrednost filma. Bitan je svaki atom pažnje koji možeš da usmeriš ka proceni filmskog ostvarenja kome si posvetio to vreme.

U prvih desetak minuta ćeš sigurno moći da shvatiš kakav je tip filma koji gledaš. Da li je komedija u pitanju, mjuzikl ili drama sa teškim dijalozima i još težom tišinom. Tip filma i režiserov manir bi trebalo da odrede način na koji ćeš ga gledati. 

foto: Jana Cekić

Kadar je osnovna jedinica filma. Film čini mnogo kadrova, zbog kojih deluje da se nešto pokreće i dešava. Njegova funkcija je da prikaže ono što je režiser zamislio da bi gledalac trebalo da vidi. Obrati pažnju na ceo kadar i na to kako su objekti u okviru postavljeni, odnosno u kom delu fotografije se nalaze.

U svakoj sceni postoje jedan, dva ili tri krucijalna objekta koje režiser želi da prikaže i naglasi, a kada film gledamo ne obraćajući pažnju, bivamo vođeni kroz film i ne primećujući da nam je upućena poruka i ispričana priča.

Koliko god je možda tema koju obrađuje film tebi strana i dosadna, ostani otvorenog uma i odgledaj film do kraja. Nekad je baš kraj onaj koji objašnjava ceo film, pa se potrudi da ostaneš strpljiv i dođeš do njega.

Jako je bitno gledati film bez odgledanog trejlera i istražvanja o tome šta su drugi rekli o njemu jer će ti to pokvariti doživljaj. Bez ikakve predrasude sedi i zapažaj.

foto: Jana Cekić

Primeti da li su situacije u kojima se nalaze akteri filma realne i da li možeš da se poistovetiš sa njima. Osećaj da možeš da razumeš likove iz filma je odličan znak da je film dobro obavio svoju funkciju.

Na kraju krajeva, ne moraš da budeš filmski kritičar, niti da znaš išta o kinematografiji da bi primetio da li je neka komedija smešna, horor strašan i da li glumac dobro obavlja svoj posao. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare