Kako da

Kako se najlakše izvući kad ne pročitaš lektiru?

Lektira je obavezna literatura koja se provlači kroz osnovnu i srednju školu. Većina mladih će reći da su lektire bespotrebne i zastarele. Program lektire je iz godine u godinu sve opširnji, a knjige postaju sve manje razumljive deci i tinejdžerima. Zato danas sve više mladih ima odbojnost prema čitanju knjiga.

Bez obzira na to i dalje postoje knjige za koje određen broj ljudi smatra sramotom ne pročitati ih. Iako ih ne razumemo, nikako ne smemo osporavati kvalitet određenih književnih dela.

Pred tobom je nekoliko korisnih saveta kako da se izvučeš, ukoliko neku lektiru nisi pročitao.

Filmovi i audio knjige

Film je svakako nešto što nam svima prvo pada na pamet, kao alternativa za nepročitanu lektiru. Međutim, složićemo se da filmovi nisu dovoljno verodostojna zamena za lektiru, ma koliko dobro bili urađeni.

Mnogo bolja  alternativa  su audio knjige, ukoliko si onaj tip osoba koju smara čitanje i ne može se usredsrediti na knjigu ispred sebe. Takođe, mislimo da je ovo idealno rešenje za one koji, umesto da se usredsrede na ono što čitaju, konstantno vrte stranice i računaju koliko im je ostalo do kraja. Zato umesto da se opterećuješ brojem stranica na početku odredi sebi vreme za koje treba da preslušaš knjigu i videćeš da će tako mnogo brže ići. Dok slušaš audio knjigu možeš istovremeno raditi i druge stvari. Većina audio knjiga može se naći besplatno na youtube-u ili na sajtovima koji su specijalizovani za to.

Lektira; Foto: Aleksandra Pavlović

Čitaj prepričano sa više sajtova

Prepričavanje je nešto čemu svi pribegavamo, bilo da smo pročitali lektiru (ne bi li se podsetili) ili ne. Na ovaj način najbrže se stiže do ključnih informacija i shvata se suština. Međutim, ne treba se oslanjati na samo jedan sajt, već pročitati sa više njih po nekoliko puta. Tako ćeš najbolje da stvoriš sliku koji su najvažniji detalji. S druge strane zapazićeš i pojedinosti koje mogu biti značajne. Zapiši u svesku nekoliko ključnih detalja i sitnica (poput likova, vremena i mesta radnje, poruka dela itd.) i drži se njih kada budeš odgovarao. Nemoj se oslanjati na druga ili drugaricu koji su pročitali lektiru. Oni će te samo zbuniti svojim prepričavanjem, a sigurno će u brzini izostaviti neke važne detalje.

Slušaj na času i hvataj beleške

Kada si već odlučio da ne traćiš vreme čitajući lektiru onda se makar skoncentriši na času. Slušaj kako drugi odgovaraju na pitanja. Obrati pažnju na detalje koje profesor izdvaja kao bitne i zapiši ih kao tezu u svesku. Tuđe odgovore kasnije možeš preformulisati. S obzirom na to da profesori uglavnom postavljaju ista pitanja u krug, verujemo da nećeš imati problem ukoliko ovaj savet iskombinuješ sa prethodnim.

Čitanje lektire; Foto: Aleksandra Pavlović

Pročitaj predgovor i pogovor

Predgovor i pogovor sadrže jako bitne detalje vezane za samo delo, ali i činjenice mimo njega koje ti mogu značiti da ga bolje shvatiš. Pažljivim čitanjem predgovora i pogovora steći ćeš širu sliku radnje u romanu. Tako možeš stvoriti svoje mišljenje  o radnji i likovima i davati  potkovane argumente. Takođe vrlo često se govori i o životu autora samog dela, što ti još dodatno pruža mogućnost da se praviš pametan. Nemoj ulaziti u raspravu sa profesorom prilikom odgovaranja, s obzirom na to da tvoji argumenti nisu dovoljno sigurni i osnovani. Raspravom ga samo možeš odvratiti od upisivanja od dobre ocene ili mu dati osnovu da posumnja da nisi pročitao lektiru.

Lektire će uvek biti trn u oku čitalaca, bez obzira na to koliko on voleo da čita. Samim tim što su nametnute, svako će osetiti neku vrstu tereta prilikom čitanja. Čak i ako ti se na kraju dopadne, profesor te može razuveriti ukoliko se ne slaže sa nekim tvojim stavom. Zato se iskreno nadamo da će ti ovi saveti pomoći da se sledeći izvučeš i uštediš vreme.

 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] – kako se organizovati u vreme ispitnog roka i suočiti se sa stresom tokom istog, ali i kako se možeš izvući onda kada ne stigneš da pročitaš lektiru (ne podržavamo, ali […]