Lifestyle

Kako se studenti iz provincije snalaze sa gradskim prevozom u Beogradu?

"Ima raznih anegdota o prevozu, od onih komičnih do tragičnih."

Za brucoše i brucoškinje iz provincije polazak na fakultet predstavlja ne samo promenu svakodnevnog okruženja i mesta stanovanja, već i nekih dotadašnjih životnih navika. Neki stanuju u studentskim domovima, drugi iznajmljuju sobe ili stanove, ali se svi suočavaju s istom promenom redovnim korišćenjem gradskog prevoza. Ekipa Youth Vibes-a je posetila najveći studentski dom u Beogradu, popularni Studenjak, i pitala studente kako se sa njim snalaze.

Grad Beograd ima 17 gradskih opština, te se gradski saobraćaj ostvaruje pomoću autobuskog, trolejbuskog i tramvajskog podsistema. Prema poslednjoj statistici Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd iz 2018. godine, na raspolaganju je ukupno 105 dnevnih linija. Sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu naziva se Bus Plus.

Imala sam poteškoće sa gradskim prevozom tokom nekoliko prvih studentskih dana u Beogradu. U početku sam samo znala kojim linijama mogu da stignem do Medicinskog fakulteta. Međutim, brzo sam ušla u ritam, nije strašno, kaže Milica Ristić iz Zvornika, studentkinja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ulaz u Studentski grad; Foto: Borivoje Lazić

Koja su potencijalna pomagala?

Na svakom autobuskom stajalištu u Beogradu nalazi se tabla s informacijama o linijama kojima se kreću prevozna sredstva s određenog stajališta. Takođe, moguće je ukucati i šifru stajališta, koja će pokazati kuda idu linije i još koliko stajališta je ostalo do stajališta na kome čekaš autobus, trolejbus ili tramvaj.

Takođe, postoje i mobilne aplikacije koje mogu biti od koristi.

Ponekad koristim Moovit, pošto mi on odredi koliko mi otprilike treba vremena do koje destinacije. Pomoću njega odlučujem kojim ću prevozom da idem i koje linije treba da uhvatim, navodi Vuk Novaković iz Vojke, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Bus Plus sistem takođe ima svoju aplikaciju za lakše snalaženje.

Mislio sam da će mi u Beogradu najteže pasti korišćenje gradskog prevoza, ali su mi aplikacije „Moovit“ i „Bus Plus“ jako pomogle, poručuje Nemanja Đorđević iz Babušnice, student Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Studentski grad; Foto: Borivoje Lazić
Da li su prolaznici u Beogradu radi da pomognu?

Meni su u snalaženju najviše pomogli prolaznici. Imali su mnogo strpljenja kad god mi je trebala pomoć. „Google Maps“ i „Moovit“ su takođe bili od koristi, objašnjava Ljiljana Milošević iz Jagodine, studentkinja glume.

Kako do karata za gradski prevoz?

Na zvaničnom sajtu Bus Plusa navodi se da postoje četiri vrste kartica za prevoz: personalizovane, nepersonalizovane, dnevne karte i karte za jednu vožnju (kupuju se kod vozača).

Karte je potrebno dopuniti ili kupiti pre početka vožnje na jednom od 2000 prodajnih mesta. Putnik koji nema kartu mora ući na prva vrata, pripremiti tačan iznos i kupiti kartu kod vozača. Sve karte u sistemu, osim karata kupljenih kod vozača, moraju da se očitaju prilikom ulaska u vozilo na validatorima koji se nalaze u zoni vrata, objašnjeno je na sajtu.

Detaljnije se informiši klikom na link.

Studentski grad; Foto: Borivoje Lazić

Anegdote iz gradskog prevoza

Ima raznih anegdota o prevozu, od onih komičnih do tragičnih. Često je strašna gužva, kada ljudi po pola sata stoje u autobusu na prstima i ne mogu da dođu do daha. U svakom slučaju su doživljaji uzbudljivi, kaže Konstantin Ađanin iz Trstenika, student Srpskog jezika i književnosti.

Nemanja Đorđević kroz smeh navodi da je jednom slučajno završio na Bežanijskoj kosi, umesto na Zvezdari.

Dok sam čekala autobus, jedna gospođa me je bukvalno gurnula sa vrata. Kada sam se osvestila, autobus je već krenuo, priseća se Milica Vujić.

Ljiljana Milošević poručuje budućim studentima i studentkinjama iz provincije da se slobodno obrate prolaznicima i da koriste aplikacije, pomoću kojih se, kako kaže, sigurno neće izgubiti.

Ako želiš da čujes još iskustava i saveta o korišćenju gradskog prevoza u Beogradu, pogledaj naš video-prilog.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare