Kako da

Kako studentski popusti mogu da spasu tvoj novčanik?

Pored svih lepih stvari koje studentski život donosi, postoje brojne promene na koje se treba navići. Ne raste samo količina gradiva, već rastu i troškovi, što brine pogotovo one koji su se zbog studija preselili.  Ipak, postoje načini da uštediš i tokom studentskog života.

Knjige, skripte i beleške

Knjige, skripte i beleške su jedna od prvih stvari koje padaju na pamet kako sadašnjim, tako i budućim studentima, ali ne samo zbog mogućeg pitanja: Kako ću ja sve ovo da savladam?. Cene knjiga su jako visoke. Pogotvo ako si student na budžetu, pa samim tim ne dobijaš nove knjige od samog fakulteta. 

Zato te podsećamo da, pre nego što odmah odeš u prvu knjižaru ili skriptarnicu po sveže odštampane primerke knjiga, prvo uporediš cene novih i polovnih. Najčešće se po Fejsbuk stranicama i grupama polovne knjige mogu naći u vrlo dobrom stanju. Pomenute Fejsbuk grupe budu pune ovakvih ponuda, naročito od kraja septembra do sredine/kraja oktobra. Pogledaj i potraži šta ti se od ponuđenog najviše isplati.

Kako prednost, tako i mana polovnih knjiga jeste to što ih je neko koristio pre tebe, tako da nikad nisi potpuno siguran u kakvom su stanju nečije knjige, kao ni da li su izdanja ažurna. Umesto da kupuješ knjige koje je neko pre tebe već koristio bilo bi dobro da proveriš da li neku od knjiga možeš da nađeš već kopiranu ili u PDF formatu.

Ako si ipak tip studenta koji više voli da uči iz skripte — i za to postoji rešenje. Znatan broj studenata po grupama na Fejsbuku skripte i beleške poklanjaju besplatno uz knjige. Tako da, ako nisi u mogućnosti da sam ispratiš sva predavanja, tuđe skripte mogu biti od pomoći. Sve što važi za knjige važi i za skripte. Dakle — proveri da li skripte postoje u PDF formatu. Često se dešava da iz nekog predmeta postoji i po 5 ili 6 skripti koje su potpuno različite. Uporedi ih sa knjigom, vidi kako prate gradivo i odluči se koja tebi najviše odgovara. Pored skripti u PDF-u, mnogo studenata prodaje svoje skripte, pa tako možeš razmotriti i tu opciju.

Učenje
Foto: Pixabay

Popusti — teretane, bazeni, prevoz putovanja i biblioteke

Bti student je odlična stvar s obzirom na to da na velikom broju mesta možeš proći jeftinije nego običan građanin. Jedno od tih mesta je teretana. Brojne teretane u Beogradu, Novom Sadu i ostalim velikim gradovima daju studentima popust na određen broj termina ili na ukupnu mesečnu članarinu. Recimo, FitPass članarina je odličan primer za to. Ako tvoja obližnja teretana nema studentski popust u ponudi raspitajte se postoji li mogućnost da platiš šestomesečnu ili godišnju kartu. Na taj način ćeš, pored toga što ćeš uštedeti novac, motivisati sebe da redovno ideš u teretanu. Bazeni takođe nude studentske popuste, i to ne samo tokom letnje sezone. Tako možeš sam da odlučiš šta ti najviše odgovara.

Teretana
Foto: Pexels/Lukas

Mesto za učenje je za svakog studenta individualno. Neko voli da uči kod kuće, a neko u čitaonici. Čitaonice postoje na gotovo svakom fakultetu i one su popuno besplatne za njegove studente, pa se tako dešava da studenti sa jednog fakulteta odlaze da uče na drugi fakultet, iako to nije eksplicitno dozvoljeno. Čitaonice pri bibliotekama su takođe odlična opcija. One nude studenstke popuste, pa i godišnje članarine koje su uvek povoljne. Za studente bibliotekarstva recimo, članarina u Narodnoj biblioteci je besplatna.

Kada je reč o prevozu, pored toga što postoji studentski popust na gradski prevoz, tu je i značajan popust na autobuske i vozne karte. Treba pomenuti i studentskaputovanja i razmene, koje su i više nego isplative. Turističke agencije prave specijalne aranžmane za mlade, a studentske razmene su odlična opcija ako želiš da putuješ i  upoznaš nekoga, a često su vrlo povoljne ili čak besplatne.

Kulturni sadržaji — bioskopi, pozorišta, muzeji…

Svi znamo koliko studenti vole da troše novac na izlaske. Svako će reći da su izlasci jedan od najlepših delova studiranja. Međutim, postoji još jedan način da se družiš sa vršnjacima, i to povoljniji po tvoj džep. Umesto toga, evo predloga kako da budžet za izlaske pametnije rasporedimo.

Svaki bioskop u Beogradu ima svoj bioskopski dan, kada su karte dosta jeftinije nego ostalim danima. U zavisnosti od bioskopa uglavnom su to utorak ili sreda. Pored ovih standardnih popusta određeni bioskopi nude i studentske popuste. Na primer, bioskopi Cineplex-a imaju svoj bioskopski dan utorkom, međutim, uz indeks studenti mogu bilo kad otići u bioskop i kupiti karte po povoljnijim cenama.

Kultura odlaska u pozorište i muzeje je nešto što bi trebalo negovati odmalena. No, ako do sada nisi imao/la prilike da često posećuješ pozorište, možda su studentski dani pravi trenutak. Svako pozorište nudi osetan popust na grupne posete. Pored toga svako pozorište nudi poseban studentski popust. Tako da se u odnosu na predstavu treba raspitati kakav je popust konkretno. Samo neki od pozorišta koja nude popust za studente u Beogradu su: Pozorište na Terazijama, Madlenijanum, Narodno Pozorište, Atelje212, Slavija itd…

Pozorište
Foto: Pexels/Donald Tong

Isto važi za muzeje. Svaki muzej ima zasebnu ponudu za studente, pri čemu su karte znatno jefitinije od standardnih. Ovo su samo neki koji nude popust: Narodni muzej, Etnografski muzej, Selfie muzej, Muzej savremenih umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej grada Beograda itd…

Vredi napomenuti i mesta poput zoološkog vrta i Botaničke bašte. Ulaz u Botaničku baštu u Beogradu je za sve studente potpuno besplatan. Zoo vrt je takođe besplatan za studente određenih fakulteta (npr. Biološkog i Veterinarskog).

Više o nizu popusta koje ti omogućava studentska kartica pročitaj OVDE.

Biti student znači suočavati se sa mnogim izborima, što nekada ume da bude veoma stresno. Jedan od tih izbora je svakako na koji način ćeš potrošiti novac. Samim tim se i nameće pitanje kako ga uštedeti. Nadamo se da će ti sada biti barem malo lakše pri donošenju takvih odluka.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare