Modern art

Keni Nije Mrtav – nesvakidašnji pank rok trojac

Bend je postao rado viđen izvođač na binama širom Srbije iako su se odlučili da sa zvaničnim izdavanjem sačekaju sve dok se kockice ne poklope.

Pank rok bend Keni Nije Mrtav  na samom je početku svoje karijere. Od pre par nedelja imaju i svoj prvi zvanični singl pod imenom Venecijaneri. Svemu tome prethodili su jaka koncertna sezona, izdavački i razni sponzorski ugovori. Bend je postao rado viđen izvođač na binama širom Srbije iako su se odlučili da sa zvaničnim izdavanjem sačekaju sve dok se kockice ne poklope.

Bend čine tri različita i hiperaktivna muzičara: Mateja Pešić (bas i prateći vokal), Sava Tomić (bubnjevi) i Mateja Đokić (glas i gitara). Oni sklapaju specifičnu zvučno vizuelnu pojavu na bini koja komunicira sa publikom kroz tekstove Mateje Đokića. Keni je spremio i album i ovih dana se njime bavi pod producentskom lupom sjajnog dvojca; Goran Antović, snimatelj, i Dejan Vučković, producent.

Članovi benda (zdesna na levo: Đokić, Tomić i Pešić)

Bend je nastao u garaži, ali ne spontano. Bend je ono što smo hteli da se desi. Pesme su smišljane kod kuće, u garaži su se razrađivale i uvežbavale, kaže Đokić za Youth Vibes.

Bend je dobio naziv po crtanom liku, Keniju, koji u crtaću South Park iznova umire u svakoj epizodi.

Melodični pank kao nova inspiracija

Pank rok je muzički pravac koji se suprotstavlja ustaljenim političkim, socijalnim i ekonomskim principima društva.

Za nas je u tom trenutku bio više muzički pravac. Tekstovi su lični, a to je područje koje otvara masu tema o kojima će bolje pričati naš album negomi.

S obzirom na to da se ne ograničavaju na jedan žanr, sem melodičnog panka koriste i druge.

Melodični pank je poslužio kao šablon za upoznavanje sa komponovanjem i slaganjem melodija unutar benda. Zicer u startu. Sad pesme nastaju po inerciji, a kad sve legne na svoje mesto, razglabati o žanrovima je suvišno, dodaje Đokić.

Bendova na koje se ugledaju ima mnogo, ali opet uspevaju da se slože. Ima nas trojica i to je masa muzike. Možda bismo se složili oko nekih zvezdi birtpopa, Foo Fightersa i Bajage i instruktora.

Što se tiče snimanja pesama sa bendom Dram ili Ivanom Jegdićem, njih veže jedna odlična zajednička turneja, ali i mnogo stvari pored toga.

Nastupajući zajedno, razbili smo predrasude da je publika usko žanrovski podeljena i da je to više „u našim glavama“ nego koncertnim prostorima. Kako u klubovima, tako i na trakama, tako ništa nije isključeno. Veliki pozdrav za sve te divne ljude, objašnjava Đokić.

U osvrtu na prethodnu godinu…

S umetničke strane, izdešavalo se mnogo toga. Bilo je perioda kad smo bili stabilni i odlučni u tome što želimo. Isto toliko i zbunjenih i klizavih. Kvalitet ne zavisi od „danas“. Postoji ili ne postoji sam po sebi. Kad stvaranje postaje teško, tutrpi i kvalitet, kaže Đokić o kvalitetu današnje muzike.

U najnovijoj pesmi Venecijaneri radi se o lepom i sunčanom danu. Ili o malim stvarima koje pomažu da se primeti takav dan, kako kaže Đokić. Pored toga, bend je prošle godine nastupao na mnogim poznatim mestima uz oduševljenje publike. Posebno se osvrću na Bunt Rok Festival, koji muzičarima u samom startu daje kamerni pristup nastupima i minute na nacionalnoj frekfenciji.

Prošlog leta je nam je sezona prošla odlično, tad smo prošli kroz Exit, Beer Fest, Nišville, KST, Dev9t i brdo gradova po Srbiji. Načeli smo i Hrvatsku pre zatvaranja svega. A publika? Mi budemo energični, onda oni, pa mi još više! Ovih dana uvežbavamo nove pesme, koje će se naći na albumu.

Bend je prošle godine postojanja napredovao u izvođačkom, ove u autorskom nastupu.

Nezahvalno je javno pričati o planovima sada kada je globalna situacija takva kakva jeste. Plan postoji i to dosta temeljan na relacijama producentski tim – izdavač – bend. Pričamo i o mogućnosti da eventualno uradimo nekoliko nastupa do kraja godine. Tu su i datumi i gradovi i sve, ali i o tome ipak otom potom. Budite u toku, još ništa niste čuli, poručuje Đokić.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare