Društvo

Ko je kriv za porast broja zaraženih – vlast i struka ili građani?

"Da nije bilo izbora, mislim da ne bi bilo ovako."

Pandemija korona virusa je, nakon izbora, ponovo glavna tema u Srbiji. Porast broja zaraženih je pokrenuo brojne diskusije i naterao mnoge da iskažu svoje mišljenje na temu ko je odgovoran za novonastalu situaciju.

Youth Vibes je sproveo anketu na svom zvaničnom instagram profilu (@youthvibes.rs) i pitao mlade kakvo je njihovo mišljenje.

Mladi su krivi za novonastalu situaciju?

Mnogi članovi stručnog štaba, kao i predstavnici vlasti upravo mlađe generacije krive za nagli porast broja lica pozitivnih na korona virus.

Ovu tvrdnju je potvrdila i direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović. Ona je za RTS rekla da je u ovom trenutku među novoobolelima najviše osoba mlađeg uzrasta i srednjih godina. Dodala je i da je kovid-19 nepredvidiv virus i da su njegovo naglo širenje izazvala okupljanja mladih u manjim kolektivima i noćni izlasci.

Međutim, 66% naših ispitanika misli da su ipak vlast i struka odgovorni za ovu situaciju.

Mladim ljudima, koji još uvek nemaju razvijenu svest i koji su puni energije daš potpunu slobodu. Otvoriš im sve, kafiće, klubove, kafane, bazene i onda očekuješ od njih da još uvek sede kući i rade isto ono što su radili dva meseca? Meni je to potpuno apsurdno, kaže Neda Rajković.

Ova devetnaestogodišnjakinja dodaje da su se zemlji dešavale neke nepotrebne stvari. Derbi, turnir Novaka Đokovića, finale kupa održano u Nišu. Kaže da su sva ta dešavanja mogla da prođu i bez publike.

Da se nisu svi mladi ponašali kao pušteni sa lanca pokazuje podatak sa naše ankete da čak 45% ispitanika nije bilo učesnik nijednog većeg skupa, žurke, utakmice ili proslave.

Jovana Stojanović smatra da je ovo nešto potpuno novo što se nama desilo i da se mnogo očekivalo od mladih.

Imali smo online nastavu, nismo mogli da izlazimo i da se viđamo, a nama je sada vreme da to radimo. Korona nije prestala, ali je bio smanjen broj zaraženih i bila je mnogo bolja situacija. Ipak, nije trebalo popuštati mere tako brzo, kaže osamnaestogodišnja Jovana.

Prevremeno popuštanje mera zbog izbora

Kako je to broj zaraženih naglo krenuo da raste nakon izbora, sumnjivo je mnogim mladim ljudima. To pokazuje podatak sa naše ankete gde se 94% ispitanika izjasnilo da smatra da je ova situacija nastala i ranije, ali je prikrivena zbog izbora.

Aktuelna stranka je želela da se ti izbori održe iako su uslovi bili nehumani. Da nije bilo izbora, mislim da ne bi bilo ovako jer iz pouzdanih izvora znam da je i da je sve vreme bilo i više zaraženih i mrtvih ali se o tome nigde nije pričalo, objašnava Neda.

Jovana smatra da ćemo još dugo živeti sa ovim virusom jer se po njenom mišljenju niko istim ne bavi ozbiljno.

Bili su im bitniji izbori. Izbori su sada prošli, ne vidim da se i sada neko ozbiljnije bavi ovom situacijom, kaže Jovana.

Neodgovorno ponašanje vlasti i struke

Youth Vibes je u maju mesecu ove godine sproveo anketu Mediji, mladi i njihova informisanost tokom pandemije koronavirusom koju je popunilo 330 mladih sa prostora cele Srbije. Samo 27,5% mladih se izjasnilo da stručni štab Republike Srbije vidi kao pouzdani izvor informacija, što jasno pokazuje njihovo nepoverenje u isti.

Neda je bila u situaciji da je leči doktor Branimir Nestorović, jedan od članova kriznog štaba. Ona se tog perioda ne seća jer je bila dete, ali njeni roditelji kažu da tada nije bilo njega, njeno zdravlje danas ne bi bilo ovakvo kako jeste sada – na odličnom nivou. Sa druge strane, ona osuđuje njegovo neodgovorno ponašanje za vreme pandemije.

Njegove izjave na početku pandemije, njegovo ponašanje i njegovi komentari. To nije ponašanje koje priliči jednom doktoru u ovakvoj situaciji, objašnjava Neda.

Osvrnula se i na slavlje SNS-a nakon pobede na izborima.

Njih koji govore kako je omladina rastrzana i kako je ona kriva za sve vidimo onako prisne, bez maski i rukavica na proslavi i onda sasvim slučajno je njih četvoro bolesno. Ja znam petoro političara koji su zaraženi virusom, a iz mog okruženja samo jednu devojku. Ti brojevi govore nešto.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare