Društvo

Koja pitanja i emocije nam je ostavila Dara iz Jasenovca?

Film je bio nominovan za Oskara, ali je ispao iz trke za tu nagradu. Reakcije nakon emitovanja su bile različite toliko da su podelile društvo kada je u pitanju mišljenje o Jasenovcu.

[edgtf_dropcaps type=“normal“ color=““ background_color=““]D[/edgtf_dropcaps]ara iz Jasenovca je prvi srpski igrani film koji govori o stradanju Srba, Roma i Jevreja u koncentracionom logoru Jasenovac u doba Nezavisne Države Hrvatske. Svetska televizijska premijera je bila 20. februara, dok je masovna bioskopska premijera planirana za 22. april. Film je bio nominovan za Oskara, ali je ispao iz trke za tu nagradu. Reakcije nakon emitovanja su bile različite toliko da su podelile društvo kada je u pitanju mišljenje o Jasenovcu.

Istina ume da zaboli

Film je rađen prema autentičnim svedočanstvima preživelih logoraša i zasnovan je na istorijskim činjenicama. Olivera Todorović, profesorka istorije u gimnaziji Bora Stanković u Nišu, smatra da istina ume da zaboli, jer je činjenica da je mnogo nedužnih civila stradalo u Drugom svetskom ratu.

Tačan broj žrtava danas nije moguće proveriti, zato što je brojna arhivska građa namerno uništena. Međutim, u posleratnoj Jugoslaviji neki ozbiljni istoričari su se time bavili i tako smo došli do broja od 700 000 stradalih, kaže ona.

foto: Printscreen/YouTube/MegaComFilm

Za sam film kaže da ga ne smatra srpskom propagandom, već da on samo prikazuje deo monstruoznog stradanja civila viđenog očima jedne devojčice. Dodaje da se o ovoj temi dugo ćutalo zarad bratstva i jedinstva, kao i da ne bi došlo do novih kriza.

Žrtve iz Jasenovca zaslužuju da ih se sećamo, da o njihovom stradanju govorimo i da ih nikada ne zaboravimo. Film ne optužuje hrvatski narod već u pravom svetlu prikazuje pristalice ustaškog pokreta. Praštamo da bismo mogli mirno da živimo, ali nikada ne zaboravljamo stradale koji su svoje živote dali za našu slobodu.

Potresno, ali ni približno stvarnosti

Na Instagram profilu Youth Vibes-a smo sproveli anketu gde su mladi imali priliku da napišu svoje mišljenje o filmu. Prema rezultatima ankete, 66% mladih je pogledalo film Dara izJasenovca. Oni koji su gledali, kažu da je potresan, veoma jak, bolan i emotivan. Mnogi smatraju da je film uspeo da dočara tek mali deo onoga što se zaista dešavalo. Među gledaocima ima i onih koji nisu mogli da odgledaju film do kraja, jer im je bio pretežak.

Tragedija Jasenovca mi je uvek bolna, tako da me je film rasplakao i ostavio gorak ukus, jedan je od odgovora. Jedna od dominantnih emocija je i tuga izazvana stradanjem žrtava. Tužno je što smo veoma brzo zaboravili žrtve koje su stradale da bismo mi danas živeli, glasi odgovor na anketu.

Zašto ovaj film budi osećanje mržnje?

Pored pozitivnih reakcija, ovaj film je naišao i na negativne reakcije ispunjene osećanjem mržnje prema hrvatskom narodu. Takođe, film se našao na meti negativnih kritika brojnih američkih i hrvatskih filmskih kritičara, koji su ga nazvali antihrvatskom propagandom. Neki smatraju da je film bespotrebno poljuljao i onako klimave odnose Srbije sa Hrvatskom, a neki da je njihova mržnja opravdana.

Luna, devojka koja je odgledala ceo film, kaže da je poentu videla još u početnim scenama, kada je Srpkinja iz kolone ostavila bebu Hrvatici i tako je spasila sigurne smrti.

Ta scena simboliše nadu. Pronalaženje pouke i razumevanje iste je bilo jednostavno za sve one koji su hteli da je nađu i shvate – ne treba mrzeti, nikad, rekla je ona.

foto: Printscreen/YouTube/MegaComFilm

Da li je ovo samo naša priča?

Iako ovaj film govori o stradanju jednog naroda na jednom mestu, naša sagovornica smatra da on prikazuje patnju svih nedužnih žrtava.

Ovo je priča svih nedužnih ljudi koji su imali tu nesreću da se rode u vreme ratova i budu žrtve nečije nepravde i tadašnjeg režima, dodala je Luna.

Zbog toga je Dara simbol svih nevinih žrtava, a Jasenovac tvorevina nepravde i nesreće najmračnijeg doba ljudske istorije. Posledice tog doba se osećaju i danas, a na nama je da li ćemo suditi na osnovu istorije ili će nam ona biti nauk za bolju budućnost.

naslovna fotografija: Printscreen/YouTube/MegaComFilm
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare