Lifestyle

Koje su prednosti pisanja dnevnika?

Pisanje dnevnika obično povezujemo sa nečim što smo radili kada smo bili mlađi, u osnovnoj školi i pisali o svojim prvim simpatijama i stvarima koje smo taj dan radili, ko nas je naljutio i slično. Međutim, ova navika je mnogo više od toga i ima mnogo benefita kada je u pitanju očuvanje mentalnog zdravlja.

Pisanje dnevnika obično povezujemo sa nečim što smo radili kada smo bili mlađi, u osnovnoj školi i pisali o svojim prvim simpatijama i stvarima koje smo taj dan radili, ko nas je naljutio i slično. Međutim, ova navika je mnogo više od toga i ima mnogo benefita kada je u pitanju očuvanje mentalnog zdravlja.

Predrasude

Prema ovoj navici su česte predrasude poput: „Kako će ovo meni stvarno da pomogne?”, „Ma ovo je gubljenje vremena”, „To je za klince” ili „Meni ne ide pisanje”. Zapravo, tek kada se upustimo u isprobavanje  toga kako i šta nam odgovara da pišemo, shvatićemo koliko nam unosi pozitivnu promenu u život. Osećaćemo se lepše, bolje ćemo upoznati sebe i neke naše mehanizme u razmišljanju i odnosima sa ljudima. Da biste pisali dnevnik, ne morate da imate „talenat za pisanje”, niti morate da pazite na stil i gramatiku ako vam tako odgovara.

Antonia sa Jutjub kanala Sleepy Krofnica je  za Youth Vibes podelila zašto ona voli da piše i koji su benefiti pisanja ujutru. U njenom videu Kako pisati dnevnik? možeš da čuješ koje sve to vrste vođenja dnevnika postoje i dobiješ inspiraciju za sebe.

Pisanje dnevnika je postalo moji jutarnji ritual, naravno, uz kavu. U početku nisam vidjela nikakvu korist pisanja dnevnika. Ali, nakon nekog vremena nisam mogla zamisliti jutro, a da nešto ne zapišem u dnevnik. Makar jednu rečenicu, ističe naša sagovornica.

U koje sve svrhe možemo koristiti dnevnik?

Ne postoji tačan ili netačan odgovor na ovo pitanje. Zaista možeš da pišeš o bilo čemu, u skladu sa svojim potrebama, ali evo nekoliko ideja:

Rešavanje problema

Pisanjem o svojim osjećajima, problemima, događajima, dobila sam jasniju sliku stanja svoje glave. Vidjela sam tko i što me smeta, a tko i što me veseli. Između redova pisanja pronašla sam rješenja za neke svoje probleme ili kako se pomiriti s trenutnom situacijom. U dnevniku vodim iskren razgovor sa samom sobom. Nema laži i uljepšavanja. Idem do same srži situacije. Iznenadila sam se koliko je nebitnih svađa izašlo iz krivo usmjerene ljutnje, objašnjava Antonia.

Mentalna higijena

Mentalna higijena je još jedna od stvari koje mi je donijelo pisanje dnevnika. U mojem dnevniku završe random rečenice, riječi, crteži i misli nakon čega moja glava kao prazan papir može krenuti u susret novom danu. -Antonia, Sleepy Krofnica

Pisanje planova, želja i ciljeva

Koliko često vam se desi da zaboravite neku fantastičnu želju ili ideju? Ako praktikujete da ih pišete,  to se ne može dogoditi, a mnogo je veća šansa da će se ostvariti. U dnevniku  možete planirati putovanje ili razrađivati neke veće ciljeve koje imate.

Beleženje uspomena

Jedan od najlepših osećaja koje ova navika donosi jeste taj kada možete da se vratite i vidite kako ste razmišljali pre godinu, dve ili ponovo proživite lepe trenutke.

Zahvalnost i uspesi

Koliko je važno pisanje o ciljevima, toliko je važno i da ne zaboravimo dosadašnje uspehe i budemo zahvalni na našem putu do sada. Kada doživimo nešto kao neuspeh, u većini slučajeva je razlog to što smo zaboravili šta smo sve postigli do sad.

Rešenje za problem overthink-ovanja i opuštanje

Svakome se desi da krene previše da razmišlja o nečemu. Obično pred spavanje se osećamo kao da ne možemo da isključimo misli. Pisanje pre spavanja zato može da doprinese kvalitetnijem snu. Takođe, ako smo uznemireni zbog nečeg, pisanjem možemo da sagledamo situaciju iz drugog ugla i umanjimo strah ili nervozu.

Pisanje na stranom jeziku

Ako želite da vežbate razmišljanje i pisanje na stranom jeziku, učite nove izraze i budete sigurniji u svoje znanje, dnevnik je odličan  alat za to.

Za kraj, pusti mašti na volju

Bez obzira da li ti više prija da pišeš ujutru za lep početak dana ili uveče kao način da se opustiš pred spavanje, pokušaj da otkriješ šta ti više prija. Takođe, ne postoje pravila, možeš pisati o čemu god i koliko god želiš. Dnevnik možeš da ukrašavaš, crtaš u njemu, lepiš fotografije i slično. Mogućnosti su neograničene. Pisanje dnevnika treba da bude opuštajuće i zato isprobavaj različite načine i vidi šta ti najviše odgovara. Ako želiš da počneš aktivno da brineš o sebi, ovo je fantastičan način!

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare