Lifestyle

Koliko je teško osamostaliti se u novoj sredini?

,,Mi smo većinom sazreli, ali ovo predstavlja, nešto novo kroz šta svakako treba proći."

Svako putovanje, odlazak u veće gradove, promena sredine predstavlja za nas, jedno novo, zanimljivo i poučno iskustvo za nas. Naravno, uvek ostane i ono malo nostalgije za kućom i toplim domom. Ali, šta onda kada smo primorani da živimo u nekom drugom gradu odvojeni od porodice?

Mladi studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu su spremni da za Youth Vibes podele svoja iskustva o samostalnom životu u drugom gradu i novoj sredini. To su: Mihajlo Stojanović iz Vranja, Teodora Stojadinović iz Bele Palanke i Marija Miljković iz Zaječara.

Uzrok njihovog prelaska u drugi grad jeste studiranje. Kažu da je svaki početak težak. Najteži korak bilo je odvajanje od porodice, pošto nikada nisu živeli u drugom gradu odvojeni od njih. Na samom početku nije bilo lako prilagoditi se novoj sredini, ali je vremenom postajalo lakše. Takođe okupirani mnoštvom obaveza, koje nisu imali kući, ne daju im mogućnost za toliko slobodnog vremena.

Foto: privatna arhiva; Teodora Stojadinovic iz Bele Palanke

Redovne obaveze i zabava

Sada su tu, čišćenje stanova, plaćanje računa, učenje i obaveze oko fakulteta što se moraju sami uskladiti. 

Kuvanje nam ne pada toliko teško, pošto nam roditelji šalju hranu ili imamo obroke u menzi , kažu Teodora i Marija, dok Mihajlu teško pada, ali kaže kako je naučio ono osnovno potrebno za samostalan život.

Kažu da su im očekivanja o gradu lepša i pozitivnija od onog mišljenja koja su imali pre dolaska. U tome puno im je pomoglo društvo sa fakulteta sa kojim izlaze. Igraju bilijar, idu na žurke, uglavnom vikendom, jer u toku nedelje imaju dosta obaveza oko fakulteta. 

foto: privatna arhiva; Mihajlo Stojanović iz Vranja

Kako se snaći?

Kažu da je snalaženje u gradu bilo teže ali su uz pomoć Google maps-a nalazili mesta koja su im potrebna.

Teodora je ispričala jednu zanimljivu situaciju. Tražila je jednu prodavnicu preko pomenute aplikacije, ali je na tri različite lokacije nije našla i malo se izgubila.

Iz ove situacije sam naučila da moram da se oslanjam na samu sebe. Ne očekujem da bilo ko drugi završava obaveze umesto mene, dodala je.

foto: privatna arhiva; Marija Miljković iz Zaječara

Smešnih situacija i lepih uspomena ima mnogo, kaže Marija. Njoj omiljena je kada je jednom prilikom sedela u kafiću i naručila espresso, kada je konobarica pitala kakav, ona je čula kafa i odgovorila: Da, da. Takođe ostvarila joj se želja o posećivanju kineskog restorana i isprobavanju njihovih specijaliteta. 

Grad je lep, ne toliko velik, ali urban, ima puno lepih mesta za šetnju , zadivljeno pričaju studenti. 

Mi smo većinom sazreli, ali ovo predstavlja, nešto novo kroz šta svakako treba proći, kaže Mihajlo.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare