Svojom glavom

Koliko plaćamo da budemo žene?

Prema BBC-jevom kalkulatoru 213.000 dinara je cifra koju žena tokom svog života potroši na menstrualne proizvode i to 2018. godine. Od 2018. godine do danas, cene menstrualnih proizvoda porasle su gotovo duplo, pa sada cena nekih uložaka premašuje 600 dinara.

Kada se kao žena nađete pred policom menstrualnih proizvoda, najčešće u glavi računate da li ćete imati dovoljno novca da priuštite sve što vam je potrebno za jedan ciklus. Kada vam se matematika ne poklopi sa stanjem u novčaniku, često odustanete od ideje da vam je kvalitet na prvom mestu. Bolje išta nego ništa, kažete sebi u glavi, pa posegnete za pakovanjem najjeftinijih uložaka, od kojih se sigurno nećete osećati kao žena. Pa ni kao ljudsko biće, jer je još jednom patrijarhat zanemario vaše najosnovnije potrebe. Ipak, najbitnije je da postojite i možete da rađate, a uslovi koji vas dovode do tog momenta, na kraju krajeva nisu ni važni.

Porez na biologiju

Iako je menstruacija normalna i prirodna pojava za svaku ženu, poput većine fizioloških potreba, porez na higijenske proizvode iznosi 20%, što je više nego porez na dnevne novine. Ali ko u 21. veku čita novine? U 21. veku gledaju se društvene mreže, savršena tela devojaka, slike sa žurki, ali niko ne čuje da žene ne mogu da priušte osnovne higijenske proizvode. U suštini to nije ni bitno, niti koga zanima, niti se tome priča. Žene će se već snaći, kao što su se snašle za pravo glasa, jednake plate i sve ostalo što je društvo pokušalo da im oduzme.

I prosečan građanin bi se podsmehnuo vesti da je Škotska za svoje državljanke uvela besplatne menstrualne proizvode. Pitao bi se gde je tu profit i kako je moguće da neka država ne želi da zarađuje na matericama devojčica, devojaka i žena? Doduše vrlo verovatno se ne bi ništa od toga zapitao, jer bi se na reč menstruacija već zgadio.

Menstruacija kao tabu

Pored toga što 51% stanovništva Srbije čine žene, njihove potrebe pa i sam pojam menstruacije važe kao tabu. O tome se ne priča u medijima, a sama reč vešto se izbegava i u školama. Tako se devojčice susreću sa ovom potpuno prirodnom pojavom, bez ikakve predstave šta ih je tačno snašlo i često bez pravih reči kojima bi to saopštile svom ocu ili bratu. Potom sledi problem snabdevanja ulošcima koji ne samo da nisu pristupačni mladim devojkama i devojčicama, već su neretko i nedostupni.

Pošto Srbija zna za sramotu, od malena devojčice uči da menstruacija to jeste, pogotovo ta reč. Sve dok kao žene ćutimo i dozvoljavamo da porez na naše materice bude sve veći, ne verujem da ćemo našim ćerkama ostaviti skromne cene na policama marketa. Ne verujem ni da će se ljudi osvrnuti na taj problem, jer se njih ne tiče, nije im bitno, a i uvek može gore.

Samo čekam trenutak kada će 3,5 miliona žena u Srbiji ustati i reći da menstruacija nije ružna reč, a da uložak nije luksuz, već potreba.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare