Lifestyle

Koliko smo spremni za učenje na daljinu?

Odavno se priča kako srpski obrazovni sistem treba da se modernizuje Pandemija COVID – 19 ga je stavila na do sada najteži test — učenje na daljinu. Ovo je savršena prilika da se učenje u Srbiji modernizuje, a i da se đaci pripreme za tip učenja koji se praktikuje u inostranstvu.

Zbog novonastale situacije samo u nekoliko dana đaci i studenti Srbije su morali da se prilagode nečemu što razvijenijim državama nije strano – online nastavi.

foto: Nenad Malaga (malaganocu)

Kako ni sami profesori nisu bili spremni, ovaj sistem učenja je tek na početku svog razvitka. Načini online nastave i dalje zavise, ne samo od škole do škole, već i od profesora do profesora.

Nastavnicima osnovnih škola je malo olakšano pomoću RTS 3 kanala na kome se svakodnevno održavaju časovi za decu uzrasta 7-14 godina. Problem nastaje kod održavanja nastave za srednje škole. S obzirom na to da platforma RTS PLANETA nije još spremna profesori nalaze rešenje ovog problema na razne načine.

Ovih dana su na sastancima u svojim školama nastavnici dogovarali najbolja rešenja. Tako su u Devetoj gimnaziji „Mihailo Petrović Alas” profesori odlučili da Google učionica bude platforma na kojoj će raditi.

Zbog jednostavnosti smo odabrali baš tu platformu. Ona nudi dobru interakciju, komunikaciju i sve što nam je potrebno. Jedino što na njoj nije moguće jeste održati predavanja uživo. Zato smo za to izabrali Skype i GoogleHangouts, s obzirom na to da na njima može da učestvuje čitavo odeljenje i time dobijamo najbližu situaciju školskom času koji se odvija u učionici, kaže nastavnik računarstva i informatike u toj školi Dušan Šešić.

Naravno, potencijalni problem je nedostatak tehničkih uslova kod nastavnika i učenika za održavanje video-konferencija, ali uvek možemo pribeći audio-konferencijama, jer je živa reč, pogotovo u pojedinim predmetima, neizbežna za kvalitetnu nastavu.

Pokušavamo da uvedemo što više različitih metoda nastave u okviru učenja na daljinu. Trenutno istražujemo preporuke Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za dodatne alate u okviru organizacije učenja na daljinu, kaže profesor Dušan.

Uprkos mnogim prednostima, upravo ovakav način učenja je stvorio dosta nedoumica i nesporazuma između profesora i učenika s obzirom na to da nikad do sada nismo bili u kontaktu sa tim.

foto: Nenad Malaga (malaganocu)

Najčešća pitanja u vezi sa Google učionicom su kako se postavlja neka prezentacija, rad ili kako da se prijavimo na više predmeta. Na sva ta pitanja odgovori se mogu naći na ovom linku.

Kako će izgledati testiranje?

Većina testova će se sad odvijati preko Edmodo platforme. Za one koji ne znaju, tamo će profesori praviti pitanja koja se uglavnom zasnivaju na tačnom i netačnom ili na odabiru jednog od ponuđenih odgovora. Ovakav način provere znanja ide u korist učenicima, a evo i par saveta.

  • Uvek radite kontrolni na kompjuteru da bi bilo preglednije i da biste mogli da se preko telefona čujete sa nekim i zajedno rešavate test.
  • Nisu sva pitanja svima istim redosledom, stoga ne prepisujte po broju pitanja nego po pitanju.
  • Ako profesor odredi da test kreće u 14h i radi se do 14:20, a vi slučajno uđete u 14:15 , radićete test samo 5 minuta, tako da pazite da budete tačni.
  • Često pitanje je da li je potrebno da nam bude uključena kamera tokom testa. Ne, nije i to je upravo dobra strana. Možete da zvirnete malo u knjigu i podsetite se nečega, a da ne budete uhvaćeni.
Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Tekst je preuzet sa portala Youth Vibes. Originalni tekst možete pogledati ovde. […]