Pitamo te

Koliko studentima znači novčana pomoć od 5000 dinara?

Koliko jednom studentu znači 5000 dinara i na šta će ih potrošiti?

Još jedna u nizu pomoći mladima obećana od strane predsednika države Aleksandra Vučića pristići će kao poklon mladima pred novogodišnje praznike. Naše mlade sugrađane pitali smo koliko će im ova pomoć značiti i šta sa njom mogu da urade.

Šta kažu studenti?

Luka, student arhitekture rekao je da ovu pomoć vidi kao određeni vid ucene i mazanja očiju u trenutnoj situaciji u kojoj živimo. 

Sa poskupljenjem doma, hrane i osnovnih potrepština, 5000 dinara je suma sa kojom se mogu pokriti troškovi ishrane jedva nedelju do dve.

Većina studenata složila se da 5000 dinara nije dovoljno za osnovne životne potrebe, a da sa sve većim poskupljenjem namirnica do kraja godine neće moći da kupe ni najosnovnije potrepštine. Mnogi od njih su izjavili da je ova pomoć vid ucene i prikazuje koliko se stanje u državi promenilo od izbora kada su mladi dobili pomoć od 100 evra.

Studenti su jednoglasno rekli da će im pomoć značiti, jer će tim novcem platiti novogodišnji izlazak, no glavna briga je kako će do tada.

Ksenija, studentkinja Elektronskog fakulteta rekla je:

Pomoć je dobra zamisao, ali pitanje je koliko će u ovakvoj ekonomskoj situacii značiti. Lično planiram da je iskoristim da pokrijem troškove doma.

Natalija, studentkinja Građevinskog fakulteta novac ne vidi kao poklon jer je to novac iz državnog budžeta. Ona je dodala:

Da platim račune – nije dovoljno. Da potrošim na hranu – ne bih ni osetila. Tako da ću verovatno kupiti sebi čizmice.

Kako zapravo možete iskoristiti ovaj novac?

Ukoliko ste student na budžetu na dnevnom nivou u menzi ćete moći da jedete za 266 dinara, što vam sa 5000 dinara daje mogućnost da jedete nepunih 19 dana.

Ako ste pak student na samofinansiranju, obroci u menzi koštaće vas 569 dinara dnevno, što znači da bi sa sumom od 5000 dinara mogli jesti svega 8 dana.

Cena doma iznosi 2790 dinara, pa biste sa ovom pomoći mogli da platite dom za nepuna dva meseca. Dok se iznajmljivanje stanova u Nišu kreće između 150 evra i 200 evra, sa predsednikovim “poklonom” nećete moći da pokrijete ni taj trošak.

Što se cena u marketima tiče, cene osnovnih namirnica poput jaja kreću se od 179 dinara pa do 230 dinara. Cena kilograma banana je 220 dinara, dok je cena jabuka između 90 i 120 dinara. Gotova jela se kreću između 240 i 550 dinara, što nam daje opšti uvid u to da sa 5000 dinara možete živeti solidnih 5 dana. Možda čak i 10, ako se baš potrudite.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare