Lifestyle

Koliko su srpske škole slične sa školama u Kini?

Kineska nastavnica za Youth Vibes prenosi svoja zapažanja o sličnostima i razlikama između škola u Srbiji i u Kini.

Dong* je u Srbiju iz Kine došla pre skoro dve godine i to preko projekta saradnje između ove dve zemlje. U tom periodu predavala je kineski jezik srednjoškolcima i osnovcima iz Niša, te je imala priliku da primeti da se školski sistem, ali i sami učenici razlikuju u odnosu na one iz Kine.

Šta kineski tinejdžeri rade u svoje slobodno vreme? Uče, uče i uče… Šalim se, imamo mi svoje slobodno vreme kada možemo da se opustimo, ali glavni zadatak tinejdžera u Kini je njihov akademski rad, kroz smeh kaže ona za Youth Vibes.

Koliko se rasporedi razlikuju

Kao jednu od najuočljivijih razlika, ona izdvaja vreme koje provodimo u školi. Za razliku od Srbije, u Kini učenici mnogo više vremena provode u školi. Nastava za srednjoškolce, koja traje tri godine, u većini mesta se organizuje od 8 ujutro do 5 popodne. Kod toga takođe ima izuzetaka, jer pojedini učenici koji su smešteni u internatu, provode maltene po ceo dan u školi, pošto u njoj istovremeno i žive.

Broj učenika po odeljenjima se dosta razlikuje, pa je tako Dong u srednjoj školi bila u odeljenju od čak 50 učenika. U odnosu na naš školski sistem, koji u većini mesta funkcioniše smenski, većina kineskih škola uopšte i nema smene, i njihov raspored časova je fiksan.

U školama u Kini, mi ne menjamo raspored svake nedelje ili meseca, već imamo ustaljeni raspored za ceo semestar. Nemamo naizmenične jutarnje ili popodnevne smene. Za nas je svaka nedelja u školi ista, i samo je ponavljamo i ponavljamo, rekla je ona.

Kineski crveno-beli privezak koji donosi sreću

U drugoj godini srednje škole, učenici mogu da odaberu jedan od dva smera koji će pohađati. Na taj način se orijentišu da više uče prirodne (fizika, hemija, biologija) ili društvene nauke (istorija, geografija, politikologija). Na oba smera kao glavni predmeti uče se još i matematika, kineski i jedan strani jezik. Osim toga, u školi koju je ona pohađala nije bilo drugih izbornih predmeta, već su svi bili određeni od strane škole.

Mi nemamo fakultativne predmete u srednjoj školi. Nema izbora, nema opcije da mi odaberemo predmete koji nas zanimaju. Svi predmeti su obavezni i mi moramo da ih pohađamo. U prvoj godini učimo svih devet predmeta, kaže Dong.

Izazov za đake – upis na fakultet

Ono što mnogim učenicima u toku školovanja zadaje najviše muke, svakako su pripreme za upis na fakultet i prijemni ispiti, nebitno u kojoj se državi nalaze.

Uopšteno za učenike u Kini, pogotovo za srednjoškolce, svi napori koje ulažemo i sve vreme koje koristimo za učenje, usmereno je na polaganje ogromnog testiranja, a to je testiranje za upis na fakultet.

U Kini se za upis na fakultete, polaže nacionalni ispit Gāokǎo. Polaganje ovog standardizovanog testa, svake godine se na nivou cele zemlje organizuje 7. i 8. juna.

Svi učenici imaju obavezu da polažu testove iz matematike, kineskog i jednog stranog jezika, od kojih se najčešće polaže engleski. Drugi deo predmeta za polaganje može da se odabere. To se uglavnom bira na osnovu smera koji su pohađali, jer test obuhvata troje predmeta koje su u okviru smerova najviše obrađivali.

Crveno je kineska nacionalna boja

Pored toga, konkurencija je svake godine sve veća. Samo u 2018. godini ovaj ispit polagalo je 9.75 miliona ljudi. Usled tolikog broja konkurenata i sam kriterijum je veći. Kao i kod nas, učenici koji postignu dobre rezultate na ovom polaganju, moći će da upišu ono što su želeli i konkurišu za upis na bolje fakultete.

Učenici u Kini su uopšte pod velikim pritiskom. Moraju jako puno da uče kako bi mogli da osiguraju bolju budućnost, jer je konkurencija veoma jaka i nemamo drugog izbora osim da se suočimo sa njom.

Dong nalazi da su učenici u Kini mnogo bolje organizovani što se tiče učenja. Disciplinovaniji su po pitanju škole i marljivije rade, ali usled toga imaju i manje slobodnog vremena.

Škola u doba korone

Škole u Kini usled pandemije korona virusom bile su zatvorene po više od mesec dana, a sada kada se situacija konačno smirila, mnoge škole ponovo su se otvorile.

Nastava se u međuvremenu odvijala preko interneta. Ipak, veliki problem je predstavljalo to što nekolicina višečlanih porodica nije imala dovoljan broj elektornskih uređaja, kao i stabilnu internet konekciju. Zato je ubrzo uporedo sa online časovima, organizovano i njihovo celodnevno emitovanje preko TV-a. Usled epidemije, i nacionalni Gāokǎo ispit pomeren je za mesec dana i održava se u julu ove godine.

*ime je promenjeno zbog privatnosti
Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dong
Dong
4 godine pre

Some supplements:Beside the major 9 courses,other courses are also included in high school like computer science,P.E,art and music.In addition,recent years,there are some innovations of Gaokao in many provinces in China.which means some contents and study model mentioned in the article is not working in China now.Under the New Gaokao Policy,Chinese students have more freedom and options to arrange their acadamic life,which it is a good news but also challenging at the same time as the fierce competition still stays. P.S:The contents mentioned in the article can only represent the interviewee’s experience because the situation is different for different individuals in… Čitaj dalje »