Društvo

Konzumiranje alkohola: Preduslov za dobar provod ili opasna stvar?

Zašto je procenat mladih u Srbiji koji konzumiraju alkohol je iz godine u godinu sve veći pitali smo Jovanu Mitrović, magistra psihologije.

Procenat mladih u Srbiji koji konzumiraju alkohol je iz godine u godinu sve veći. Tome svedoče i rezultati ankete koju smo sproveli na našem Instagram nalogu. Prema našoj anketi, 77% mladih konzumira alkohol a njih 51% je reklo da to radi često. Mišljenje 88% njih je da sve više mladih konzumira alkohol u prekomernim količinama. Zašto je taj broj u stalnom porastu pitali smo Jovanu Mitrović, magistra psihologije, psihološkog savetnika i psihoterapeuta u edukaciji Geštalt metode.

Kako ona navodi, konzumiranje alkohola kod mladih je jako češto u Srbiji i dosta je drugačije u odnosu na to kako to čine odrasli.

Kod mladih zbog generalno nemanja granica u odnosu prema sebi i prema okolini često dolazi do ekcesa u konzumaciji iliti prekomernom opijanju. Ono što možemo navesti kao uzrok ovom ponašanju je laka pristupačnost alkoholu, ali i to što nam se medijski, kroz razne zabavne programe, plasira alkoholisano stanje i buntovničko ponašanje, objašnjava psiholog.

Dodaje da je važan faktor u odnosu prema alkoholu okolina, gde se upravo zbog generalno odnosa prema alkoholu koji nam se plasira, opijanje smatra određenim vidom zabave.

Zabava kao najveći razlog za konzumiranje alkohola

Prema rezultatima ankete, 60% mladih kaže da alkohol konzumira isključivo zbog zabave i povećanja kvaliteta provoda. Da li ovaj podatak možemo pripisati njihovim godinama i životnom dobu u kojem se nalaze?

Psiholog kaže da je ono što je važno da znamo kod adolescenata iliti tinejdžera jeste da je to razvojni period kada oni upoznaju svoje granice, traže uzbuđenja, grade svoj identitet, i spoznaju sebe u odnosu na druge.

Alkohol, kao socijalno prihvatljva norma u adolescentskom kontaktu i komunikaciji jedan je od načina na koji osoba ispituje sebe i svoje okruženje. Dakle, odgovor je i da i ne. Sa jedne strane adolescenti svesno percipiraju konzumaciju alkohola kao vid zabave, ali sa druge strane, često se iza kognitivnog zapravo krije iskustveni doživljaj sebe kroz sopstvene granice i socijalni kontekst sa okruženjem kao razlog, kaže Jovana Mitrović za Youth Vibes.

Pritisak okoline i lični problemi

Dosada, beg od realnosti i osećaj pripadnosti, jedan je od odgovora sa ankete na pitanje „Koji je razlog tvog konzumiranja alkohola?“ .

Veliki broj ispitanika kao razlog navodi pritisak okoline i konzumiranje alkohola zbog ličnih problema. Ukoliko se ovo dešava mladoj osobi, da li treba preporučiti stručnu pomoć?

U adolescentskom periodu naši mehanizmi za rešavanje “životnih” problema nisu i dalje u potpunosti razvijeni. Nošenje sa teškim situacijima i ulogama koje nisu naše uglavnom dovodi do destruktivnih odnosa prema sebi i prema drugima. Ovo se često manifestuje kroz neadekvatne partnerske veze kao i problem sa svakim vidom zavisnosti pa i alkoholom, kaže psiholog.

Dodaje da mladi kroz alkohol dovode sebe u stanje određene isključenosti koja im donosi trenutni beg od problema. Iz njenog iskustva, kada osoba prepozna da je alkohol nešto što joj pomaže u ovakvim trenucima, treba da potraži stučnu pomoć.

Kada govorimo o pritisku okoline, Jovana ističe da je jako važno da mlada osoba spozna svoje potrebe i da nikada ne pristaje na bilo kakav pritisak. Iako je, kako kaže, adolescentski period razvojni trenutak kada se ovo često dešava, takođe je i vreme kada se gradi lični identitet koji, ako je stabilno formiran, omogućava nam da imamo jasan odnos prema drugima i prema tome šta nam je zaista potreba, a šta radimo radi potvrde.

Osvešćavanje sebe u odnosu na druge je polje u kom je terapija jako delotvorna, pogotovo za mlade ljude sa kojima je prostor za rad uvek prošireniji u odnosu na odrasle osobe, dakle da, često se srećem sa ovakvim temama u radu sa klijentima i jako je hranjivo za mladu osobu da krene da radi na sebi i svom samopouzdanju na vreme ukoliko prepozna potrebu za istim, ističe psiholog.

Zanemarivanje štetnih dejstava alkohola

Čak 59% ispitanika naše ankete uopšte ne brine o štetnim dejstvima alkohola iako je upoznato sa njima. Psiholog kaže da svi znamo da alkohol narušava zdravlje mladog čoveka i sprečava njegov normalan fizički i psihički razvoj, ali da kada imamo 18 godina, to nam baš i nije na listi prioriteta.

Koliko god da je mlada osoba upoznata sa činjenicom da alkohol izuzetno loše deluje na nervni sistem ovu informaciju stavlja po strani jer nije opipljiva, i usvaja samo posledične trenutne reakcije istog, a to je osećaj dobrog raspoloženja koji nam dolazi usled oslobađenja nižih centara nervnog sistema. Sistemski postoji deficit u edukaciji mladih o raznim socijalno odgovornim temama pa i alkoholizmu, tako da adolescenti uglavnom, ako se zainteresuju, traže dodatne informacije na internetu što često nije dovoljno prijemčljivo da usvoje u svoj sistem verovanja, objašnjava psiholog, Jovana Mitrović.

Zbog svega navedenog, treba biti oprezan i napraviti granicu između konzumiranja alkohola u svrhu zabave i konzumiranja pod uticajem okoline i ličnih problema. Kažu da sve što je umereno ne može da škodi. Zato dobro razmisli sledeći put kada želiš da u sebe uneseš prekomerne količine alkohola jer od toga nećeš dobiti ništa. Osim teškog mamurkula narednog jutra.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare