Lifestyle

Korona hotline

Šta se dešava kada shvatite da u rođenoj kući imate online kovid ambulantu 24 sata dnevno?

Halo dušo, kako si danas? Aha, dobro, a temperaura? Molim! Koliko često? Ne, ne ništa bez rengena. A saturacija? Hemomicin nisi zaboravila da popiješ? Ništa ležanje, ležanje i praćenje situacije. Koliko je sada sati? U redu, čujemo se u dva.

Njoj zaista treba raspored za praćenje pacijenata i bolnička lista, razmišljam. U protivnom će izmešati sve te sporadične temperature, krvne slike, saturacije i kašalj u svim nijansama, samo njoj prepoznatljivim. Reč je o mojoj mami a opisan razgovor je mali isečak naše stvarnosti koji je moja vešto  kreirala u drugom talasu korone. U međuvremenu je bila dva puta u karantinu zbog bliskih prijatelja kojima je registrovan pozitivan test.

foto: Dunja Trifunović

Umesto ranijih druženja u baštama kafića, njena društvena aktivnost se svela na kružoke sa prijateljima lekarima sa kojima je neumorno bara-bar (ovde treba reći da njeno obrazovanje nema ama baš nikakve veze sa medicinom, a do skoro ni njena interesovanja nisu ni izdaleka išla u pravcu bolesti i lečenja) diskutovala o koroni, poreklu,nus pojavama,načinima pristupa pacijentima.

Sticajem okolnosti njeni prijatelji su u vreme vanredne situacije bili angažovani u kovid ambulantama, blokovima i privremenim bolnicama i zaista su imali šta da ispričaju. Sumorne, teške priče koje iz prve ruke svedoče o jednom izopačenom vremenu kada ništa a najmanje život nije bio sigurna stavka, ali i o hrabrosti, volji, i velikom požrtvovanju. Sve to, a i lična angažovanost po ovom pitanju( delom nastala iz viška vremena-treba ispoštovati sve te karantine u kućnoj izolaciji) napravili su od mame vrlo obaveštenu osobu spremnu da se svim srcem preda novim i novim slučajevima zaražavanja.

Na spisku njenih „štićenika“ našli su svi, od onih koji su samo posumnjali da su zaraženi, do onih sa kliničkom slikom, sa i bez urađenog testa do prestrašenih hipohondara. S obzirom na toliku skalu različitih manifestacija mogućeg virusa, od nje se očekivalo sve, da bude internista, anesteziolog, psiholog i najvažnije da nikad ni u jednom trenutku ne zaboravi da prati njihovo stanje. Rodbina, prijatelji, kolege- svi su našli u polju njenog interosovanja, a ova nova uloga zahtevala je 24h nadzor.

Tako se dan po dan, naša kuća polako pretvarala u online kovid ambulantu. Baba koja je uvek negovala slične ambicije, po sistemu „baba sve zna najbolje“ odmah je isključena iz ovog medicinskog tela, pošto je mama zaključila da se njeno površno poznavanje teme svodi na iscrpno čitanje Ruskog doktora, a to u ovakvim ozbiljnim situacijama može biti samo kontraproduktivno. Ako bi nedostajao odgovor na neku nedoumicu, mama je hitro zvala lekare i prenosila informacije i uputstva iz prve ruke.

foto: Dunja Trifunović

 

No, pošto ni sam virus nije do kraja istražen i definisan, i njeno polje slobode je bilo veće. Ukoliko ne upali penicilin, preći na hemomicin, ako rezultati nisu vidljivi posle prve kutije, rengen je obavezan..Uz sve to hrpa prepisanih lekova i vitamina.

Mama da ne misliš da se polako pretvaraš u nadrilekara?, više nisam mogla da izdržaim.

Odgovor je bio očekivan: Ne, ne, apsolutno vladam temom, samo je važno na vreme reagovati…bez završene rečenice, već je bila na vezi sa   koleginicom.

Kako ti je danas mila? Odlično, odlično, kao što rekoh blaga slika. Ništa ne brini. Kriza je prošla u šestom danu, znači da izračunamo još četiri, ležanje obavezno, i u ponedeljak si na nogama. Sjajno. Bravo.

Takvih i sličnih razgovora bilo je na pretek i teško ih je sve prepričati.. U nekim slučajevima uključivala se u akciju nabavljanja sanitetskog vozila za prebacivanje u drugu bolnicu, većinom je to bilo savetodavne prirode. Verujem da je tim ljudima značila pomoć. Iskreno, u slavu zdrave pameti, nadam se da su pojedini od njih zaključili da je dosta sa sugestijama i savetima i prestali da se javljaju na telefon.

Kako god, popuštanje mera i mali broj zaraženih polako je počeo da vraća mir u naš dom. Iako ima sporadičnih slučajeva ( počinjem da verujem da sve obolele lično poznaje) naša kuća više nije u opsadnom stanju. Stvari se polako vraćaju na staro. Ukoliko se zakaže kružok stvarnih i jednog doktora u pokušaju, teme nisu samo vezane za kovid, a ta činjenica nama, ostalim ukućanima mnogo znači. Praktično, odahnuli smo. Lepo je pomagati, čak dirljivo, ali kada vam se dom pretvori u kovid ambulantu sve što želite je da se hitno iz njega iselite.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare