Modern art

Kraj avgusta u Nišu u znaku festivalskog filma

Samo nekoliko dana nakon završetka "Nišvil" festivala, grad Niš iz prestonice džez kulture menja ulogu u domaćina za sve ljubitelje filmskog ostvarenja.

Pre početka 57. po redu Filmskih susreta, publika će biti u prilici da besplatno isprati drugi po redu Festival diplomskog filma.

Filmovi mladih reditelja sa Balkana

Festival diplomskog filma, koji po drugi put organizuje Studentski kulturni centar Niš, počinje u sredu 17. avgusta, a trajaće do petka 19. u Dvorištu Univerziteta. Tokom tri festivalska dana publika će moći da pogleda sedam ostvarenja mladih reditelja sa akademija i univerziteta bivše Jugoslavije, a ulaz je slobodan za sve zaintersovane.

Na prvom Festivalu diplomskog filma koji je održan prošle godine prikazani su filmovi iz Srbije. Ove godine festival je prerastao granice, pa će publika moći da pogleda ostvarenja mladih reditelja iz Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

I ovoga puta drago nam je što nastavljamo tradiciju da je ovaj festival uvertira za Filmske susrete u Nišu. Mi smo neka vrsta filmske univerzijade, a Filmski susreti su filmska olimpijada, kaže Predrag Milojević, umetnički direktor festivala.

On dodaje da se filmovi bave temama koje tište mlade ljude – govore o porodici, traumama iz
detinjstva, otkrivanju seksualnosti, o problemima i izazovima mladih.

Niš – grad glumaca i filmskog ostvarenja

U gradu Nišu se godinama unazad tradiocionalno organizuju Filmski susreti, zatim i pozorišni festival Teatar na raskršću, kao i naš Urban fest. Festivalom diplomskog filma Niš još više dobija na težini i postaje pravi grad glumaca. Mislim da je ovo dovoljno da i naš Fakultet umetnosti dobije novi odsek – filmsku i TV režiju, naveo je dr Predrag Jelenković, direktor Studentskog kulturnog centra Niš.

Početak festivala zakazan je za 20.30 časova, a festival će svečano otvoriti glumac Slobodan Boda Ninković. Prve večeri publika će imati priliku da pogleda filmove Soseda, Justine i Krotki. U četvrtak će biti prikazani filmovi Periki, Malina blues i Fender, a na zatvaranju film Ševa. Selektor festivala je Dejan Dabić.

Nakon poslednjeg filma najbolji će dobiti nagrade – bronzanu, srebrnu i zlatnu Desetku. O nagradama odlučuje stručni žiri – rediteljka Ivana Mladenović, reditelj Boban Rajković i glumac Meto Jovanovski.

Uvertira za Filmske susrete

Već u danu nakon završetka Festivala diplomskog filma, u subotu 20. avgusta, biće otvoreni 57. Filmski susreti.

Na festivalu sa dugom tradicijom će publika na Letnjoj pozornici u Nišu od 20. do 26. avgusta, biti u prilici da pogleda svetske i niške premijere filmskih ostvarenja. Neke od njih su: Komedija na tri sprata, Vučje bobice, Usekovanje, Leto kada sam naučila da letim, Bilo jednom u Srbiji, Nebesa, Nije loše biti čovek i još mnogo drugih. O kompletnom programu se možeš informisati putem Instagram stranice festivala.

Svečano otvaranje Filmskih susreta, jedinog festivala posvećenog glumačkoj profesiji, biće u subotu, 20. avgusta u 20:30 kada će Slavku Štimcu biti dodeljena nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“.

Kompleti ulaznica su u prodaji po ceni od 2.500 dinara u Knjižari NKC-a i Knjižari „Indigo“. Na dan projekcija prodavaće se pojedinačne ulaznice, po ceni od 500 dinara.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare