Lifestyle

Kristina Nikolić: Zašto (ne) želim da odem iz zemlje?

"Ne želim da živim u državi u kojoj neko ima sve, a neko nema ništa, i gde mi o odbrani i zaštiti priča neko ko nije završio ni vojsku."

Serijal Zašto (ne) želim da odem iz zemlje? je serijal od 5 tekstova u kojima će naši sagovornici iz svog ugla predstaviti problem odlaska mladih iz Srbije. Jedna od njih je Kristina Nikolić, maturantkinja Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

Kristina Nikolić; foto: Dušan Jovanović

Kod Kristine se ideja za odlaskom u inostranstvo provlačila kroz čitavo njeno odrastanje. Roditelji su joj oduvek govorili da treba da ode preko, jer će tamo imati više mogućnosti. Želja da ode odavde javila se prošle godine kada je dobila ideju da upiše master studije u Nemačkoj. Ubrzo je shvatila da ima sve uslove da odmah upiše i osnovne studije.

Studije su prvi korak zbog čega ja želim da odem odavde. Dobro poznajem jezik i školarina nije previše skupa. Takođe, smatram da je obrazovanje u Nemačkoj daleko bolje od obrazovanja u Srbiji, objašnjava Kristina.

Kao najveći problem Kristina navodi to što mladi nemaju poverenja u institucije i ne osećaju se sigurno. Kaže da ovde za uspeh u poslu ili studiranju moraš mnogo da se trudiš i da nalaziš veze.

Koliko god bio dobar u svom poslu, moraš imati podršku nekoga ko je na nekoj visokoj poziciji. Bez tih kontakata nećeš uspeti ništa, jer se ovde uvek gleda neki interes. U Srbiji prednost ima ko koga zna, a ne koliko zna.

To je razlog zašto Kristina ne vidi motivaciju da se, nakon studija, vrati ovde. Ona želi da sve zasluži svojim radom, a to će u inostranstvu, kako kaže, moći i te kako.

Ono što po njenom mišljenju prvo treba promeniti je odnos države prema mladima. Kako kaže, mladi uopšte nisu u fokusu vlasti i to je razlog zbog kojeg će se ovaj trend migracija nastaviti.

Prema mladima treba biti iskren i ne lagati ih. Treba im pružiti više stipendija za usavršavanje. Da više ne budu samo strane firme i organizacije one koje investiraju u mlade, već da to uradi i država.

Po Kristininom mišljenju pogrešno je osuđivati mlade zbog toga što žele da napuste svoju zemlju. Kaže da smo svi mi slobodni građani i da svako može da živi gde želi.

Zašto neko ne bi mogao da ode u neku stranu zemlju i tamo bude uspešan, kada to u svojoj već ne može? Moj cilj je da budem srećna, a ja sam mnogo srećnija u inostranstvu, zbog svih uslova.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare