Pitamo te

Leto nad knjigom: Studenti i izazovi septembarskog roka

Sa studentima različitih univerziteta u Srbiji razgovarali smo o izazovima koje septembarski rok donosi i kako ih prevazići.

Leto se približava kraju, što za neke studente označava početak septembarskog ispitnog roka. Upravo od ovog ispitnog roka često zavise mesta na budžetu mnogih studenata. Neki pokušavaju da steknu uslov, dok se drugi trude da očiste godinu.  Zato je septembarski rok naročito stresan za sve koji kraj leta provode nad knjigom.

Leto — nemoguća misija ili odmor za studente

Nakon prvih letnjih rokova studente očekuje kratak predah, period od oko mesec-dva dana kada nema ispita. Ovu letnju pauzu, studentski letnji raspust, studenti neretko koriste kako bi se odmorili, putovali i pripremili za period koji sledi.

Veći deo leta proveo sam u izlascima i putovanjima. Dva puta sam išao u Crnu Goru. Sa učenjem sam počeo tek tokom druge polovine avgusta kako bih položio tri ispita koja su mi ostala, govori za Youth Vibes Janko Rajić, student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Student Janko Rajić
Student Janko Rajić; Foto: privatna arhiva

Prosečan dan studenta u sezoni ispitnih rokova

Nakon izlazaka i putovanja, možda sezonskih poslova, studenti koje očekuje septembarski rok se vraćaju svojim rutinama učenja. Zanimalo nas je kako izgleda prosečan dan studenta početkom septembra.

Svi ti dani mi izgledaju slično. Obavezno se naspavam da bih mogla da budem odmorna za učenje. Učim u određenim intervalima sa pauzama pomoću Pomodoro tehnike koja mi najviše odgovara. U dužim pauzama odlazim u teretanu, na trčanje ili u vožnju bicikla, a uveče se opustim sa društvom u izlasku ili uz neki dobar film, objašnjava Sofija Dinić, studentkinja Departmana za psihologiju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Studentkinja Sofija Dinić
Studentkinja Sofija Dinić; Foto: privatna arhiva

Pritisci sa raznih strana

Jurenje budžeta, sticanje uslova, čišćenje godine, samo su neki od izazova koji većini studenata tokom septembra stvaraju veliki pritisak. Pitali smo studente šta ih najviše muči.

Najviše me muči sam rezultat ispita. Šta ako baš izvučem ono pitanje koje nisam dobro naučila? Znam da šanse uvek postoje i da nisam ni prvi ni poslednji student kojem bi se to desilo, ali ta misao svakako stvara neku vrstu stresa i pritiska, navodi Jovana Hromiš, studentkinja engleskog i nemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Stres tokom učenja
Foto: pixabay, JESHOOTS-com

Postavlja se i pitanje — ko stvara taj pritisak.

Možda i najveći pritisak stvaramo mi studenti sami sebi, želeći da za svaki ispit budemo skoro 100% spremni, da ih položimo do početka nove školske godine. Pritisak stvara pomisao kako bi ispit mogao da izgleda, da se ne osramotimo i ne razočaramo ako nešto ne budemo znali ili postigli onako kako smo zamislili. Prisutan je i pritisak  okoline, često porodice, koja nam je podrška, ali istovremeno želi da sve postignemo što pre i što bolje, zaključuje studentkinja Sofija Dinić.

Mentalno zdravlje, leto i spremanje ispita

Studentske muke se mogu činiti još težim dok su tu poslednji trzaji leta. Zamisli da si okružen/a  skriptama i beleškama, a društvene mreže su preplavljene objavama o žurkama i letovanjima i čini se da je svakom drugom jedina briga kuda se ide za vikend. Sigurno nije tako lako spremati ispite leti, zar ne?

Ispitni rokovi, naročito avgustvoski i septembarski rok, utiču na moje psihičko stanje. Teško mi je da nakon pauze koju imamo posle julskog roka ponovo započnem sa učenjem. Fali mi motivacije i teško mi je da se usredsredim na čitanje. Nakon septembarskog roka je kratka pauza pred početak naredne akademske godine gde se napune baterije za kasnije, tako da koliko god mi ispitni rokovi budu stresni, radujem se još jednoj pauzi posle njih, navodi Aleksandra Mićić, studentkinja Departmana za psihologiju Univerziteta u Kragujevcu.

Jedan od najvećih problema sa kojim se susreću studenti u ispitnim rokovima je nedostatak motivacije.

Kako se bliže poslednji ispitni rokovi, motivacija, koncentracija kao i entuzijazam su mi, nažalost, sve slabiji, kaže Milica Ristić, studentkinja istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Studentkinja Milica Ristić
Studentkinja Milica Ristić; Foto: privatna arhiva

Ukoliko i ti imaš problema sa motivacijom, OVDE  možeš pronaći nekoliko korisnih saveta koji ti mogu pomoći.

Ima li studenata na letnjim turističkim manifestacijama?

Kako se krajem avgusta i početkom septembra u Srbiji održava mnogo različitih tradicionalnih turističkih manifestacija, pitali smo studente da li je moguće spremati ispite i u isto vreme posetiti bar neku.

Na koncerte i festivale idem samo ako su u mom gradu ili ako ne traju duže od jednog dana, a i to moram da znam dosta unapred kako bih organizovao vreme i naučio sve što treba pre nego što odem na događaj, objašnjava student Janko Rajić.

Sve je to deo studiranja

Mada ove studentske muke zvuče strašno, to je ipak nešto kroz šta mora da prođe svaki student, gde god i šta god da studira.

Prvi ispitni rok mi jeste bio stresan i naporan, ali sam i tada gledala na to kao na period koji dođe i prođe, i nisam dozvolila sebi da to utiče na mene jer je sastavni deo studiranja i ne može se izbeći. Kad god mi ponestane motivacije, setim se da studiram ono što volim, jer kad me nešto interesuje — to lakše učim, poručuje studentkinja Jovana Hromiš.

Učenje
Foto: pixabay, StockSnap

Savet studenta — studentu

Savetujem kolegama da tokom leta balansiraju između putovanja, izlazaka, druženja i učenja. Važno je da naprave dobar raspored tako da imaju vremena i za svakodnevne aktivnosti, provod, ali i za učenje kako ne bi nespremni dočekali septembarske rokove, poručuje studentkinja Milica Ristić.

Svim studentima želimo sreću na predstojećim ispitima!

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare