Lifestyle

Letonija kao tvoja potencijalna buduća destinacija

Fascinantno je koliko se daleko nalazi od Srbije, a običaji  su nam jako slični, tako da ćeš se svakako osećati kao kod kuće.

Iako Letonija nije možda jedna od najprivlačnijih zemalja za tinejdžere, ona je po mnogo čemu vrlo interesantna i možda će čak i da se nađe  na nekoj od vaših lista destinacija za neko buduće leto.

Ukratko – Letonija je jedna od tri baltičke zemlje koja se od SSSR-a odvojila 1991. godine. Za vreme Drugog svetskog rata mnogo toga se odvijalo na prostoru ove države.  Deo Evropske Unije postala je 2004. godine, gde  ima važnu ulogu u trgovini robe.  Zanimljivo je da, iako mi sa Balkana ne znamo skoro ništa o Letoncima, na ovim područjima oni borave čak 4000 godina. Stanovništvo potiče od finskog plemena Liva i većina  je pravoslavne vere. Letoncima nemojte nikada spomenuti da su isti kao Rusi, jer će se jako uvrediti. Niti ih pitati nešto na ruskom, jer ne vole da ga pričaju iako ga odlično znaju.  Glavni grad je Riga. 

Letonci dosta cene svoju prošlost i trude se da se stari običaji ne zaborave. Pri mojoj poseti ovoj divnoj zemlji, uvek ću izdvojiti kako mi je interesantno bilo peći njihov tradicionalni  hleb sa istom recepturom i u istom ambijentu kao što su to Letonci radili pre 150 i više godina. Štaviše, ako si mislio da mi nemamo baš ništa zajedničko sa Letoncima, dovoljno je da posetiš neko od etno- sela gde se mogu primetiti ogromne sličnosti sa našim starim kućama i tradicijom, čak i enterijer skoro pa isto izgleda. Ovo tradicionalno jelo nam je bilo posluženo baš u jednom od tih sela, od strane konobarice obučene u narodnunošnju koja dosta podseća na srpsku nošnju Vlaškog kraja.

 foto: privatna arhiva

Letonsku klimu možemo opisati  jednom rečju –  freezing. Ukoliko planirate da obiđete baltičku regiju, zimska jakna biće vam najbolji prijatelj. Kupanje na prelepim plažama moguće je samo dve nedelje u avgustu, ali zato u prelepim sunčevim zalascima moći ćete  uživati svakoga dana. Iako bismo se mi, koji smo navikli na umerenu klimu, teško privikli na ove vrlo niske temperature preko cele godine, Letonci ih pak jako dobro podnose.

Obožavam svoju zemlju. Čak mi ni hladna klima ne smeta. Riga je prelep grad i ima puno prilika za mlade. Zato, nećete potpuno doživeti Letoniju, ukoliko ne svratite u njen glavni grad – rekla je Zana (22).

Letonci dosta vode računa o životnoj sredini. Pravilno odvajaju otpad i ulice su jako čiste. Mariana (17) dodaje da, iako  se svašta dešavala u njenoj državi pre njenog rođenja, Letonija obiluje prirodnim lepotama i svi Letonci se svakodnevno trude da ih neguju. Ona svim mladima preporučuje da ako odluče da posete Letoniju, obavezno obiđe njihova prirodna izletišta na kojima će uživati u društvu vrlo gostoprimljivih Letonaca.

foto: privatna arhiva

Živim u Ventspilsu od rodjenja. Verovali ili ne ovo je sedmi grad po veličini u Letoniji, a vidite i sami koliko malo ljudi ima. Ovo baš i nije grad za mlade, većina je staro stanovništvo. Planiram kada završim studije da se preselim u Rigu. Tamo je život mnogo bolji i zabavniji. Ventspils će mi uvek biti drag, zbog svojih prelepih izlazaka i zalazaka Sunca – izjavio je Richard.

Iako nije razvijena kao ostale zemlje EU, ima jako interesantnih stvari koje možete iskusiti i probati u Letoniji. Fascinantno je koliko se daleko nalazi od Srbije, a običaji  su nam jako slični, tako da ćeš se svakako osećati kao kod kuće. Možda ne može da se poredi po festivalima i žurkama sa zapadom Evrope, ali njene prelepe i prečiste reke koje protiču kroz čitavu zemlju će svakog ljubitelja sportova na vodi ostaviti bez daha. A i možda nije baš toliko daleko kao što se čini.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare