Modern art

Marija Erdelji: Fotoreporter koji ruši sve predrasude

Marija Erdelji je fotoreporter iz Novog Sada koji iz dana u dan dokazuje da je ženama mesto iza fotoaparata i da nekad urade bolji posao od njihovih kolega.

Marija Erdelji je fotoreporter iz Novog Sada koji iz dana u dan dokazuje da je ženama mesto iza fotoaparata i da nekad urade bolji posao od njihovih kolega.

Marija Erdelji; Foto: Nikola Petrović

Početak i izvor inspiracije

Marija je svoj talenat prema fotografiji pokazala već sa 14 godina, kada dobija od dede fotoaparat SMENA 8. Prva fotografija sa dedinim fotoaparatom bila je, kako Marija kaže, nečija skulptura kod Akademije umetnosti. Ta fotografija je prestavljala neku simboliku da nakon srednje škole upiše Akademiju umetnosti u Novom Sadu na katedri fotografija. U četvrtoj godini studija između modne i dokumentarne fotografije bira dokumentarnu.

Ja sam znala da nisam za fashion, to mi je statično, dosadno i sve dobiješ na gotovo. Uvek sam više volela realne priče, ljude, a prvenstveno emocije i zato sam izabrala dokumentarnu fotografiju, kaže Marija za Youth Vibes.

Marija Erdelji; Foto: Nikola Petrović

Marija je zaljubljenik u B&W fotografiju jer kroz njih pamti miris hemije: razvijača i fiksira iz foto labarotorije i dane provedene u mračnoj komori u iščekivanju svaki put koja vrsta magije se dogodi tokom razvijanja filma.

Izložbe i projekti

Iza sebe ima 9 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Jedna od njih je izložba pod nazivom Krzno, održana u septembru ove godine u Novom Sadu. Ova izložba skreće pažnju na važnost očuvanja ekosistema i zaštitu životinja, koje izumiru ili su ugrožene vrste, a deo su krznenih ukrasa.

Iza sebe ima i jedan zanimljiv samostalan projekat o osobama sa Daunovim sindromom, Živimo zajedno. Kroz taj projekat je pokazala onima koji ne poznaju takve ljude da i oni imaju isti život kao i mi.

Jako sam se vezala za tu decu, što ne bi smelo da se događa, ali ja sam se ipak opredelila za to jer emocija daje fotografijama život što se sve može videti kroz moje projekte. Da nema emocije fotografije ne bi bile tako jake, kaže Marija.

Marija Erdelji; Foto: Nikola Petrović

Medijska fotografija i rad u doba pandemije

Za Mariju fotografije imaju izuzetnu važnost u novinskom izveštaju, pogotovo u današnje vreme. Za nju svaki fotograf temi treba da prilazi kao realista i zapisuje ono što vidi bez ličnog stava i time prikazuje istinu. Marija je dobitnik nagrade za najbolju medijsku fotografiju u kategoriji Foto ilustracija sa fotografijom pod nazivom Krug.

Novi Sad 17/08/2020. Na travi na Štrandu iscrtani beli krugovi za održavanje distance. Foto: Marija Erdelji

Pored mnogih nagrada je bila jedan od fotoreportera koji su u vreme pandemije izlazili na ulice kako bi ljudima prikazali kako izgleda pandemija iz njihovog ugla. Kroz priču je otkrila da ima u planu da izda knjigu na temu njenog rada u toku pandemije.

Kao ženski fotoreporter kroz svoj rad je uvek morala da dokazuje više kako bi dostigla neki rang. Ipak, kada pogledamo kroz istoriju, videćemo da su istoriju fotografije gradile i žene i videćete da su čak i neki od najboljih fotoreportera bile žene.

Posvetila sam svoj život i karijeru ovom zanatu, poslu uz mnogo odricanja. Sve što radim, radim iskreno iz srca i kroz emociju ka toj nekoj temi, navodi Marija.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare