Lifestyle

Marija Petrović: San mi je bio da hodam na štiklama

Rekli su joj da će punoletstvo dočekati u kolicima. Ona je danas instruktor joge.

Marija Petrović je uspešna instruktorka joge koja svojim osmehom i strpljenjem razoružava sve oni koji kažu da im nema pomoći. Završila je srednju muzičku školu “Mokranjac“, upisala Filološki fakultet, katedru za anglistiku, svira čembalo u klasi prof. Svetlane Stojanović Kutlače. Jedna zavidna biografija za tako mladu osobu. Ipak nije sve bilo tako. Teško je i zamisliti da je Marija pre sedam godina imala samo jedan san: da kao njene vršnjakinje obuje cipele na štiklu. Ali između štikli i nje stajala je bolest.

Uvek sam bila druželjubiva,ali moje telo nije moglo da prati moje drugare u igri,trčanju,brzini.Noge su otkazivale poslušnost,telo padalo,a tada ste osuđeni na samoću.To nije stvar da niko neće da se druži sa vama,već da ne možete da skočite,da trčite,da ne možete da se popnete uz stepenice,i onda ispadate iz igre.

Marija Petrović; Foto: privatna arhiva

„Rekli su mi da ću biti u kolicima“

Sve je krenulo kada je Marija imala tri godine. Spušteni svodovi na stopalima za doktore je bila enigma sa kojom nisu znali kako da postupaju. Pretpostavka je da bila da je disbalans u hodu posledica vakcine. Godine su prolazile i kada je krenula u srednju školu,  prvi čas je bio iz fizičkog.

Profesor fizičkog mi je prišao i rekao da ako ne krenem pod hitno kod nekog fizioterapeuta,da ću do punoletstva biti u kolicima,nepokretna i sa atrofiranim mišićima.Moji roditelji su bili uplašeni,jer iako su znali u kakvom sam stanju bila,nisu verovali da je situacija toliko ozbiljna.Objasnili su profesoru fizičkog da smo sve probali, išli kod raznih  fizioterapeuta,ali da mi nijedan nije pomogao.

Bio je to težak period u kojem su se smenjivale slutnje i strah. Nemati pravo na život kakav imaju njeni vršnjaci, pravo na nadu i snove za Mariju nije bio put u tugu već poziv na borbu. Tih meseci njen otac je slučajno upoznao Snežanu Radojičić, instrutorku korektivne terapeutske joge. Taj susret za Mariju biće presudan. On će od devojčice koja je trebalo pre punoletstva da dođe u situaciju da više nikada ne prohoda, došla do osobe koja je sada instruktor joge.

Zahvaljujući dobroj instruktorki korektivne terapeutske joge Snežani Radojičić,nisam ni primetila sa koliko truda i rada mi je trebalo da dođem do ovoga što sam sada,ali kada se sada osvrnem kroz šta smo sve prošle kroz ovih sedam godina i koje sve položaje nisam mogla da izvedem i koliko napora mi je trebalo i volje da uložim u to,tek tada vidim koji sam put prošla da bih stigla do ovoga što jesam danas.

Joga kao pokretač

Ono što nisu uspeli doktori, pošlo je za rukom jogi koja je Mariju uverila da ograničenja ne postoje.

Joga mi je otkrila da su ograničenja i duha i tela stvar uverenja i da snagom uma i tela menjamo tok sudbine.Joga nije samo vežbanje već je i umni i fizički pokretač uspostavljanja balansa u nama i oko nas.

Danas Marija pomaže drugima. Kaže da čovek pomera granice i svoje i sveta oko sebe – nadom,voljom i verom, pomažući drugima na najbolji mogući.

Joga je bila moj pokretač u svakom pogledu,a sada je i moja ljubav,jer znam,kao što je i meni Snežana pomagala kao instruktor, da ću i ja biti u mogućnosti da pomognem ljudima koji su u sličnoj situaciji kao što sam ja bila.

Na pitanje koji je to trenutak kada se osetila pobednikom, Marija uz osmeh kaže: Možda će vam biti smešno,ali kada sam obula cipele na štiklu i hodala lako u njima.Mi ljudi prihvatamo kao normalno ono što je nekima nedostupno. Kada se čovek nađe u problemu i hodanje mu postaje muka, onda su cipele na štiklu san. On shvata kolika je sreća biti sposoban za jednostavne stvari.

Marija Petrović; Foto: privatna arhiva

Prisećajući se prepreka na koje je nailazila na putu borbe sa bolešću, Marija kaže da je prva prepreka bila da dođe na prvi čas joge, a posle toga bilo je veoma zahtevno da je postave u određeni položaj. Ipak svaku prepreku je preskakala zahvaljujući trudu, čeličnoj volji i Snežani Radojičić koja su je uz ogromno strpljenje, sa osmehom podsticala na svaki sledeći korak.

Joga me je naučila strpljenju i sposobnostida vladam svojim telom,razvijajući duh.Joga nije takmičenje.U njoj nema poraženih,vi ste već pobednik,čim dođete na prvi čas.Tada to nisam znala,ali sada znamda je taj prvi čas bio već moja pobeda.

Nikada, njena je poruka svim ljudima koji imaju problem, ne treba odustati od svoji ciljeva.

Ne razmišljajte o problemu,nego o rešenju i verujtu da je sve moguće.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Danijela
Danijela
1 godina pre

Marija, ti i tvoja priča ste jedno. To inspiriše. Verujem da si uspešna u svom poslu jer si svojim polaznicima očigledan primer snage duha i snage joge. Drugi im dokazi o značaju joge ne trebaju. Osobe tvoje snage, uspevaju u svemu što zamisle.