Društvo

Mašan Lekić: Kriminal se ne isplati

Kriminal je prisutan među ljudima od pamtiveka i nikada ne spava pa se stalno priča o njemu. Međutim, novinar i voditelj Mašan Lekić ima jasnu poruku.

Mašan Lekić je autor i voditelj dokumentarno-igrane emisije Dosije. Ova emisija se emituje od 2007. godine na malim ekranima i stekla je veliku gledanost. U Dosijeu se otvaraju policijski dosijei, otkrivajući pozadinu kriminala. Mašan, sa svojom ekipom rekonstruiše zločine, ubistva, pljačke, otmice… Takođe je i autor emisija Na mestu zločina sa Mašanom, koja se bavi aktuelnim događajima i emituje se od 2016. godine, i Iza rešetaka, koja se bavi pričama naših ljudi koji su završili u inostranim zatvorima.

Dosije

Mašanu je oduvek bila želja da osnuje emisiju iz oblasti crne hronika. Počeo je na televiziji, kako kaže, još kad je bio klinac, sa 13 godina.

Voleo sam da radim neke adrenalinske emisije i onda sam počeo da radim crnu hroniku na B92, zapravo da pratim crnu hroniku za vesti, rekao je za Youth Vibes

Kaže da je oduvek voleo film, sve priloge koje je radio za vesti imale su u sebi filmičnost. U jednom trenutku vesti su produžene na sat vremena i stvorila se prilika da napravi petominutni prilog.

Ja sam napravio neko ubistvo sa rekonstrukcijama i oni su se oduševili i urednici i direktori. Rekli su ovo je za emisiju, hajde radi emisiju. Tako je počeo Dosije.

Snimanje emisije; foto: Ivana Stamenković

Adrenalin je sastavni deo ovakvih emisija. Mašan ističe da dok je tog adrenalina, prave se dobre stvari. Ali da se sa godinama i iskustvom neke stvari gledaju smirenije.

Ranije, sećam se, kad je goreo hotel Putnik ili džamija u Beogradu kad je zapaljena, kad su bile demonstracije, bukvalno sam uleteo bez gas maske sa kamerom, zajedno sa vatrogascima. Oni me doduše, nisu ni videli. To su neke ludosti, sećam se da su me bolela pluća 5-6 dana. Buklavno su to neke stvari, koje sad verovatno ne bih uradio. Išao sam i po opasnim terenima, snimao, na primer kad je bila situacija na jugu Srbije i kad su velike demonstracije, poplave. Baš sam nekada išao na teške terene, a bili su još teži, pošto sam ja na neki način izvodio ludosti, podelio je sa nama Mašan.

Serijal o Ljubi Zemuncu je poslednji serijal u okviru emisije Dosije. Mašan je njime prezadovoljan, međutim, posebno je ponosan na film Džejms Bond je Srbin. Ovaj film je istorijski, govori o našem čoveku po kome je nastao lik Džejms Bond, Dušku Popovu.

Snimanje emisije; foto: Ivana Stamenković

Primerom iz realnosti protiv kriminala

Cilj ovakvih emisija jeste da se pokaže mladima da se kriminal ne isplati. Mašan u emisijama želi da predstavi da oni koji su na drugoj strani zakona završe ili u zatvoru, ili poginu. Na pitanje da li misli da uspeva da ostvari cilj odgovorio je:  Mislim da uspevam, ali naravno, ima pojedinaca, kojima ni roditelji ne mogu da ukažu kako treba da se ponašaju. Pa obično nekim drugim filmovima i nekom drugom muzikom, mogu da odu u svet kriminala.

Savet

Ako gledate ove emisije koje su posvećene kriminalnim likovima iz neke sredine, uvek odgledajte do kraja epizodu, nemojte se vezati samo za početak i sredinu gde oni dolaze do najveće moći, nego sačekajte kraj da vidite kako je većina kriminalaca završila i kako će završiti, završio je Mašan

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare