Modern art

Mateja Jezdić: Mladi niški muzičar samostalno izdao prvi album

Mateja Jezdić, mladi talentovani muzičar iz Niša, nedavno je izbacio svoj prvi album pod nazivom Time Station sa čak 14 pesama.

Interesantno je što je Mateja potpuno sam svirao svih 7 instrumenata koje imamo prilike da čujemo na albumu. Takođe je sam radio aranžmane pesama, sam snimio sve instrumente, glavne i prateće vokale i sam producirao svoj prvi album.

Album je došao prirodno

Iako nekome deluje neverovatno da uopšte pomisli da uradi nešto nalik ovome što je Mateja uspeo, čini se da je ovakva samostalna priprema albuma ovom mladom Nišliji došla potpuno prirodno. 

Time Station sam krenuo da radim otprilike početkom 2020. godine i imao sam nekoliko demo snimaka kada je krenula pandemija, koja mi je dala više vremena da snimam i fokusiram se na muziku, kaže Mateja.

Dodaje da je bio oduševljen kada je shvatio da može da se izda album za strano tržište bez izdavačke kuće i zadao sebi cilj da završi muziku za svoje prvo izdanje.

Foto: Mateja Jezdić

Facinantno je i to što je album Time Station snimljen u Matejinom kućnom studiju. On kaže da samostalna muzička produkcija nije nimalo lak posao – da ume da bude jako stresno i da je potrebno mnogo strpljenja i živaca.

Album prožima atmosfera osećaja večnosti

Iako sluša razne pravce muzike, Mateja navodi da Time Station definitivno vuče na pop stranu.

Album prožima jedna posebna atmosfera osećaja večnosti, a i daljine, koju stvaraju razni prostorni efekti i melodije samih pesmama. Pesme su raznolike – od emotivnih do klubskih beat pesama. Kroz svih 14 pesama prikazan je jedan čitav period stvaralaštva.

Album pristupačan širem auditorijumu

Svi tekstovi pesama su na engleskom jeziku, jer je, kako kaže Mateja, želeo da album bude pristupačan širem auditorijumu, a takođe jer je inspirisan stvaralaštvom poznatih svetskih izvođača kao što su Michael Jackson, Depeshe Mode, Justin Timberlake, Seal i mnogi drugi.

Foto: Mateja Jezdić

U realizaciji pomogli prijatelji i porodica

Prateće vokale, pa i neke glavne, otpevali su i neki Matejini prijatelji. 

Većinu pratećih vokala je pevala Petra Jovanović, sa kojom sam radio i neke od tekstova, a napisali smo i jednu od pesama zajedno, objašnjava on.

Dodaje da duguje veliku zahvalnost i Juliji Petrović, Dimitriju Mandiću, Mateji Pejčiću, Nikoli Vukoviću i Aleksandru Pavloviću, koji su takođe na nekim pesmama pevali prateće vokale.

Najveću zahvalnost, kaže Mateja, duguje svom ocu, koji mu je pomogao u postprodukciji albuma. 

Neke od pesama, tačnije “Fame”, “Dive” i “The Right Way” je on napisao još 1995. godine, i snimio sa mojim kumom Bokijem Jocićem. Drago mi je da te pesme ljudi konačno mogu da čuju i da dobiju svoj “život” van mog hard-diska, navodi Mateja.

Foto: Mateja Jezdić

Album i na CD-u

Mateja svoj album deli na streaming sajtovima i aplikacijama kao što su Youtube, Spotify, Dizzer, Soundcloud i Apple music, ali i u CD izdanju.

Imam skromnu kolekciju CD-ova i ploča muzike koju volim i znam napamet, tako da izadavanje albuma na CD-u bila je jedna od stvari koju sam mnogo želeo da uradim, objašnjava Mateja.

Ko želi, može da naruči svoj primerak u DM porukama. Za 499RSD pored samog diska, dolazi i booklet tj. knjižica sa tekstovima, fotografijama i zahvalnicom svim ljudima koji su učestvovali u pripremi albuma.

Muzika je nešto magično i neobjašnjivo 

Mateja je pohađao nižu muzičku školu dve godine, ali, kako kaže, nije bio motivisan da nastavi tim putem.

Ja na muziku gledam kao na nešto neobjašnjivo i magično, što se kosi sa suvoparnim pogledom i radom u školama. Da sam nastavio, prilično sam siguran da bi moj odnos prema muzici bio drugačiji, i da najverovatnije ne bih imao želje da uradim nešto kao što je ovaj album.

Ističe da je mnogo naučio na probama i nastupima horova, čiji je bio član tokom osnovne i srednje škole. Prvi veći nastup imao je u prvoj sezoni emisije Ja imam talenat 2009. godine na televiziji Pink, gde je ušao u finale svirajući bubanj. 

Celog života sam okružen kvalitetnom muzikom, i zahvalan sam roditeljima koji su odavno primetili moj talenat za muziku i uradili sve u njihovoj moći da mi obezbede uslove u kojima bih taj talenat razvijao, kaže Mateja. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Veselinka
Veselinka
2 godine pre

Bravo za mladića koji „živi muziku“ i za muziku, a ostaje tako skoroman i topao! Takav čovek treba da stigne do zvezda!