Sport

Matija Svetozarević: U Dinamiku negujemo timsku igru, a ne pojedince

Matija Svetozarević, 200cm visoki igrač Košarkaškog kluba Dinamik VipPay, zbog neosporivog talenta zaslužio je ponude za košarkaško usavršavanje u Italiji i Rumuniji, ali je ipak izabrao dolazak na Dorćol i gradnju košarkaške karijere u Beogradu.

Osamnaestogodišnji, Matija Svetozarević, nije se oduvek interesovao za košarku. Znajući da mu je otac odbojkaški trener, Matija je okušao svoju sreću najpre u odbojci. Međutim, veoma brzo je shvatio da je košarka ipak njegov pravi poziv.

Kao mlađi sam trenirao odbojku zbog tate jer je on odbojkaški trener, ali sam ubrzo shvatio da mi košarka više odgovara, kaže Svetozarević.

KOŠARKA KAO PRAVI POZIV

Svetozareviću je interesovanje za košarku probudio bivši trener iz Košarkaškog kluba Junior, Milan Tubić. On je učenicima osnovne škole u Nišu, koju je Matija pohađao, delio popularne flajere koji su pozivali đake da se oprobaju upravo u košarci. Matija je tu priliku iskoristio i postao je jedan on članova KK Junior iz Niša. Moglo bi se reći da je to bio presudni korak da Svetozarević odabere treniranje košarke.

Interesovanje za košarku je počelo u osnovnoj školi. Trener iz Juniora, Milan Tubić je delio flajere i ja sam zbog toga sam odabrao košarku, a ne odbojku, kaže Matija.

Posle skoro četiri godine provedenih u KK Junior, Matiju je put odveo u takođe niški klub, ovog puta bio je to Košarkaški klub Nibak, koji je bio jedna od usputnih stanica do dolaska u Beograd.

Manje – više su svi igrači iz Juniora prešli u Nibak, računajući i Milana Tubića i u Nibaku sam igrao do kraja osnovne škole, priseća se Svetozarević.

ISKUSTVA IZ ITALIJE

Nedugo zatim, stigao je poziv iz Italije, tačnije iz Košarkaškog kluba Vareze, koji se nalazi u istoimenom gradu. Matija je tamo stekao nepunih godinu dana igračke karijere. Imajući u vidu broj godina koji je imao tokom boravka u Italiji (16), nije neobično to što je ipak prevagnula nostalgija za rodnom zemljom i želja za srpskom košarkom.

Veoma sam bio zadovoljan uslovima i životom u Italiji i ne kajem se zbog odlaska u Vareze, ali ipak mislim da je u Srbiji moje mesto, barem za sad, priznaje Svetozarević.

Da je Matija doneo ispravnu odluku povratkom u Srbiju, potvrđuje poziv iz Košarkaškog kluba Dinamik VipPay, koji je on sa radošću prihvatio. Ne samo da je u Dinamiku postao jedan od startnih pet igrača juniora, već je dobio i tu povlasticu da na svakoj utakmici seniora, u nekom trenutku bude ubačen u igru.

Dinamik mi je veoma brzo pružio priliku da se pokažem, ali nisam odmah počeo da igram jer sam bio u procesu registracije kao igrač iz inostranstva, tako da sam jedan period samo trenirao sa ekipom, ali sam ubrzo i zaigrao i veoma sam srećan zbog toga, kaže Svetozarević.

“SELIDBA” U DINAMIK

Iskustvo koje je Matija poneo kako iz Niša, tako i iz Italije, u jednom trenutku čak i iz rumunskog košarkaškog kluba Kluž, pomoglo mu je da danas bude jedan od oslonaca KK Dinamik VipPay i da sa lakoćom rešava sve košarkaške zadatke koje mu klub sa Dorćola postavi.

Možda bih u nekom trenutku voleo da se ponovo vratim u rumunski Kluž, ali trenuto sam fokusiran samo na igračke partije u Dinamiku, kaže Matija.

Kada govorimo o juniorskom iskustvu koje Svetozarević stiče u Dinamiku uz pomoć trenera Saše Nikitovića, ne smemo zaboraviti da on paralelno nastupa i za seniore. U seniorima je pod trenerskim vođstvom Mira Alilovića. Taj podatak pokazuje da je Matija itekako zaslužio poziciju u startnih pet i da sam KK Dinamik VipPay polaže velike nade u mladog Nišliju.

U svakom trenutku sam spreman da uđem u igru, kada govorimo o seniorima, ali i jednom nedeljno nastupam za juniore, po potrebi, kada se igraju utakmice, objašnjava Svetozarević.

Znajući da je KK Dinamik VipPay poznat po tome što daje šansu mladim igračima, može se reći da uvek postoji strah od konkurencije. Kao neko ko igra na poziciji krila, Svetozarević priznaje da uvek daje svoj maksimum i da u ekipi ne postoji bojaznost od neke vrste zamene igrača, niti sam klub Dinamik ne opterećuje igrače konkurencijom, već se u klubu vrednuju samo sloga i timski rad jer je košarka pre svega, timski sport.

Iako na poziciji koju ja igram ima zaista dobrih igrača, nemam strah od toga da će neko zauzeti moje mesto jer u Dinamiku igramo tako da podižemo kvalitet ekipe, a ne pojedinačni uspeh, kaže Svetozarević.

Ako bi poredio košarkaško iskustvo iz Niša sa ovim koje trenutno proživljava u Beogradu, Matija bi istakao sledeće:

Uslovi u Dinamiku su zaista na nekom višem nivou i mislim da se upravo zbog toga mladi igrači odlučuju na dolazak u Dinamik. Pomenuo bih i da je kvalitete utakmica koje ovde igram značajno viši od onog koje sam imao u Nišu, dodaje Matija.

REPREZENTACIJA

Kada govorimo o reprezentaciji, Matija Svetozarević bi mogao da se pohvali zaista ozbiljnom reprezentativnom karijerom, naravno, kada pominjemo mlađe selekcije. Jedini nastup koji je Matija “dužan” reprezentaciji Srbije, jeste nastup za igrače do 19 godina, odnosno za U19 reprezentaciju, ali i ta selekcija će ubrzo biti ispunjena, znajući da se ovo leto igra svetsko prvenstvo.

Pre nego što sam otišao u Italiju, tog leta sam odigrao Evropsko prvenstvo u Novom Sadu, kao član kadetske reprezentacije U16. Nismo se nešto proslavili, ali mislim da ćemo ovog leta na Svetskom prvenstvu nadoknaditi propušteno, nada se Svetozarević.

Kada govorimo o slobodnim izborima, Matija ne krije želju za igranjem Evrolige jer bi to za njega predstavljalo jedno potpuno novo iskustvo.

Voleo bih da za nekoliko godina igram Evroligu u dresu Milana ili Barselone, ali NBA liga mi je naravno krajnji cilj, kaže Svetozarević.

Kao košarkaškog idola, Matija bi izdvojio legendarnog Kobija Brajanta, koji je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj košarci.

Oduvek sam se divio Kobiju, zbog njegovog mentaliteta i stila igre. Od malih nogu sam gledao njegove utakmice i želeo sam da budem kao on, podvlači Svetozarević.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare