Vesti

Media market: Tinejdžeri, mi smo vaš glas!

Na štandu Youth Vibes-a mladi su imali priliku da postave pitanje političarima i drugim tinejdžerima, a pitanje tinejdžerima postavio je i Boško Obradović, predsednik Dveri.

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga održan je panel sa ciljem predstavljanja projekta YoungMedia, u realizaciji DWA, kao i njen najveći rezultat – prvi tinejdžerski portal Youth Vibes koji je takođe bio učesnik na Media marketu. Moderator Lazar Simić, inače jedan od učesnika druge Letnje novinarske škole u organizaciji Local Press-a i DWA, vodio je jednosatnu diskusiju sa glavnim i odgovornim urednicama Youth Vibes-a, Vanjom i Jovanom, kao i njihovim novinarima Matijom, Elizabetom i Emilijom.

Na samom početku panela pod nazivom Tinejdžeri, mi smo vaš glas, prikazan je kratak film koji je govorio o aktivnostima budućih novinara, u ovogodišnjoj Letnjoj novinarskoj školi, koja se održala u Vrnjačkoj banji. Kao rezultat ovog projekta, na koji su organizatori najponosniji, oni navode, ne samo portal Youth Vibes, već i mlade na koje je ova škola novinarstva uticala da izaberu baš ovo zanimanje kao svoj životni put. Primer za to je i sama Emilija Tomić, koja je upisala studije novinarsta nakon učešća u novinarskoj školi.

Ono što su Jovana i Vanja pričale ticalo se upravo inspiracije i načina na koji su došle na ideju da osnuju jedini tinejdžerski portal koji pišu sami tinejdžeri, kao i o podršci koju je pružila škola, ali i njihovi najbliži.

Podrška je bitna za svaki početak, a pogotovo kada želiš nešto da uradiš i promeniš sa svega 17 godina. Jovana i ja smo imale tu sreću da nam je cela okolina, počevši od naših roditelja, preko prijatelja, škole i saradnika, pružala neograničenu podršku i vetar u leđa kada smo izjavile da imamo jednu super ideju o redakciji koja će pisati za mlade! Uvek je dobro kada imaš nekoga ko će da ti se nađe tu, dok ostvaruješ svoju ideju, izjavila je Vanja.

Pored podrške koja je olakšavala ceo proces osnivanja ovog portala, urednice i novinari ne kriju da je bilo i dosta poteškoća i izazova sa kojima je trebalo susresti se i prevazići ih. U vezi sa tim, Matija inače ljubitelj politike, urbane kulture i sporta, navodi da novinarstvo za njega jeste uživanje, ali da nosi i velike izazove. Za njega je najveći problem nedostatak vremena zbog obaveza oko škole ili pak manjak inspiracije i ideja. On takođe dodaje da je njegova okolina u početku bila neutralna po pitanju njegovog rada za YV, dok ga sada i te kako podržava.

S obzirom na to da najčešće pišem za rubriku Trijumf nedelje, često vodim intervjue sa sportistima, a oni su najteži za saradnju. Često daju nepotpune izjave, pa je pravi izazov uraditi dobar intervju i napisati dobar tekst, dodaje Elizabeta o izazovima sa kojima se ona susreće u novinarstvu.

Publika je mogla i sama da se uključi u diskusiju postavljajući pitanja panelistima. A neka od pitanja koja su najviše interesovala publiku bila su da li stariji mogu na isti način da pristupe temama za mlade, odnosno da ih sagledavaju iz sličnog ugla, šta je za mlade novinare novinarstvo i da li planiraju da ostvare saradnju sa inostranim medijima.

Na kraju je sam panel zatvorio Lazar, rekavši da ga Youth Vibes uverava  da nije sve tako crno i sivo što se tiče medija u Srbiji i dodaje:

Probudili ste optimizam u meni da i mladi mogu da utiču na stvari i menjaju svet na bolje.

Na štandu Youth Vibes-a mladi su imali priliku da postave pitanje političarima i drugim tinejdžerima, a pitanje tinejdžerima postavio je i Boško Obradović, predsednik Dveri. Politička pismenost je izazov današnjice, pa je ova redakcija sprovela anketu na temu mladi i politika, kao i kako se mladi informišu. Ko je ministar prosvete, a ko ministar omladine i sporta bila su jedna od pitanja. Na samom kraju, tinejdžeri su mogli da opaleselfie i zabeleže ovaj trenutak.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare