Svojom glavom

Mediji u ulozi ispovedaonice

Da li će se i ovog puta prećutati ozbiljna opasnost za društvo i dozvoliti da ružičasta televizija gradi stavove miliona ljudi?

Televizija Pink je do sada bezbroj puta svojim programom pokazala da nema skrupula, da za njih pravila ne važe i da u svemu idu korak dalje. Do skoro nisam znala da taj korak može otići toliko daleko – da javno ponizi i obeshrabri žrtve silovanja, a njihove priče obezvredi emotivnom ispovešću druge strane.

Samim pozivanjem Branislava Lečića u jutarnji program, dobija se odgovor na pitanje zašto žene biraju da ćute i ne prijavljuju nasilje. Surova realnost je da nemaju podršku i zaštitu, dok se u pojedinim medijima nasilnici predstavljaju kao ljudi koji imaju dušu i čija strana priče takođe treba da se čuje.

Rečenica koja će mi dugo ostati u pamćenju je rečenica Jovane Jeremić. U jednom trenutku je rekla da je Lečiću verovala od samog početka. Činjenica da je žena odbila da pruži podršku žrtvi silovanja mi je strašnija od svakog mraka, kasnih sati i zabačenih ulica. Ovakav stav koji najverovatnije ne zastupa samo ona – već je dovoljno opasan.

Često se pitam u kom trenutku su mediji postali ispovedaonice, sudnice i branioci samo jedne strane. Pored toga, nezamislivo je da zarad rejtinga neko pretvori informativni program u rijaliti. Ipak, to se dešava na nacionalnoj frekvenciji koju prate milioni gledalaca.

Kao da nije bilo dovoljno da se hiljadama žena putem televizije indirektno kaže da im ne treba verovati, Lečić je putem Tvitera nastavio da vređa Danijelu Štajnfeld. Ovog puta je objavljen članak iz novina sa njenom fotografijom i natpisom Danijela procenjena na 13 miliona dolara. Apsurdno je da Lečić ističe kako voli i poštuje žene, a onda na najsramniji način ponižava jednu ženu.

Naravno, kao i za sve u ovom društvu, kriv je Dragan Đilas. Ovog puta je, kako Lečić kaže, on taj koji je finansirao celu priču da bi narušio njegov politički položaj. Još jedna izjava zbog koje sam osetila sramotu koju treba da oseti neko drugi.

Ipak, isti taj Đilas neće rešiti probleme. Verujem da samo mi odlučujemo u šta ćemo verovati i kako ćemo graditi svoje stavove. Želim da se nadam da možemo da razmišljamo svojom glavom i imamo svoje ja, bez uticaja bilo kog medija. Na nama je odgovornost da skrećemo pažnju na ono što nije dobro. Samo tako možemo živeti u iole bezbednom i slobodnom društvu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare