Lifestyle

Međunarodni dan mladih: Kako su mladi u Nišu proslavili svoj dan

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Prvi put obeležen 2000. Godine. Dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

Ovaj važan datum ima za cilj da ukaže na značaj uloge mladih ljudi u društvu, kao i da se mladi podstaknu na organizovanje aktivnosti u cilju skretanja pažnje javnosti o svom položaju.

Ove godine Kancelarija za mlade Grada Niša obeležila je ovaj specijalan događaj nizom aktivnosti koje su trajale od srede 11. avgusta do petka 13. avgusta, u Nišu. Jovan Milić, koordinator KZM-a, podelio je sa nama sve detalje o aktivnostima kojima su se bavili proteklih dana.

Prvi dan obeležavanja i sportsko-kulturna manifestacija

Obeležavanje ovog događaja započeto je u sredu 11. avgusta u podne na teritoriji GO Pantelej gde se održala tribina o javnom nastupu. Kasnije tog dana od 18 sati KZM Crveni Krst je realizovala niz aktivnosti posvećenih mladima simbolično nazvanih Dodji u Rovče, humanitalno sportsko-kulturno veče, održano u Niškoj tvrđavi. U sredu je takođe pokrenuta i kampanja Nova budućnost, čiji je cilj da se promovišu uzori u društvu.

Mladi u Nišu konačno dobili svoj dan

U četvrtak 12. avgusta mladi su tokom celog dana imali besplatan ulaz na bazen SC Čair i u objekte Narodnog muzeja. U oficirskom domu u Nišu, postavljen je pano želja i kritika gde su mladi bili u prilici da pišu svoje želje, ali i kritike u daljem radu Kancelarije za mlade.

Od aktivnosti tog dana KZM Palilula je organizovala Istorijski dan na Bubnju koji je obuhvatao predstavljanje memorijalnog kompleksa Bubanj, najavu ekološkog časopisa Eko Palilulče, održavanje tribine o važnosti memorijalnog kompleksa i ekološkoj svesti mladih, kao i predstavljanje Saveza izviđača Grada Niša.

Foto: KZM Niš

Tog istog dana u 18 sati su vrata Gradske kuće bila otvorena za sve mlade ljude. Na prijemu je nastupala Mina Stojanović, mlada dama koja je svima prisutnima svojim talentom na klaviru ulepšala ovaj dan. Nakon prijema svi zainteresovani mladi su prešli u park Svetog Save gde je nastupao Amadeus Bend u okviru kulturnog leta GO Medijana.

Prijem mladih u Gradskoj kući; Foto: KZM Niš

Završni dan i briga o zdravlju mladih

Dan mladih je završen je 13. avgusta održavanjem okruglog stola na temu Transformacije hrane, omladinska inovacija za ljudsko i planetarno zdravlje – Kako i kada krenuti?

Jovan takođe ističe da su se po prvi put od osnivanja, povodom obeležavanja ovog značajnog dana za mlade ljude udružile sve KZM opština, KZM grada, Savet za mlade i Omladinski savet.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare