Uncategorized

Mesec dana nakon lomljenja izloga, Prajd Info Centar ponovo je napadnut

Prajd Info Centar juče je napadnut po 20. put. Pre samo mesec dana izlog ove organizacije je polomljen, međutim počinioci nisu procesuirani. Ovog puta došlo je i do fizičkog napada na zaposlenog u Centru, iz organizacije ističu da je ovo poruka LGBT+ zajednici da i dalje nije bezbedna.

Pre oko mesec dana na pravoslavni Božić, oko 16 časova napadnut je i prvi put polomljen izlog Prajd Info Centra. 

Fotografija preuzeta sa instagram profila @belgradepride

“Ovo je poruka LGBT+ ljudima u Srbiji da ne postoji dan u godini kada smo bezbedni i da smo i tokom praznika na meti onih koji nas mrze i žele da nas obesprave, nateraju da se krijemo i poruče nam da nema mesta za nas” – napisali su na instagram stranici centra.

 

Razgovarali smo sa Aleksandrom iz Centra koji je ovom prilikom rekao: 

“Mi smo sve ove napade prijavili policiji, što znači da su oni u nekom smislu bili ekstremniji od samog pljuvanja izloga i dobacivanja ili skidanja zastave. Od tih 19 slučajeva, nijedan nije procesuiran.”

Iz Centra su nam rekli da su jedina dva procesuirana slučaja bili oni koji nemaju motiv homofobije, a jedan od njih je pljačka od strane čoveka iz obezbeđenja ove organizacije.

Nakon manje od mesec dana, još jedan napad

Juče je po 20. put napadnut izlog Prajd Info centra, a ovaj put došlo je i do fizičkog napada na zaposlenog u ovoj organizaciji. Mladić koji je skinuo zastavu iznad izloga napao je člana obezbeđenja, oborio ga na zemlju i tukao pesnicama.

„Ovo je 20. po redu napad na Prajd Info Centar, ali prvi slučaj u kome se dogodio fizički napad na osobu zaposlenu u Prajd Info Centru. Ovakvi primeri nam daju do znanja kako LGBTI+ zajednica u Srbiji, ali i Beogradu, i dalje nije bezbedna čak ni tokom dana u jednoj od najprometnijih ulica Beograda.“

Ovo su napisali iz Centra na svom instagram profilu.

Izostale reakcije države

Kada smo pre mesec dana razgovarali sa Aleksandrom iz Prajd info centra, istakao je:

“Mislim da država nedostatkom reakcije opravdava nepoverenje u sistem koje LGBT+ zajednica u Srbiji ima. Time šalju poruku i nasilnicima da njihovo nasilje može proći bez ikakvih posledica.” 

Za sve ove napade, podršku su pružali pojedinci, neki političari ili predstavnici grada koji bi obišli Centar nakon napada, ali sa vrha vlasti nije bilo reči podrške.

Podsećamo, u zemljama regiona, poput Crne Gore, nakon napada na LGBT+ organizacije, predsednik i premijer države pružili su svoju podršku javno.

“Mislimo da je u slučaju kada se napadne prostor jedne marginalizovane grupe izuzetno važno da država reaguje i osudi to nasilje. Kod nas i kada se odlučite da prijavite bilo koji oblik nasilja ulazite u jednu dugu i tešku borbu sa sistemom koji nije na vašoj strani” – poručuju iz Prajd Info Centra.

Takođe, želeli podsećamo da je Prajd Info Centar otvoren 2018. godine u Beogradu i da je od tada bio išaran grafitima Ratka Mladića, oblepljen neonacističkim stikerima, ispolivan crvenom bojom, ljudi su šutirali izloge, vrata, skidali zastave, upadali i lomili inventar.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare