Lifestyle Požarevac

Milena Miletić: Motivacija je prolazna, disciplina ključna

Milena Miletić pre tri godine otvorila je vrata teretane, ni ne sluteći da će postati vicešampionka Evrope, apsolutna balkanska šampionka i državna šampionka u bikini fitnesu.

Milena Miletić pre tri godine otvorila je vrata teretane, ni ne sluteći da će postati vicešampionka Evrope, apsolutna balkanska šampionka i državna šampionka u bikini fitnesu.

Nakon brojnih medalja i trofeja koje je sedamnaestogodišnja Milena donela u Požarevac, u toku su pripreme za Svetsko prvenstvo u fitnesu u Južnoj Koreji polovinom oktobra, kao i za jesenju sezonu punu takmičenja. Kako je biti mlada reprezentativka Srbije u bodibildingu i fitnesu?

Do fitnesa putevima umetnosti

Mlada Požarevljanka, inače učenica trećeg razreda Požarevačke gimnazije, pre ulaska u svet fitnesa 5 godina bavila se plesom. Završila je Osnovnu muzičku školu Stevan Mokranjac u Požarevcu, gde joj je prva ljubav postala violina. Svoju ljubav prema violini i dalje neguje, svirajući u požarevačkom Orkestru Gvardija.

Milena Miletić i violina
Milena pred nastup sa Gvardijom; Foto: privatna arhiva

Milena je fitnesom počela da se bavi rekreativno, otišavši u teretanu prvi put 2019. godine. Nakon 6 meseci rekreativnog treniranja, počela je da u školu donosi zdrave obroke koje bi sama pripremala, u želji da se posveti i svojoj ishrani. Tada je postala svesna da će plesni podijum zameniti teretana.

Ljudima umetnost i bikini fitnes deluju nespojivo, ali ipak imaju zajedničku nit. Ples i muzika pomogli su mi da ovladam ritmom, budem svesna sebe i svojih pokreta na bini. Na bini se gleda sve – hodanje, poziranje, harizma… Gledaocima sve to treba da izgleda prirodno. Upravo te veštine pomogle su mi da ovladam scenom na dosadašnjim takmičenjima u bikini fitnesu, za Youth Vibes objašnjava vicešampionka Evrope.

Prelazak u takmičarsku kategoriju na predlog trenera

Milenin trener i vlasnik kluba Core-fitness u Požarevcu, Aleksandar Trajić, prepoznao je Milenin potencijal i predložio joj da sa rekreativnog vežbanja pređe na takmičarsku kategoriju.

U Mileni sam već na početku, u 8. razredu, video da njeno izvođenje vežbi, napredak i genetika čine pravi paket za bikini fitnes u nekom budućem periodu. Ona je moj predlog za takmičenje prihvatila, kao i njeni roditelji. Jako sam im zahvalan na poverenju, jer ne verujem da bi se mnogo roditelja upustilo u sve to, navodi Milenin trener Trajić.

Milena Miletić i trener Aleksandar Trajić
Milena Miletić i trener Aleksandar Trajić; Foto: privatna arhiva

Milenina majka Danijela kaže da osećanje kada je Milenu prvi put ugledala na sceni ne može rečima da opiše.

Milena je vežbala kod kuće i poziranje i hod i to smo sve mesecima gledali. Ali, kada je kročila na binu, osećaj je bio neverovatan. Sigurno polovinu nastupa nisam uspela da ispratim, jer sam konstantno plakala, navodi Danijela Miletić.

Uspeh zahteva promenu svakodnevice

Osim što je učenica, reprezentativka Srbije i naša predstavnica na Svetskom prvenstvu, Milena je i trener kluba Core-fitness u Požarevcu. Kako izgleda jedan njen dan?

Sada, tokom priprema za Svetsko prvenstvo, budim se oko 6 ujutru i u pola 7 sam već u teretani. Tada odradim kardio, nakon čega sledi poziranje. Slede treninzi koje držim i kući se vraćam oko 10. Tada učim i odlazim u školu. Nakon škole, na red opet dolaze moj trening i držanje treninga drugima. Kada dođem kući, spremam sebi hranu za sledeći dan i onda sve ispočetka, navodi Milena Miletić.

Raspored dnevnih aktivnosti, isplaniran od jutra do mraka, može biti naporan kako fizički, tako i psihički. Pitali smo Milenu šta je ključ predanosti.

Čovek ne može mnogo da se osloni na motivaciju. Ako je za moj cilj potrebno da treniram i da se držim plana ishrane, biću predana tome. Nekada će motivacije za to biti više, nekad manje. Ja na papiru zapisujem svoje dnevne obaveze, koje su manji koraci ka većem cilju. Motivacija je prolazna, a disciplina ključna, objašnjava sagovornica.

Na poziciji trenera od 16. godine

Milena je od prvog ulaska u teretanu neprestano upijala znanje, prvenstveno od svog trenera Trajića. Čitala je knjige o ishrani i vežbanju, a pogotovo se zanimala za psihologiju rada u teretani. Nakon dve godine treniranja, shvatila je da ima dovoljno znanja koje bi mogla da prenosi drugima. Samom držanju treninga prethodila je šestomesečna praksa.

Milena je već dugo u našem klubu. Trenira, pomaže i uči i dalje. Vremenom je uspela sama da napravi svoj krug vežbača, klijenata. Počela je sa mamom i sestrom, a sada polako ima sve više i više žena koje rade sa njom. Takođe, Milena je jako zrela, odgovorna i hoće da napreduje i u tom smeru, pa zašto joj ne bih pružio šansu da drugima prenosi svoje znanje? U teretani sam uvek i ja prisutan, i tu sam da joj pomognem kada god joj treba pomoć oko nekog vežbača, objašnjava trener Trajić.

Trener Milena Miletić
Milena u ulozi trenera; Foto: Ruli Media

Milena Miletić navodi da je uvek osećala maksimalno poverenje devojaka i žena kojima drži treninge. Kaže da su se mnoge iznenadile kada su čule koliko ima godina, budući da poslu pristupa jako profesionalno i odgovorno.

Pored trenera Trajića, Milenin tim čini njena porodica

Na svakom takmičenju prve redove u publici zauzimala je porodica Milene Miletić, njena najveća podrška. Sestra Marija zadužena je za scensku šminku i frizuru.

Drago nam je da Milena ima svoj cilj i uspešno ide ka njemu. Uz nju smo 110% i ona to zna. U publici smo uvek najvatreniji i najglasniji navijači. Svim srcem uz nju!, poručuje majka naše predstavnice na Svetskom prvenstvu u fitnesu.

Milena Miletić sa porodicom
Milena Miletić sa porodicom na svom prvom takmičenju u Čačku; Foto: privatna arhiva

Srbija i bodibilding i fitnes

Reprezentacija Srbije osvojila je čak 12 medalja na Evropskom prvenstvu u maju u Španiji u mestu Santa Susana u bodibildingu i fitnesu, na kome je učestvovalo više od 1.000 sportista iz 45 zemalja. To je ujedno najveći uspeh reprezentacije do sada.

Milena Miletić, Evropsko prvenstvo u fitnesu
Milena Miletić na Evropskom prvenstvu u fitnesu; Foto: privatna arhiva

Država dodeljuje 5 stipendija za veća takmičenja u bodibildingu. Ranijih godina se dešavalo da nema ni toliko kandidata za stipendije. Sada je već bilo pitanje u čije ruke te stipendije treba da odu. Smatram da će biti sve više zainteresovanih za bavljenje bodibildingom i fitnesom, a na nama je da ih motivišemo osvajanjem značajnih nagrada, navodi Milena Miletić.

Trener Trajić dodaje da je ekspanzija ovog sporta u Srbiji tek u pomolu, budući da se sve više ljudi interesuje za zdrav način života.

Šta vicešampionka Evrope savetuje početnicima?

Ovaj način života treba da bude zadovoljstvo. Nikako ne sme da izaziva mrzovolju i opterećenje. Znaj šta ti je cilj, ali uživaj u procesu!, poručuje Milena.

Planovi za budućnost

Sagovornica ističe da želi da svoje školovanje nastavi u domenima psihologije i sporta. Takođe želi da nastavi da neguje ljubav prema violini kao deo Gvardije.

Ipak, trenutno je glavni prioritet upravo Svetsko prvenstvo, koje će i odrediti mnoge putokaze za dalje.

Od Mileninog ušešća na Svetskom prvenstvu očekujem da ona izađe u svom najboljem izdanju do sada, što nam je prioritet već duže vreme. Naravno, idemo tamo da bismo pobedili i u Srbiju doneli zlatnu medalju!, poručuje trener Trajić.

Reprezentativki Mileni želimo sreću na Svetskom prvenstvu u fitnesu, kao i u jesenjoj takmičarskoj sezoni!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare