Lifestyle

Milica Jovanović: FLEX je jedno jedinstveno iskustvo

Ukoliko bi voleo/la da jednu školsku godinu provedeš u Americi, FLEX program je prava stvar za tebe.

Šta je FLEX?

FLEX je visoko konkurentni program stipendiranja finansiran od strane američkog Stejt departmenta. Preko 35.000 učenika godišnje se takmiči u više krugova testiranja kako bi stekli FLEX stipendiju, koja im omogućava da akademsku godinu provedu u Sjedinjenim Državama živeći sa takozvanom host porodicom i pohađajući američku srednju školu.

Dok su u SAD-u, studenti FLEX-a stiču liderske veštine, uče o američkom društvu i vrednostima. Takođe, studenti FLEX-a vrše društveno korisne službe u svojim američkim zajednicama i deluju kao ambasadori svojih matičnih zemalja.

Zašto se treba prijaviti?

Milica Jovanović, devetnaestogodišnjakinja iz Niša, je školsku 2018/19. preko ovog programa provela u Americi. Ona smatra da ljudi treba da se prijave za FLEX zato što je to, kako ona kaže, jedno jedinstveno iskustvo.

Jako je važno da se makar pokuša ta prijava jer se nikada ne zna da li će neko proći ili neće, kaže Milica za Youth Vibes.

Milica Jovanović; Foto: privatna arhiva

Takođe dodaje da je jedan od važnih razloga zašto deca treba da se prijave za ovaj program jeste samostalnost koju mogu da steknu ovim programom.

Jeste vi u porodici, ali ćete živeti sami, bez roditelja i prijatelja, deset meseci. Sam taj proces iz koga vi izađete dosta zreliji jeste jedna od ključnih stavki FLEX programa, objašnjava Milica.

Šta je najteže na razmeni?

Milica kaže da je dosta individualno šta je najteže na razmeni i da će svako od njih koji su prošli reći različitu stvar. Njoj je konkretno najteže bilo neznanje šta će se desiti kada se vrati kući, što, kako kaže, možda nema puno veze sa razmenom. To je bio neki njen strah.

Ovim programom stičete nov dom, novu porodicu i prijatelje. Stičete nov život. Najteža stvar po pitanju razmene je taj novi život i kako će sve da se odvija, navodi ona.

Foto: privatna arhiva

Uvek možete da se vratite kući

Kako Milica kaže, bitno je znati da u svakom trenutku možete da se vratite kući.

To je program koji u potpunosti sponzoriše američkoi Stejt department i po svakom detetu se izdvaja do 23 000 po godini . Takođe, dok ste tamo, dobijate mesečni džeparac od 125 dolara. Dosta se ulaže u vas ali vi opet svakog trenutka možete da kažete: „ Ja ovo više neću. Ovo nije za mene.“, i da se vratite kući, objašnjava ona i tu činjenicu navodi kao veliku prednost ovog programa.

Kako da se prijaviš?

Rok za prijavu za ovogodišnju razmenu preko FLEX programa je 15. oktobar. Više informacija možeš pronaći u brošuri o programu. Ukoliko si učenik sa hendikepom pročitaj ovu brošuru

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare