Društvo

Milica Mudrinić: Besplatnim treninzima samoodbrane do osećanja sigurnosti

U doba kada je strah žena po pitanju sopstvene bezbednosti sve veći, 29-godišnja instruktorka samoodbrane iz Beograda, Milica Mudrinić, odlučila je da pruži svoj doprinos.

Održala je 6 besplatnih treninga samoodbrane za žene u oktobru i svedočila njihovoj promeni u stavu i ponašanju.

Milica Mudrinić se, tokom prvog treninga krav mage u Holandiji pre 10 godina, u tu borilačku veštinu zaljubila na prvi pogled. Svoju ljubav nastavila je da neguje 2014.  godine kada je završila kurseve i počela da drži treninge u Beogradu.

Sam/a si svoj sistem podrške

Na pitanje po čemu se borilačke veštine razlikuju od drugih sportova, Milica objašnjava da je individualnost ono što ih izdvaja.

Oslonjen si sam na sebe i ono što ova vrsta sporta zahteva i podstiče je da pre svega budeš sam svoj sistem podrške, jer je sposobnost samog sportiste ono što dovodi do pobede, objašnjava sagovornica.

Milica Mudrinić
Foto: Teodor Lazarev

Krav maga poznata je kao službeni sistem samoodbrane izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Naziva se umetnošću ostanka u životu. Na društvenim mrežama u poslednje vreme česti su komentari žena koje ističu da se plaše vraćanja kući noću po mračnim ulicama, naročito usled nedavnog Informerovog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem, statistikama o femicidu čije su brojke visoke, vesti o smrti Iranke Mahse Amini

Milica za Youth Vibes navodi da joj znanje iz borilačkih veština pruža sigurnost, snagu i pozitivnu energiju. Kako kaže, žene su i pre skorašnjih dešavanja bile u istom riziku, samo što su ova dešavanja bila medijski ispraćenija i skrenula više pažnje na probleme koji se inače dešavaju, ali se ignorišu i guraju pod tepih.

Ja se osećam jednako bezbedno sada i pre ovog problema, ali to je definitivno jer mi moje borilačke veštine pružaju takav osećaj,  navodi Mudrinićeva.

Ipak, Milica je često nailazila na stav da borilačke veštine nisu za žene.

Da li su borilačke veštine ženstvene?

Žene je za kuću, mora da rađa, da brine o deci i da bude ženstvena. Ne treba da se bori, imaće modrice — neka ide na neki ples, neki su od stavova sa kojima se Milica neretko susreće.

Na početku su me ovi i slični komentari pogađali, posebno što je moj stav prema takvom sportu vrlo pozitivan. Ranije sam se trudila da promenim mišljenje drugim ljudima, da ih ubedim u drugačije, a sada me takvi komentari ne uznemiravaju i sa lakoćom ih ignorišem. Muškarcima i ženama se od ranog doba ne pristupa na isti način i kroz odrastanje nas uče da tela treba da koristimo na različite načine. Ta razlika u pristupu potiče iz ustaljenih društvenih normi koje propisuju šta se smatra muževnim, a šta ženstvenim, kao i kategorizacijom i podelom sportova na muške i ženske, navodi naša sagovornica.

Milica Mudrinić
Foto: Milica Vučković

Glavni cilj krav mage je neutralizacija napadača što je pre moguće. Takođe, pokreti se zasnivaju na instinktu/refleksu, a ne na postavljenim pravilima. Zato je prva lekcija koju krav maga uči svoje borce pokušaj izbegavanja konflikata. Ako problem eskalira, potrebno je smiriti situaciju koliko je moguće.

U slučaju da smo saterane u ćošak, neophodno je da reagujemo. Bitno je da budemo sigurne u sebe i, što je jako bitno, neophodno je da budemo svesne sebe, svoje snage, svojih prednosti koje imamo kao žene, ali i slabosti. U svemu tome jedno je sigurno — nema predaje, rešenje uvek postoji, ističe Mudrinićeva.

Veštine samoodbrane kao put do ženskog unutrašnjeg mira

Milica Mudrinić odlučila je da ženama pomogne da se osećaju sigurnije učeći ih veštinama samoodbrane, i to u okviru 6 besplatnih treninga u Centru borilačkih sportova Zvonko Osmajlić. Treninzi su se održavali u oktobru i za njih su mogle da se prijave sve zainteresovane žene, bez obzira na to da li imaju borilačkog isustva i da li su ranije trenirale u Centru. Treninzima je prisustvovalo 40-ak žena starosti od 18 do 48 godina, koje su na treninzima učile najosnovnije tehnike samoodbrane.

Mudrinić kaže da joj nije bilo teško da se odluči za ovako nešto, s obzirom na to da je, kako kaže, dovoljno dugo u ovom poslu i želi da pomogne. Interesovanje je bilo veliko, ali nije bilo moguće pružiti besplatnu edukaciju svim prijavljenim ženama usled ograničenog prostora i termina.

Da nisu medijski bile ispraćene vesti o puštanju višestrukog silovatelja na slobodu, kao i vesti o slučajevima nasilja u porodici, mislim da moja ponuda o besplatnim treninzima ne bi bila ovako propraćena i podržana. Takođe, ni žene ne bi bile toliko zainteresovane da idu na treninge, jer nažalost kod nas se požar gasi tek kad izbije, a ne radi se na preventivi, navodi sagovornica.

Milica Mudrinić
Foto: Teodor Lazarev
Izlazak iz zone komfora

Mudrinić ističe da je jako ponosna na sve devojke koje su učestvovale u akciji. Kaže da većina njih nikada nije imala dodira sa borilačkim veštinama, te su izašle iz svojih zona komfora.

Ono što mi se jako dopalo kod cele ove akcije je da sam posvedočila i učestvovala u promeni u stavu i u ponašanju žena. Jako mi se dopalo što su se i žene trudile da sa mnom komuniciraju o svojim osećanjima i potrebama, kao i o samim treninzima, pa su mi na taj način dodatno pomogle da im kroz neki duhovit, a opet profesionalan način približim tehnike samoodbrane, navodi Milica Mudrinić.

Instruktorka samoodbrane i inicijatorka ove inicijative ističe da je svojim polaznicama prvo poručila da se prepuste i ne porede sa drugim ženama. Želela je da im pomogne da prevaziđu osećaj nesigurnosti i neprijatnosti. Kako kaže, najbitnije joj je bilo da žene iz sale izađu ispunjene i srećne.

Edukacija ključni korak ka povoljnijem položaju žena

Milica Mudrinić pokrenula je hešteg #hoćudaznamkako na Instagramu, gde su dostupne objave u kojima govori o stereotipima, rodnoj ravnopravnosti, samopouzdanju

Neophodno je da se ljudi vise informišu, da pružaju manje otpora prema stvarima koje izlaze van njihovih zona komfora, da bi se prevazišle razlike među polovima i one najsitnije razlike koje postoje u porama našeg društva. Takođe, neophodno je i da se kontinuirano zalažemo mi koji želimo da pomognemo da se takvi stavovi promene i da dajemo dobre primere, smatra naša sagovornica.

Mudrinić objašnjava da je svima koji se bave borilačkim veštinama glavni motiv želja za pomoći drugima. Kroz treninge, radionice, seminare i kampove, Milica se svakodnevno trudi da doprinese.

Smatram da je u današnje vreme potrebno uvesti kratke obuke samoodbrane u zvanične institucije, kao što su, recimo, škole. Želela bih da budem deo te novine, budući da bismo se na taj način svi osećali sigurnije, jer je samoodbrana između ostalog deo svakog borilačkog sporta, navodi Milica Mudrinić.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare