Modern art

Mina Stefanović: Ženska iskustva kao inspiracija za umetnost

Izlaganje radova je jedna od retkih situacija gde se osećam oslobođeno.

Mina Stefanović je vizuelna umetnica iz Niša  koja  voli da koristi razne medijume za stvaranje, uključujući fotografiju i kratke videe. Ona je takođe i jedna od pet mladih autora koji će svoje radove izlagati na izložbi Nimart u Oficirskom domu u Nišu od 6. do 12. decembra.

Borba za položaj u društvu

Crtam od malena, roditelji su mi jako talentovani i od detinjstva su podržavali moj razvoj kroz umetnost. Profesionalno sam krenula 2012. ako profesionalnim nazivamo zarađivanje od umetnosti. Jako stidljivo sam krenula jer sam do tog trenutka, jako sebično, stvarala samo za sebe, objašnjava Mina.               

Najviše je inspirišu žene, položaj žena u sadašnjem društvu, kao i sopstvena i iskustva drugih žena u njenoj okolini.              

Svoju umetnost bih opisala kao ekspresiju svega onog u meni što ne umem da pretočim u reči, borbu kroz mentalno zdravlje i borbu kroz položaj u društvu. 

Foto: Mina Stefanović

Izlaganje na izložbama

Do sada je imala 15 izložbi u Srbiji i Crnoj Gori. Kao samouka umetnica se suočava sa brojnim izazovima i borbama, jer nema dovoljno prostora i šansi za samouke umetnike. Svaka od izložbi predstavlja jedno divno i dragoceno iskustvo, nastalo, žargonski rečeno, štapom i kanapom.                              

Izlaganje radova je jedna od retkih situacija gde se osećam oslobođeno. Kao neko ko pati od anksioznosti, ovo je možda jedina prilika gde se osećam potpuno bez stresa i treme, rekla bih da je terapeutsko, dodaje Mina. 

Foto: Mina Stefanović

       

Tumačenje umetnosti

 Minina dela su jako direktna, bez cenzure, neretko nazivana i tabu, mada ona se ne slaže sa tim.

Ponekad se uhvatim da tumačim iako od samog početka znam šta sam želela da pokažem i kažem svojim radovima. Zanimljivo je iznova i iznova otkrivati nove stvari o svom radu. Što se tiče tumačenja drugih ljudi, do sada sam nailazila na potpuno razumevanje, mada i tu takođe uživam u otkrivanju novih stvari u svom stvaralaštvu.        

Više sfera umetnosti

Pored slikanja, Mina se bavi i fotografijom i kratkim videima eksperimentalno,  jer ne voli da se ograničava samo jednom sferom umetnosti,  već volii da ima mogućnosti i  opcije. U koliko je moguće bira da raširi svoju viziju na nekoliko medija. A ono što je najvažnije je da tema i  koncept uvek ostaju isti – žena.               

Takođe je dostupan i sajt, gde možeti videti, ali i poručiti Minine radove .

Za kraj, ova mlada umetnica poručuje da Iako je neopisivo teško, vredi se boriti, raditi na sebi i svojim veštinama i ma koliko nekad delovalo neisplativo, kreativno izražavanje je apsolutni spas, ako ne i  više od toga.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare