Vesti

Miting SNS: Da li za Srbiju ima nade?

Dugo najavljivani miting Srpske napredne stranke pod nazivom ,,Srbija nade" održan je juče u Beogradu. Još u ranim jutarnjim časovima, autobusi iz svih krajeva zemlje krenuli su put prestonice.

Ubrzo nakon prvog protesta ,,Srbija protiv nasilja“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je održavanje, kako je rekao, skupa nade i za sve dobre ljude Srbije. Prilikom najave skupa, iako je on bio stranački, akcenat je stavljen na ujedinjenje i izbegavanje bilo kakvih podela.

Dan u znaku mitinga

Ideja o ovom mitingu došla je odmah nakon prvog protesta ,,Srbija protiv nasilja“. Zajedno sa idejom, krenule su i detaljne logističke pripreme. Za medije i organizacije civilnog društva o tome su svedočili brojni građani koji su trpeli pritiske. Južnim vestima obratili su se zaposleni u javnom sektoru Grada Niša, a prema njihovim svedočenjima, iz Niša je trebalo da krene oko 100 autobusa. Građani su se od ranog jutra okupljali na više lokacija, a u niškoj opštini Pantelej zabeležene su fotografije velikog broja Niš Ekspresovih autobusa.

Autobusi u Nišu; foto: Dragan Jevremović

Na putu do Novog Sada, uočili smo dva velika autobusa sa oznakom vanlinijskog prevoza. Iz ovog grada je do prestonice krenuo veliki broj autobusa, a deo njih imao je registarske oznake Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Autobusi na putu ka Novom Sadu; foto: Lana Stanisavljević

Procene o broju učesnika su različite, ali se govori o desetinama hiljada građana. Prema izveštaju televizije N1, oko 19:30 časova počeo je jak pljusak, zbog čega su mnogi otišli sa skupa i pre nego je počeo. Veliki broj građana je skup napustio i u toku obraćanja Aleksandra Vučića, koji je izjavio da se poslednji put obraća u svojstvu predsednika Srpske napredne stranke.

Skup solidarnosti ili odmeravanje političke moći?

Pripadnici Srpske napredne stranke su ovaj skup nazvali skupom nade, solidarnosti i podrške. Studentkinja Fakulteta političkih nauka Anđela Stojanović smatra da je ovaj potez usmeren ka pokazivanju nadmoći vladajuće stranke. Kako kaže, neprimereno je što skup nije otkazan, ali je ipak morao biti održan zbog opadanja podrške vladajućoj stranci.

Sve veći broj učesnika protesta ,,Srbija protiv nasilja“ šalje poruku da se narod konačno pokrenuo i da sistem mora da se menja, smatra Anđela.

Dodaje da su učesnici ovih protesta u Beograd dolazili svojom voljom, čak i iz drugih gradova, dok je prisustvo na jučerašnjem mitingu bilo uslovljeno, što pokazuje da se građani bude.

Srbija treba da stane, ali juče je stala iz pogrešnih razloga. Politizacija ovih događaja nije nimalo primerena, pre svega zbog onih koji su izgubili svoje najmilije. Građani shvataju da sistem treba da se menja, jer je očigledno zakazao, kaže ona.

Srpska napredna stranka je održala svoj miting i iznela svoje ideje, a protesti ,,Srbija protiv nasilja“ se nastavljaju. Danas će se građani po četvrti put okupiti u Beogradu, sa željom da žive u društvu bez nasilja, u kome će institucije preuzeti odgovornost ukoliko sistem zakaže i mediji izveštavati objektivno.

 

 

 

 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare