Modern art

Mladi i perspektivni lekari – na visini zadatka u rep muzici

"Voleli bismo da izdvojimo vreme, da pravimo muziku, singlove, album, da imamo turneju, ali za sve to je potrebno mnogo odricanja. Za sada smo entuzijasti!"

Nikola Gligorijević i Dragutin Grozdanović, publici poznatiji kao Demonio i Furio Đunta, otvoreno govore za Youth Vibes o svojim počecima, teškom izboru koji im je sledio i šta poručuju mladim reperima. Ovi niški reperi osnovali su grupu BCrew, a njihovi najpoznatiji hitovi su Jug, Tajči, Drukare, Nek se troši i mnogi drugi.

Kada ste napravili prvi profesionalni izbor u životu?

FPred sam kraj srednje škole, doneo sam odluku da se bavim medicinom, o tome ranije nisam razmišljao, pa sam svoje obaveze u to vreme uklapao sa pripremama za Medicinski fakultet.

DOd malena sam znao da će moj izbor biti medicina, svi u porodici se bave medicinom, pa sam to video kao logičan sled okolnosti i moj izbor zanimanja.

Da li je u kasnijem periodu bilo dileme – čemu dati prednost, medicini ili muzici?

Muzika je velika ljubav, slažu se naši sagovornici, a dileme je uvek bilo, kažu obojica.

FPrioritet sam dao medicini, naravno iskušenja su postojala, ima ih i danas, ali s obzirom na to da živimo u Srbiji, u vremenu u kome tražimo nekakvu stabilnost, takva odluka je normalna.

D: Meni balansiranje stomatologije i muzike i danas predstavlja izazov, ali dok je tako, znači da je moguće naći kompromis. Zahtevno je napraviti otklon od estrade prilikom obavljanja pedagoškog posla.

foto: Aleksandar Todorović

Vi ste obrazovani reperi, kakva je situacija sa ostalima na našoj rep sceni?

F: Pa mi nismo izuzetak, mi smo interesantni fanovima i novinarima iz razloga što je u pitanju medicina, ali ima tu još „repera sa diplomama“. Pravnici, ekonomisti itd., s tim što je dosta njih prioritet dalo muzici.

Može li se živeti od repa?

D: Pa može sigurno, to je izazov naravno u našim okolnostima, ali muzika za mene nije samo uloga izvođača, već i autora, producenta itd. Pa kad se čovek ozbiljno posveti ovom poslu, on, kao i sve ostalo, mora dovesti do uspeha, a uspeh donosi i materijalnu stranu.

Šta po vašem mišljenju spaja ove dve životne sfere?

DJa u kreativnosti vidim zajedničku nit između stomatologije i muzike. Kao stomatolog bavim se protetikom koja iziskuje kreativnost i preciznost, kao i muzika. Neophodno je samo da budeš fokusiran na ono što radiš, nema „miksanja“.

F: Mislim da sličnosti nema, ali je u tome draž. Raditi ozbiljno i jedan i drugi posao traži predah, ja ga nalazim čas u jednom čas u drugom pozivu i to me ispunjava. Nekad sam u situaciji da spasavam nečiji život, a nakon pet minuta neko me pita da se slikamo!

foto: Aleksandar Todorović

Kada se javilo interesovanje za rep muzikom?

DMoje interesovanje za rep i hip hop je počelo ’96 – ’97 kroz grafite, a prva zvanična izdanja kreću da se snimaju početkom 2000-tih. „Strukturna iluzija“ je izašla 2003, a moj album „Demonstratura: Poglavlje prvo“ izašao je 2004. godine.

F: 2001. Beogradski sindikat – album, tada sam poželeo da sem što sam fan Montenigersa i BS-a, počnem da repujem, pa onda ta priča sa Demoniom koji u to vreme sprema album, kada počinje naša saradnja nakon dužeg poznanstva.

Vukan i Eks su njegovi saradnici na prvom albumu. Kao što su i američki reperi imali svoje ekipe, tako je i on, kaže Demonio, na narednom albumu želeo da uključi što više ljudi. Tako su zajedno krenuli u ovu priču sa još nekolicinom drugara iz kraja… Sve to traje već dvadesetak godina, navodi on.

Da li je novina u repu rad sa živim bendom?

FNe, to se u svetu radi već dvadeset godina.

D: Koncept nastupa sa bendom je moj san odavno, neko ko je reper koji nastupa samo sa DJ-em, ne može da poznaje taj osećaj „sviranja muzike sa bendom“.

F: U poslednje vreme nastupamo na festivalima sa bendom, uz nas su Vlada Jelenković za klavijaturom i Đorđe Hartl koji svira bubnjeve.

Da li je mlad čovek potpuno ostvaren kada se bavi poslom  koji voli i radi ono što mu pričinjava zadovoljstvo?

DU ovo vreme tranzicije, ne možemo da budemo sigurni da li se zaista školujemo za ono što će nas ispuniti. Mislim da je neophodno da čovek bude sa što više znanja i više interesovanja kako bi se snašao u životu i eventualno mogao da kompenzuje osnovno zanimanje i doživi ispunjenje.

F: Velika je razlika između onoga što mislimo da ćemo postići izborom obrazovanja i onoga što nas zaista čeka kada krenemo da se bavimo izabranim pozivom.

foto: Aleksadnar Todorović

Vaši primeri su san mnogih tinejdžera, šta je poruka mladima, kako ispuniti san?

FTreba da znaju šta žele, da budu uporni i samokritični, da ne dozvole okolini da im sudi već da pronađu svoj put i slede ga.

DS obzirom na vreme u kojem živimo, gde svako može da se bavi svačim, po ugledu na ličnosti iz rijalitija, mladi misle da je to zaista moguće. Zato je potrebno da imate meru, „svoj kantar“, da znate gde vam je mesto i sledite svoj san.

Vaši dalji planovi vezani za rep?

Voleli bismo da izdvojimo vreme, da pravimo muziku, singlove, album, da imamo turneju, ali za sve to je potrebno mnogo odricanja. Za sada smo entuzijasti i nešto od toga će sigurno biti. Važno je da budemo uzori mladima i da odgovorno koristimo svoju platformu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare