Društvo Vesti

Blokada puta u Krivelju: Mladi iz „Borbe“ podržali meštane

Mladi iz organizacije "Borba" ovog vikenda organizovali su akciju u borskom selu Krivelj u kome meštani već par meseci blokiraju lokalni put, jer kako oni ističu, kompanija Zi Đin ugrožava njihov opstanak u ovom mestu.

Selo Krivelj nalazi se nadomak Bora, a od dolaska kineske kompanije Zi Đin koja se bavi iskopavanjem ruda, meštani se susreću sa brojnim problemima. Podsetimo, stanovnici Krivelja od januara protestuju blokirajući tamošnji most za kamione kineske kompanije „Zi Đin“, koja se bavi iskopavanjem rude u borskom rudniku. Od početka protesta meštana, sama kompanija nije se nijedanput obratila javnosti.

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli Krivelj Blokada (@kriveljblokadaa)

 

„Ono što smo tamo zatekli gore je od bilo koje slike ili videa na internetu. To su uništena brda, uništena priroda“ – rekla je za naš portal Staša Cvetković iz Borbe.

Naredni koraci su povezivanje meštana sa pravnim službama koji bi im u etapama pregovora sa kompanijom pružili pomoć.

„To selo je prošle godine imalo 300 meštana, a sada jedva preko sto, dve trećine stanovnika bilo je prinuđeno da napusti svoja ognjišta. Vidimo koliko je sve pusto, koliko je vazduh zagađen. Celo iskustvo izuzetno je potresno.“ ističe Staša.

Ceo pojas od Krivelja do Bora je najbogatiji rudama u Srbiji, ali je za stanovnike Krivelja prvenstveno dom.

„Oni su optimistični i puni elana kada je borba za njihovu životnu sredinu u pitanju“ – za kraj dodaje Staša.

 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare