Lifestyle

Mladi koji su priznali da su gej

"Na početku sam se autovala kao biseksualka, iako sam lezbejka, iz čistog straha reakcije. Prvo sam rekla drugaricama, ali one nisu najbolje čuvale tajnu."

Seksualnost, posebno u Srbiji, oduvek je bila tabu tema. Ljudi misle da, ukoliko se o tome ne govori, kao da se nije ni desilo ili se ne dešava. To je pogrešno razmišljanje. Seksualnost, posebno kod tinejdžera, vrlo je ozbiljna tema o kojoj treba da se govori. Tinejdžersko doba je doba kada retko ko može da razazna svoje misli i želje. Međutim, sada sve veći broj mladih razume sebe i svoju seksualnost. Isto tako i sve veći broj mladih o tome javno govori.

Četiri osobe koje su se autovale, odnosno dobrovoljno iskazale svoju seksualnu orijentaciju, odlučile su da podele svoje priče i da daju savete svojim vršnjacima koji se možda suočavaju sa sličnim problemom – kako priznati svojoj okolini?

Stefan, 25, Beograd

Saznao sam da sam gej sa svojih 14 godina. Međutim, kako reći nekome da si gej u srednjoj!? Sami znamo koliko je teško priznati nekome da si drugačiji u tom periodu. Autovao sam se prvo svom najboljem drugu za koga sam bio, u tom periodu, ubeđen da je gej. Sreća moja je što je on veoma dobar čovek i što je to prihvatio kao svakodnevni pozdrav. Moja prva ozbiljna veza je bila na fakultetu i trajala je skoro 2 godine. Ona me je naterala da se autujem onima od kojih svi strahuju… Kako reći roditeljima?

Moji su razvedeni već 9 godina. Na opšte iznenađenje, prvo sam rekao tati. Naravno, kao i svaki drugi otac, reagovao je veoma loše. Kad sam se vratio kući, majka i brat su me videli uplakanog. Tu noć sam presekao sve i rekao sam sebi: Kada moji najbliži saznaju, i ako prihvate, svi ostali mogu da znaju! Tako se i desilo. Majka i brat su saznali iste noći i najveću podršku upravo imam od njih. Te noći sam otišao i na žurku kod druga, gde sam dovlačio jednu po jednu osobu i priznavao im svoju najveću tajnu. Svi moji prijatelji su strejt i svi prihvataju sve to kao da je nešto svakodnevno i normalno. Veoma sam srećan što imam ovakve prijatelje i porodicu.

Mislim da je najbolje da se autujete nekome ko smatra da je biti gej normalno. A kome se ne autovati? Ljudima koji i dan-danas imaju predrasude prema tome ili smatraju da je to bolest. Koliko god vam je neko blizak, ovakva stvar se ili prihvata ili ne.

Milena, 17, Prokuplje

Prvi put sam se autovala sa 15 godina kao biseksualna, a sada se orijentišem kao ace biromantik.

Svoje sumnje oko orijentacije prvo sam govorila svom najboljem drugu koji je uvek bio tu za mene i koji mi je pomagao da razumem sebe. Uvek sam imala njegovu podršku i mnogo sam mu zahvalna zbog toga, jer ne znam kako bih sama mogla da prolazim kroz sve to što sumnja i otkrivanje sebe nosi.

Smatram da je autovanje u Srbiji tabu tema, kao i sve što nije cis / strejt. Iako sam ja otvorena po pitanju svoje orijentacije, poznajem ljude koji iz straha ne smeju da se autuju. S druge strane, poslednjih godina primećujem da sve više, ne samo mojih vršnjaka, već i starijih osoba, razume i prihvata stvari i osobe koje su drugačije od njih. Jako mi je drago što gradimo društvo koje je otvoreno za drugačije.

Savet koji bih volela da dam ljudima koji se još nisu autovali je da to urade tek kad budu spremni i kada vide da su u pravom okruženju. Iako se situacija za queer ljude poboljšava u Srbiji, i dalje postoje okruženja koja nisu sigurno mesto za nas. Budite svoji, ali samo ako se osećate sigurno.

Šta je ace biromantik? Ace biromantik osobe su osobe koje privlače oba pola, ali više na romantičan način; poput držanja za ruku, grljenja i slično. Međutim, njih ne privlače seksualno oba pola. Osobe koje privlače oba pola i na romantičan i seksualan način jesu biseksualci.

Jovana Traniks, 17, Šabac

Imala sam 13 godina kada sam se autovala kao biseksualna osoba, iako sam lezbejka, iz čistog straha reakcije. Prvo sam rekla drugaricama, ali moje drugarice nisu baš najbolje čuvale tajnu. Imala sam delimičnu podršku od strane prijatelja, a tata je jedini u porodici bio u potpunosti okej s tim.

Najbolji savet koji mogu dati je da pazite u kom se društvu krećete i kome šta govorite.  Lako će vam okrenuti leđa i svima reći.

Luka, 17, Beograd

Prvi put sam se autovao sa 12 godina. Oduvek sam znao da me ne privlače devojčice tako da sam se još tada orijentisao kao gej.

Rekao sam prvo mami, pa je ona rekla tati nakon nekog vremena. Uvek su bili uz mene, ne samo oko autovanja, već generalno u životu. Bilo je malo čuđenja, ali kasnije je sve to došlo na svoje.

Ako planirate da se autujete, razmislite da li je to ono što stvarno želite. Pogledajte kako bi okolina reagovala na to, a kako reaguje sada i da li bi to donelo više štete nego koristi ili obrnuto. Ako želite, učinite to. Ako ne želite, ne morate i niste dužni nikome to da kažete.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare