Pitamo te

Mladi o vojsci: Da li je služenje vojnog roka dobar izbor?

Svaki punoletni građanin u Republici Srbiji, ima pravo na služenje vojnog roka a Youth Vibes istražuje da li su mladi zaista zainteresovani za takvo iskustvo.

U Srbiji, ali i u regionu služenje vojnog roka sa oružijem nije obavezno već predstavlja slobodan izbor mladih. Svaki punoletni građanin u Republici Srbiji, ima pravo na služenje vojnog roka a Youth Vibes istražuje da li su mladi zaista zainteresovani za takvo iskustvo.

Koliko mlade zaista interesuje vojska?

Od 2011. godine vojna obaveza je suspendovana, i od tog momenta naglo opada interesovanje mladih za vojsku. Sproveli smo anonimnu anketu na Instagram nalogu Youth Vibes-a, gde je samo 30% mladih iskazalo interesovanje za sticanje osnovnih vojničkih veština.

Zbog čega opada interesovanje mladih za vojsku? Odgovor na ovo pitanje nam je dao major vojske Srbije koji je u razgovoru za naš portal želeo da ostane anoniman.

Mladi se sve ređe odlučuju da obuku uniformu, makar i na kratko. Razlozi tome su mnogi, od stroge discipline pa sve to straha zbog opasnosti koje odbrana zemlje nalaže, kaže major za Youth Vibes.

Dodaje još da je opšte shvatanje u društvu da je vojska nepotrebna, skupa te da ničemu ne služi.

Smatramo da država ne bi trebalo da tera nikoga ni na šta, već da razvije želju u ljudima za time, jedan je od anonimnih odgovora na anketu, ali ova teza predstavlja stav dela mladih.

Da li je vojska dobar izbor?

Većina mladih ipak ne bi da šest meseci provede u kasarni sa puškom, ali čak 60% ispitanih misli da je to dobar izbor za one na koji se to odluče.

Osamostale se ljudi, smatram da vojska od deteta napravi čoveka, napominje jedan od ispitanika, koji u nastavku dodaje da je to bitan faktor u formiranju ličnosti.

Deo pripadnika koji dobrovoljno služe se zapošljavaju kao profesionalni vojnici, vatrogasci, policaji… Ko god želi da se bavi ovim poslovima vojni rok je više nego dobar izbor, govori oficir vojske Srbije za naš portal.

Da li je obavezan vojni rok neophodan u današnjem društvu?

Interesovanje za vojsku u Republici Srbiji postoji pre svega zbog istorijskih okolnosti i osećanja ljubavi prema svojoj vojsci bez obzira na materijalno-ekonomsku situaciju u državi.

Pre nekoliko godina u javnosti se pojavila tema uvodjenja obaveznog vojnog roka. Česte su rasprave na ovu temu, pa smo isto pitanje postavili mladima. Mišljenja na ovu temu su različita, tako da čak 41% mladih ipak stoji iza toga da se vrati vojna obaveza.

Ideja uvodjenja obaveznog služenja vojnog roka je pozitivna stvar i treba pokrenuti javne rasprave o tome. Veštine koje se steknu u kasarni ostaju za ceo život i treba svako da ih poseduje, stav je dela mladih, dok ostatak jasno zagovara stav da svako ima pravo na slobodnu volju i izbor.

Smatramo da nema potrebe da mladi rade nešto van njihove volje, vojska je prevazidjena, treba da se fokusiramo na stvari za opštu dobrobit društva.

Stavovi na ovu temu su podeljeni i svaka strana je dobro argumentovana. Neophodne su nam javne rasprave i dijalog izmedju tih strana kako bi se pronašao kompromis.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Princ Pčinje
Princ Pčinje
3 godine pre

Vojni rok a ne džok