Društvo Pitamo te

Mladi Pančevci: Poskupljenje autobuskih karata direktan napad na visokoškolsko obrazovanje

U subotu, 29. oktobra, studenti i učenici iz Pančeva održali su protest ispred Pantransporta zbog poskupljenja autobuskih mesečnih i dnevnih karata na relaciji Pančevo Beograd, sa zahtevom da se cena karata vrati na pređašnji nivo. Razgovarali smo sa mladim Pančevcima koji su izašli na protest.

Povod za protest mladih Pančevaca

Mnogo je mladih iz Pančeva koji se školuju u Beogradu i redovno koriste autobusku liniju Pančevo Beograd. 24. oktobra je na zvaničnom sajtu Pantransporta objavljeno da se ukida prodaja učeničkih i studentskih karata po povlašćenim cenama. Novi cenovnik, objavljen na sajtu privatnog prevoznika Pantrasporta, predviđa da se mesečna studentska karta, koja je dosad koštala 2.400 dinara, sada naplaćuje 5.500 dinara, a studentska obična povratna karta, koja je koštala 300 dinara, da sada košta 400 dinara.

Privatni prevoznik Pantransport saopštio je da je došlo do povećanja cena karata zbog toga što je grad Pančevo prekinuo regresiranje studentskih i đačkih karata na toj međumesnoj liniji.   Povodom ove odluke gradonačelnik Pančeva je, kako navodi Danas, izjavio je da je reč o međumesnoj liniji, što znači da u tom konkretnom slučaju gradska uprava ne može da određuje cenu karte, te da je njen iznos isključivo na prevozniku. On je dodao da Pantrasport nije jedini autobuski prevoznik na toj liniji i da su cene kod svih iste.

Prema njegovim rečima informacija da grad Pančevo ne regresira prevoz studenata sa prebivalištem u Pančevu koji putuju do Beograda, nije tačna i da se izdvajaju sredstava predviđena za tu svrhu za njih 290. Stevanović je dodao da je u ovoj godini reč o iznosu od 2.160 dinara koji svaki student dobija kvartalno. Takođe je apelovao na sve prevoznike da preispitaju visinu cene mesečnih karata i prilagode ih teškoj situaciji u kojoj svi živimo, piše Danas.

Pantransport, protest
Foto: Relja Jarkovački

Šta kažu mladi iz Pančeva?

Studenti i učenici iz Pančeva koji se školuju u Beogradu u subotu u 13h blokirali su sva 3 autobuska ulaza kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo izazvano odlukom Pantransporta.

Ovo je protest, ako ne i skup protesta zbog povlačenja regresa cene studentskih karata. Pantransport periodično radi ovo kroz poslednjih godinu-dve, navodi Igor (21).

Jana (20) za Youth Vibes navodi da je porast cena autobuskih karata nedopustiv. Dodaje: Zamislite da ste student koga roditelji izdržavaju, a tek scenario gde ste roditelj koji ima dvoje-troje dece… 

Pantransport, protest
Foto: Relja Jarkovački

Reč je o porastu cena koji je direktan napad na visokoškolsko obrazovanje. Ovo je nešto što nije primereno uprkos inflaciji. Hajde da je 30, 50%, jasno nam je u kojem vremenu živimo. Ali preko 120%?!, za Youth Vibes navodi Edvard (21).

Poskupljenje umnogome utiče na moj život

Pre je transport bio drugačiji za invalide, ja sam lice sa invaliditetom. Meni je onemogućeno da se vozim besplatno, navodi Branislav (19).

Sagovornik naglašava da ima mnogo studenata koji su u statususamofinansirajućih, odnosno plaćaju školarinu. Kako kaže, poskupljenje može značajno da poveća troškove i oteža život mnogo više nego što se naizgled čini.

Dok došetam do stanice ako želim da krenem na faks, onda moram da platim peronsku, cene i u Beogradu su nerealno visoke. Hrana, GSP koji svakako plaćaš da bi mogao da studiraš… Mojim roditeljima ovo definitivno nije lako palo. Dobro je da mi iz Pančeva nismo samo seli kod kuće i bili  u fazonu: ‘Jaooo, povećali su nam cene’, nego smo se pojavili i odlučili da nešto preduzmemo, dodaje Jana (20).

Pantransport, protest
Foto: Relja Jarkovački

Milica (23) za Youth Vibes navodi da u njenom domu ima dvoje studenata, te da ovo poskupljenje umnogome utiče na kućni budžet njene porodice. Kako kaže, za ‘zadovoljstvo’ odlaženja na fakultet potrebno je izdvojiti 11 hiljada dinara na mesečnom nivou.

Šta dalje?

Kroz nekoliko sati, studenti su obustavili blokadu nakon održanog sastanka sa direktorom Pantransporta. Rešenje njima neprihvatljive situacije zatražiće od lokalne samouprave u što skorijem mogućem roku.

Smatram da omladina treba da se zabrine povodom tretmana koji dobija i da ovo nije izolovan slučaj. Ljudima koji nisu iz Pančeva ovo takođe može danas-sutra da se desi, navodi Edvard (21).

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare