Modern art

Mladi su ukras sveta: Proslava Svetskog dana muzike u Nišu

Inspirisani Svetskim danom muzike, koji se obeležava 21. juna svake godine, zaposleni u Dečijem kulturnom centru u Nišu i Muzičkoj školi Niš odlučili su da organizuju koncerte na kojima su nastupali mladi i talentovani ljudi iz sveta muzike.

Jedan od koncerata održan je onlajn na kanalu Muzičke škole Niš, dok su ostala dva održana na platoima ispred Dečijeg kulturnog centra u parku Čair i Oficirskog doma.

Koncert Dečijeg kulturnog centra

Pandemija u godini za nama je sprečila mnoga okupljanja i događaje koji su trebali da obeleže razne bitne datume. Tako je i prošlogodišnja proslava Svetskog dana muzike u Dečijem kulturnom centru protekla u onlajn formi, ali su zaposleni ove godine dobili priliku da događaje ponovo organizuju uživo.

Tako su se 21. juna u 19 časova, širom Čaira čule prve note kompozicija koje su izvodili učenici Muzičkih škola iz Niša i Prokuplja. Đaci su vredno radili tokom cele školske godine sa svojim profesorima i predstavnici Dečijeg kulturnog centra želeli su da im omoguće da svoje znanje i umeće prikažu ne samo drugarima iz škole, već i deci, njihovim roditeljima i mladima koji su tada šetali parkom.

Foto: arhiva Dečijeg kulturnog centra

Ideju da okupi đake i profesore ovih škola dobila je Jelena Đorđević, nastavnica klavira i solfeđa u Dečijem kulturnom centru, a uz pomoć svojih saradnika i direktora Muzičkih škola njena zamisao se i ostvarila. 

Ovim koncertom smo želeli da ohrabrimo decu iz Muzičkih škola da nastave sa vrednim radom i unapređivanjem svojih muzičkih sposobnosti, ali i da deci i mladima koji su tokom nastupa učenika bili u Čairu probudimo interesovanje za neke od muzičkih instrumenata, rekla je Jelena. 

Direktorka Dečijeg kulturnog centra, Sandra Petković za Youth Vibes kaže da je koncert zamišljen kao promocija dečijeg doprinosa muzičkoj umetnosti što je u direktnoj vezi sa misijom koju Dečiji kulturni centar u svom radu neguje.

Mladi umetnici su dali svoj doprinos u obeležavanju Svetskog dana muzike, čiji smo mi bili domaćin, ostavljajući svoj lični pečat i skrećući pažnju na to koliko je muzika važna za razvoj svakog pojedinca. Utisci su pozitivni i kod gledalaca i kod učesnika. Trudićemo se da nastavimo i proširimo saradnju na zadovoljstvo svih poštovalaca klasične muzike, Sandra Petković.

Foto: arhiva Dečijeg kulturnog centra

Koncerti Muzičke škole Niš

Sa druge strane, Muzička škola Niš organizovala je dva koncerta u čast Svetskog dana muzike,  jedan samoinicijativno na svom kanalu, a drugi u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Niša na platou ispred Oficirskog doma. 

Foto: Miljana Đorđević

Što se tiče koncerta koji je održan na YouTube-u, na njemu su učestvovali profesori i učenici iz škole. Dok su profesori izvodili kompozicije svojih kolega, učenici su izvodili kompozicije svojih drugova iz Muzičke škole koji su maturanti. Predstavnici škole želeli su da Svetski dan proslave na drugačiji način, a kako je to izgledalo možete videti ovde.

Prve note na platou ispred Oficirskog doma začule su se 23. juna u 18 časova i odjeknule celim šetalištem pored reke. Učenicima Muzičke škole ovo je ujedno bio i poslednji nastup za ovu školsku godinu, pa su oko bine bili okupljeni njihovi prijatelji i članovi porodica, kao i prolaznici koje su zainteresovale kompozicije izvođene na raznim instrumentima. Čula se i poneka izvedba poznatih pesama učenika sa odseka za solo pevanje, a kada je koncert priveden kraju svi okupljeni bili su zadovoljni onim što su čuli.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare