Društvo Pitamo te

Mladi u politici: I mi se pitamo

Izbori su javna stvar koja se tiče svih nas – kaže devetnaestogodišnji David Tadić koji smatra da je dužnost svakog građanina da se opredeli na izborima.

U anketi koji smo sproveli na našem Instagram profilu postavili smo mladima pitanje o aktuelnom kontekstu izbora kao donosioca promena u društvu. Izbore relevantnim izvorom promena smatra skoro polovina ispitanika.

Na izborima ne glasa 7% njih, premda polovina nije zadovoljn političkim opcijama na listi.

Mladi imaju stav da se ništa neće promeniti ako izađu na izbore jer njihov glas ne znači ništa. To je primetila devetnaestogodišnja Anđela Anđelović, ali ipak veruje da bi bilo vidljivih promena u društvu kada bi taj broj mladih iskoristio mogućnost za glasanje, koju ima.

U politici iskustvo igra veliku ulogu

Marko Stojanović, student prve godine, glas prepušta svojim roditeljima. Smatra da su oni skloni racionalnom razmišljanju – jer su ipak proživeli teška vremena pod sankcijama koja on nije. Njegovo mišljenje bi jedino promenila jaka konkurencija sadašnjeg predsednika Republike Srbije, a navodi i da Srbiji nedostaje adekvatna provera glasova.

Foto: Adobe Stock/Nosyrevy

 

Pitali smo mlade da li misle da se politički akteri obraćaju mladima, na šta je negativan odgovor dalo 69%  ispitanika.

Nemogućnost adekvatnog informisanja u medijima

Zbog nedovoljne (lične) informisanosti Strahinja, takođe brucoš, nije učestvovao na prethodnim izborima. Ne zna ni na koji način bi mogao da se informiše jer ne gleda televiziju. On ne veruje da treba da prati društvene mreže političkih partija, navodeći da nije siguran koliko ih u Srbiji ima.

“Ako bih izašao na izbore, a da se prethodno nisam raspitao o kandidatima, mislim da bih samo mogao da pogrešim. U tom slučaju nije važno za koga ću da glasam, jer ne bi bilo korisno.”

Foto: Adobe Stock/Yavuzsariyildiz

Ipak 72% mladih koji su učestvovali u našoj anketi misli da pojedini mediji daju platformu mladima da iskažu svoje zahteve.

O slobodnom protoku informacija govorio je i David Tadić, rekavši da mediji u Srbiji nemaju slobodu. Misli da zbog toga mladi nemaju platformu u javnom životu i da su izbori jedini način da iskaže svoju političku volju. Nazvao je to rupom u sistemu. Uprkos svim nedostacima, David ipak izlazi na izbore, jer misli da je upravo to suština demokratije.

 

Prati nas i na Instagramu, Fejsbuku, Linkdinu i Jutjubu

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare