Društvo

Movembar: Akcija koja širi svest o muškim pravima

S punim pravom se već godinama unazad govori o pravima žena. Činjenica jeste da žene čak i u savremenom društvu imaju manje privilegija nego muškarci. Međutim, da li si se ikada zapitao/la koliko je zapravo važno jednako se baviti pravima muškaraca i pravima žena?

Svetski dan muškaraca

Svi znamo da se 8. marta obeležava Dan žena. Tada jače polovine svojim lepšim polovinama kupuju poklone u znak pažnje. Obično su to ruže i šareni buketi, kozmetički proizvodi, parfemi… Ove godine pored svoje majke, sestre, devojke ili supruge, možeš da obraduješ i svog oca, dečka ili muža, brata, druga.

Međutim, malo ljudi zna da se Međunarodni dan muškaraca od 1999. godine obeležava 19. novembra. Ovaj dan počeo je da se obeležava prvi put u maloj državi Trinidad i Tobago. Nakon 22 godine stekao je popularnost širom sveta.

Muška i ženska prava
Foto: Pexels/Tim Mossholder

Muški stereotipi o kojima se ne priča

Naš narod je vrlo podložan stereotipima. Pored toga, uvek je bilo zanimljivije viriti u tuđe dvorište i ne baviti se samim sobom. Ipak, onda kada je potrebno jasno i glasno izneti svoje mišljenje o bitnim i društveno-odgovornim temama mnogi se ne usuđuju da progovore.

Tako vrlo često možemo čuti stereotip da su muškarci ćutljiviji, od njih se očekuje da budu glava porodice i da umeju da lupe šakom o sto i pokažu zube kada je to potrebono. Zaboravljamo da nisu svi muškarci jednako snažni  i dominantni, niti bi to trebalo da bude tako.

Statistike kažu da muškarci, mnogo ređe nego žene, posećuju psihoterapeuta. Psihoterapija je još jedna od tabu-tema na ovim prostorima, te se neretko omalovažava onaj ko praktikuje odlaske na psihoterapije. Još jedan statistički podatak govori nam o tome da su muškarci tri puta podložniji suicidu nego žene.

Muška prava
Foto: Pexels/RODNAE Productions

Puštanjem brkova do podizanja svesti

Da se stereotipima mora stati na put pokazala je 2003.godine grupa od 30-ak muškaraca u Melburnu. Oni su kroz puštanje brkova želeli da kroz ovaj pomalo neobičan potez pokrenu akciju za prikupljanje sredstava protiv karcinoma prostate.

Ova akcija naišla je na ogromnu podršku, pa danas možemo videti milione muškaraca koji tokom čitavog novembra sa zadovoljstvom pušta brokove. Samo neki od poznatih lica koji su ovu akciju srdačno pozdravili su Ber Grils, Stiven Merčat, Džastin Biber i mnogi drugi.

Karcinom prostate i testisa jedan su od najčešćih karcinoma kod muškaraca. Oni su podložniji i raznim drugim oboljenjima poput bolesti srca usled povišenog holesterola, i kardiovaskularnim bolestima. Ovakve bolesti su vrlo teške, često i neizlečive, a pojedinci se sa njima muče od rane mladosti.

Zbog svega ovoga vrlo je važno da svoje najmilije podsetimo i podstaknemo na redovnu posetu lekaru. Muškarci, jednako kao i žene imaju svoje probleme, kako mentalne, tako i zdravstvene. Svi smo jednako podložni stereotipima, kojima nikako ne smemo da dozvolimo da nam se uvuku pod kožu i na taj način diktiraju život. Zato jedni drugima moramo uvek biti podrška, umesto da se stidimo i zatvaramo vrata pred problemom.

Ako ovog meseca budeš viđao/la nacrtane brkove po raznim bilbordima, u reklamama ili na društvenim mrežama, to ne treba da te iznenadi. Ljubav treba pokazivati svaki dan pomalo, ali nije loše ni kada za to postoji povod. Zato drage žene i devojke, u novembru posebno pokažite svojim jačim polovinama koliko ih volite,  bilo poklonima ili nekim drugim lepim gestom.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare