Lifestyle

Mračne strane interneta: Diskusija o zabrani TikTok-a

"Svaki video može da se preuzme i nikad ne znamo gde će on završiti."

[edgtf_dropcaps type=“normal“ color=““ background_color=““]T[/edgtf_dropcaps]ikTok je tokom prethodne dve godine, postala aplikacija, koja je po popularnosti pretekla i Facebook. Za to vreme je uspela da dospe na listu najpopularnijih 10 aplikacija tokom protekle decenije. Većina je smatra brzom, kreativnom i zabavnom, a uz to su i većina korisnika na TikToku mladi. Svetske statistike pokazuju da su njeni korisnici osobe uzrasta od 16 do 24 godine, što je navelo mnoge da pokrenu diskusiju o bezbednosti ove aplikacije.

Krajem juna ove godine Indija je zabranila TikTok u svojoj zemlji, a sada je pitanje, da li je sledeća Amerika?

Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Americi, rekao je Tramp novinarima avgusta ove godine.

Postoji li privatnost na TikToku?

Privatnost je ugrožena na svim društvenim mrežama, sve je transparentno onog časa kada se priključimo bilo kojoj mreži. Mnogima su potrebne tuđe oči da bi im sreća bila kompletna, tako da i sami sebi oduzimamo privatnost, kaže sociolog Slađana Gajić za Youth Vibes

Korisnik Reddit-a je došao do zaključaka da je TikTok servis za prikupljanje podataka zamaskiran kao društvena mreža. Svaka moguća pristupna tačka koju možeš da zamisliš, a koja se koristi za prikupljanje informacija o tebi, tvojim kontaktima, tvom uređaju – oni koriste. Pristupne tačke kojima se one koriste su nesigurne, te dolazi do curenja podataka korisnika.

Kako kaže TikToker Džimiyt,  ljudi kada otvaraju Tiktok ne čitaju uslove korišćenja. U uslovima piše da tvoje klipove mogu da koriste gde god hoće, bez dozvole. Svaki video može da se preuzme i nikad ne znamo gde će on završiti.

Pitanje zabrane

Američka administracija već neko vreme vodi kampanju protiv TikTok aplikacije u SAD, navodeći da je opasna po bezbednost i privatnost građana i zvaničnika. Međutim, mnogi ssmatraju da je podloga kampanje geopolitička. Takođe i sociolog Slađana Gajić sumnja da je odluka o zabrani vezana za geopolitičku strategiju.

Nema tu nikakve dileme, zabrana je nužno vezana za ekonomiju, kaže ona.

Američka mornarica zabranila je TikTok tokom jeseni 2019. godine, pod izgovorom da je opasna po bezbednost američkih vojnika. Tri meseca kasnije, TikTok je zabranjen gotovo u potpunosti u svim zvaničnim uređajima američke vojske i nije dozvoljena instalacija ove društvene mreže.

Najavljivano je da od 20. septembra, američke kompanije neće smeti da distribuiraju TikTok aplikaciju i da korisnici koji već poseduju aplikaciju, neće moći da je ažuriraju. Međutim, izvor iz Amerike kaže, da se još uvek može preuzeti aplikacija. Ministarstvo trgovine pruža vremenski okvir za TikTok, pa bi konačne odredabe trebalo da stupe na snagu 12. novembra.

Dzimiyt misli da iako dođe do zabrane TikToka, u Americi će moći da preuzmu aplikaciju iz pomoć VPN-a.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare